DON JURU MLADINU VODILI BOSOG PO KAMENJARU, VEZALI LANCEM OD KRAVA, DVIJE PARTIZANKE GA JAHALE (Bačen u jamu, uspio se izvući iz nje ali su ga uhvatili i ubili)

Don Juro Mladina

Mladina don Jure je rođen 6. travnja 1902. godine, u Budimirima kod Sinja. Nakon završene gimnazije i bogoslovije, zaređen je za svećenika 17. ožujka 1929. godine. Bio je župnik u Zasioku kod Sinja. Odveden poslije pola noći iz Zasioka od partizana i ubijen 7. studenog 1941. godine.

Donosimo svjedočanstvo don Bogoslava Bartolovića: Titovi partizani su upali u župnu kuću po noći. Župnika, don Juru Mladinu su digli iz kreveta i poveli ga sa sobom u planinu na Vrdovo. Kada su ga izveli zamolio je jednog poznatog partizana, Srbina Boška: “Boško, daj da se vratim, da uzmem brevijar.” Dopustili su mu to. Putem su ga izuli tako da je drugi dio puta išao bos po kamenjaru. Tako su ga doveli na planinu do područja Krainovih štala. Tu su ga u jednoj štali držali tri, četiri dana. U to je na to područje došla brigada “Marko Orešković”. Oni su don Juru vezali lancem od krava za jasle i držali ga tako svezanog medu govedima. Morao je kleknuti na ruke i koljena, a dvije partizanke su jahale na njemu i on ih je morao nositi. Tako su ga mučili. Kasnije su ga živog bacili u jednu jamu. On se uspio izvući iz nje, ali su ga partizani brigade “Marko Orešković” uhvatili i ubili.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Speleolozi splitskog “Špiljara” 2013. godine, pronašli su ljudske kosti u blizini Bitelića u jednoj jami na sinjskom području. Pretpostavlja se da je riječ o ostacima bivšeg župnika Zasioka don Jure Mladine kojega su odveli Titovi partizani u studenom 1941. godine.

Pretpostavku da je riječ o don Juri s velikom sigurnošću iznosi don Jozo Gojsalić.

Ovo je pripovijedao jedan od sudionika tih tragičnih događaja s početka rata, a zapisao je don Bogoslav Bartulović koji je bio župnik Zasioka i Bitelića 60-ih godina prošloga stoljeća.

Prema toj priči, do župnog dvora u Zasioku došli su noću partizani, donijeli polugu iz sela, nasilno su provalili u kuću i odveli don Juru.

Kod crkve sv. Ivana su ga izuli i tjerali ga bosa u planinu. Padao je i uvijek bi dobio batine. Noge su mu bile sve u krvi. Nakon dugotrajnog mučenja, bacili su ga u jamu koja se nalazi blizu Krajinove štale – priča don Jozo.

Ova se priča poklapa s lokacijom sada otkrivene jame s kostima.

Foto: smn.hr

U župi Zasiok Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić na obilježavanju 70. obljetnice (2011. godine), mučeničke smrti mladog svećenika don Jure Mladine (6. XI. 1941.), tadašnjeg župnika župe Zasiok:

Don Jure Mladina prvi je likvidirani svećenik splitsko-makarske biskupije u Drugom svjetskom ratu od strane Titovih partizana – naglašava doc. dr. don Josip Dukić, koji ističe kako se prije DNK analize neće pouzdano znati je li riječ o don Jouri.

O okolnostima likvidacije župnika Zasioka postoji nekoliko izvještaja koji se uglavnom podudaraju, osim u nekim pojedinostima – ističe don Josip.

Radi rasvijetljavanja okolnosti don Jurine likvidacije ovom prigodom podastirem novootkrivene podatke koje sam pronašao u arhivu Muzeja Cetinske krajine.

Radi se o izvještaju vlasti NDH Kotarske oblasti napisanom u Sinju, 17. studenoga 1941., taj. br. 1124. Važno je istaknuti da je Izvještaj datiran svega deset dana nakon, po svemu sudeći, sigurnog dana don Jurina ubojstva, koje se dogodilo 7. studenoga 1941. godine.

Izvješće je, kako stoji u tekstu, kotarski predsjednik sastavio na temelju radiogramske poruke zapovjednika satnije iz obližnjeg Bračeva doca, koju je taj zapovjednik uputio zapovjedništvu divizije u Sinju.

Iz do ovog trenutka najstarijeg dokumenta u kojem se potanko opisuju okolnosti stradanja, izdvajamo nekoliko vrlo važnih podataka.

“Na čelu grupe koja je odvela don Juru bili su “komunista Ante Bračulj-Jukić sa svojom komunističkom grupom” i “oko 30 komunista sa Tadijom Anušićem iz Glavica kod Sinja”.

U grupi je bio jedan iz Laktaca, pet komunista iz Bitelića i 15 iz Bračeva doca. Većina je bila srpske nacionalnosti.

Oni su svećenika odveli u Laktac gdje su prenoćili. Dan poslije su se seljaci vratili kućama, a komunisti s don Jurom otišli u “svoj logor pod Vještić Gorom pored staja vlasnosti Krajina dok su Petar Bračulj Matin, Jakov Bulović i Stevan Djapić odveli Don Juru Mladina u selo Sajkovići kotara Livno i predali ga Marku Mihaljeviću i Cviji Oraščiću”.

Alojzije Bavčević, ugledni svećenik Splitsko – makarske nadbiskupije u svom je pismu (1991.), o don Juri Mladini naveo sljedeće:

Msgr. dr. Frane Franić, nadbiskup u miru, o smrti don Jure Mladine izjavio je sljedeće:

Don Jure je ubijen u Zasioku 1941. godine, od partizana. On je bio stariji od mene valjda 10-ak godina i nikada nigdje nisam s njim živio. Bio je niska rasta, debeljko, uvijek nasmijan, pravi “narodni čovik”.

Glasnik Svetog Ante (1942.) donosi izvješće o smrti vlč. Mladine:

Vlč. Jure Mladina, župnik u Zasioku, kotar Sinj (Dalmacija), nastradao je također prošlog ljeta. Iz njegove župe doveli su ga razbojnici u Livanjsko polje i tu su tražili od njega da im čita liturgiju. Kad im je on odgovorio da zna govoriti samo sv. misu, pa da im prema tome ne može čitati njihovu liturgiju, bacili su ga živa u jednu od kraških jama kakovih je mnogo u Livanjskom polju. Tako je ovaj mladi svećenik podnio uistinu strahovitu smrt. Bio je inače dobar, radin i poduzetan misnik. Sagradio je i novu crkvu u svojoj župi.

Izvor: Anto Baković, Hrvatski martirologij XX. stoljeća, Zagreb, 2007.

          Slobodna Dalmacija od 19. listopada 2013.

smn.hr od 05. 11. 2011.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s