EKSHUMIRANO 5 ŽRTAVA U KUMROVCU NA LOKACIJI RAZVOR PRILIKOM ČIŠĆENJA ODVODNOG KANALA

Kumrovec

Na lokaciji “Razvor” u općini Kumrovec pronađene su kosti ljudskog podrijetla, prilikom čišćenja odvodnog kanala na lokaciji “Razvor” u Općini Kumrovec (Krapinsko–zagorska županija).

Preliminarnim nalazom utvrđeni su posmrtni ostaci pet žrtva iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Radi se o pet žrtava jugoslavenskog komunističkog režima, od prije je poznato da su na tom području strijeljani zarobljenici od strane Titovih partizana.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Iz Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja priopćili su kako su 20. listopada 2014. godine, zaprimili prijavu MUP-a o pronalasku kosti ljudskog podrijetla prilikom čišćenja odvodnog kanala u Općini Kumrovec.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja je 28. i 29. listopada 2014. godine, organizirala i koordinirala iskapanja i ekshumaciju posmrtnih ostataka žrtava jugoslavenskog komunističkog režima. Radi daljnje obrade, posmrtni ostaci dostavljeni su Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb.

Ekshumacija je izvršena temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i prijave Ministarstva unutarnjih poslova od 20. listopada 2014. godine, o pronalasku kosti ljudskog podrijetla.

Apsurd je da se i danas u istom ovom Kumrovcu veliča i proslavlja diktator Tito i njegov jugoslavenski komunistički režim, koji je odgovoran za mnogobrojne zločine čiji opseg ne pamti povijest Hrvata… Nije slučajno Kumrovec bio jedino veće mjesto u Hrvatskom zagorju koje je tri desetljeća bilo bez crkve; ona posvećena svetom Roku na brdašcu iznad naselja, sagrađena 1739. godine, na temeljima još puno starije crkve koja je sravnjena sa zemljom 1962. godine.

Nakon uspješno provedene ekshumacije na lokaciji “Razvor”, Uprava za zatočene i nestale 30. listopada 2014. godine, nastavila je, temeljem ranije spomenutog Zakona i prijave Ministarstva unutarnjih poslova od 3. listopada 2014. godine, o pronalasku kosti ljudskog podrijetla prilikom obavljanja arheoloških iskapanja djelatnika Gradskog muzeja Nova Gradiška, s ekshumacijom na grobištu Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na lokaciji “Rašaška – Bobare”, 5 km sjeverno od Okučana u Brodsko-posavskoj županiji.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja od 31.10.2014.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s