U FOJBI BAZOVICA KOD TRSTA VIŠE OD 1.000 ŽRTAVA TITOVIH PARTIZANA

Bazovica

Dolazak partizana i uspostava komunističke jugoslavenske vlasti u Istri i Dalmaciji nakon rata donijela je i krvav obračun s ratnim neprijateljima, ali i ostalim protivnicima koji su na bilo koji način smetali novoutemeljenoj režimskoj vlasti. Partizani su se krvavo obračunali s talijanskim vojnicima i civilnim stanovništvom, kojih je na tisuće ubijeno i bačeno u kraške jame, takozvane fojbe ali i brojnim Hrvatima i Slovencima i sve do demokratskih promjena 1990. godine, nije se sustavno istraživalo ove zločine.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

U razdoblju od 1943. do 1945. godine, u Trstu je prema procjenama tršćanskog biskupa Santina smaknuto najmanje oko 3.200 osoba od strane Titovih partizana, ovaj podatak se odnosi samo na domicione stanovnike u koji se ne ubrajaju prognanici i drugi koji su se zadesili u to vrijeme na tom području. U svibnju 1945. godine, kada je jugoslavenska komunistička režimska vojska ušla u grad i upravljala njime 40 dana počinjen je niz zločina od kojih je zločin u fojbi Bazovici u blizini Trsta jedan od većih.

U Bazovici je podignut spomenik žrtvama u fojbi Bazovica, odnosno betonska ploča koja zatvara ponor koji za veći dio Tršćana predstavlja simbol stradanja od strane Titovog jugoslavenskog komunističkog režima.

Na službenoj web-stranici tog spomenika piše da je procjena o broju žrtava načinjena sistemom mjerenja dubine prije i poslije “masovnih pokolja” na rubu ponora: između prvobitne dubine ponora i one koja je izmjerena nakon što je završeno razdoblje jugoslavenskog terora, utvrđena je razlika od 30-tak metara pa je nakon izračuna volumena ustanovljeno da bi ondje mogla biti tijela više od 2.000 osoba.

Naime postoji više izvora koji donose različite procijene broja žrtava pa tako u angloameričkoj dokumentaciji se navodilo da su Titovi partizani jugoslavenskog režima u Bazovici ubili između 400 i 600 ljudi.

Nakon takve informacije da su u Bazovici Titovi partizani ubili najmanje nekoliko stotina ljudi, s tim da je samo na vrhu fojbe bačeno oko 120 zarobljenika (njemačkih vojnika, konja i drugog materijala), novozelandski vojnici su ovdje nekoliko dana nakon odlaska Titovih partizana u drugoj polovici lipnja 1945. godine, izveli iskapanja i pronašli ostatke žrtava.

Detaljnija iskapanja započeli su krajem srpnja odnosno početkom kolovoza 1945., i trajala su otprilike do sredine studenog iste godine. Zapadni saveznici su iskopali ukupno 150 žrtava. Radilo se o njemačkim zarobljenim vojnicima i civilima. Saveznici nisu izvršili potpuno iskapanje fojbe, saveznički časnici su procijenili uzevši u obzir dubinu fojbe da se u njoj nalazi još najmanje 1.200 žrtava. Za te žrtve se smatra da su uglavnom Talijani, zarobljeni vojnici i civili.

Danas većina Tršćana vjeruje da fojba Bazovica čuva ostatke više od 2.000 Talijana. No pravi broj žrtava će se znati samo kada se izvrši potpuna ekshumacija iz cijele fojbe.

Izvori: Roberto Spazzali, “Le foibe. Genesi, tipologia, simbologia, quantificazione dei massacri”, Storia e memoria, let. XIII, št. 1 (2004), 65 (dalje: Spazzali, “Le foibe. Genesi, tipologia”).

Gianni Oliva, Foibe. Le stragi negate degli italiani della Venzia Giulia e dell’Istria (Milano, 2009), 26.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

  1. Za vrijeme masovnog pokolja u fojbi Bazovica u zaledju grada Trsta, ja sam bio mobiliziran “partizan.”Jugoslaveska armija me je s mojim franjevackim kolegama 3. travnja 1945. mobilizirala u Makarskoj. Sredim svibnja te godine mi smo sluzili vojni rok u Bazovici, i tu smo danju-nocu slusali pucanje strojnica i likvidiranje ratnih zarobljenika i protukomunistickih civila. Vjerojatno u toj fojbi su pokopani i fra Rudolf Vucic, fra Josip Erceg i fra Augustin Glavas. Oni su, skupa sa mnom, bili mobiliziran u Jugoslavensku armiju i od partizana su ubijeni zbog njihovih cvrstih katolickih nacela! I moj je zivot bio u opasnosti od zlocinackih partizana pa sam trazio zgodan cas za dezertiranje iz Jugoslaveske armije.Taj sam cas dozivio u nedjelju, 10.ipnja 1945., sakrivsi se, i krijuci se, kao “bolestan fratar” puna dva tjedna u kapucinskome samostanu Monte San Giusto u gradu Trstu. Sam Bog mi je zivot spasio za NOVE zadatke pisanja monumementalnih djela o mome POKLANOME herojskom hrvatskom narastaju. Neizbrojivim legijama hrvatskih mucenika ZA BOGA I VJERU neka je vjecna slava i dugotrajna zahvalnost naroda hrvatskog!

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s