U SELU KRŠ EKSHUMIRANO 15 ŽRTAVA UBIJENIH HLADNIM ORUŽJEM (Žrtve ubijane i sjekirom)

Krš u Donjem Kosinju

Na blagdan Uzašašća Gospodinova 2014., u Donjem Kosinju, izvršena je ekshumacija žrtava komunističkog jugoslavenskog režima iz masovnog grobišta u spilji-jami u selu Krš, desno od Kosinjskog mosta, desetak minuta hoda uz brdo iznad pravoslavne crkve Sv. Nikole. Prema izjavama svjedoka, zločin se ondje dogodio kada su koncem rata Titove partizanske jedinice 1945., zauzele Kosinj i okolicu.

pomozi.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice komunistički zločin

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Na tu skupnu grobnicu u siječnju 2012. godine ukazali su Ivanu Vukiću, predsjedniku Hrvatskog društva političkih zatvorenika – Podružnice Gospić, vlč. Ivan Hodak, župnik Donjeg i Gornjeg Kosinja te tada bogoslov Nikola Prša iz Gornjeg Kosinja. Nakon obilaska masovnog grobišta Ivan Vukić je 8. siječnja 2012. podnio prijavu Policijskoj upravi Ličko-senjskoj protiv nepoznatog počinitelja, a 8. veljače iste godine prijavu je uputio Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu.

Na ulaz u spilju nakon izvršenog zločina bilo je navaljeno veliko kamenje, koje se u međuvremenu obrušilo, pa se doima da je spilja jama. Odronjavanjem kamenja otkriven je ulaz u spilju-jamu.

Dvije godine kasnije, 29. svibnja 2014. pomoćnik ministra branitelja i predstojnik Ureda za zarobljene i nestale Ivan Grujić sa svojim je suradnicima započeo ekshumaciju žrtava. Nakon ekshumacije Grujić je izjavio da je izvršena ekshumacija 15 žrtava. Među žrtvama bilo je i žena. Identitet će se utvrditi naknadno.

Na žrtvama nisu utvrđeni prostrijelni tragovi pa se pretpostavlja da žrtve nisu strijeljane, već su umorene hladnim oružjem ili žive zazidane. Jedino se na jednoj lubanji vidi da je raskoljena sjekirom. Nijedan kostur nije cjelovit, kako reče Ivan Vukić – a kako je u spilji nađen izmet velikih šumskih zvijeri, najvjerojatnije su se one hranile pobijenim žrtvama pa su kosti razbacane. Radi se o krškom terenu pa vjerojatno postoji i drugi ulaz.

Ekshumaciji su nazočili gospićko-senjski biskup i predsjednik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij mons. dr. Mile Bogović, g. Ivan Vukić i župnik vlč. Ivan Hodak. Biskup Bogović je pritom izjavio:

„Stojimo pred ovim prizorom koji nam jasno govori što je sve čovjek u stanju učiniti svome bratu čovjeku. U ovu jamu bačeni su Hrvati katolici; i nije ovo jedina takva jama. Ovaj posao oko ekshumacija treba ubrzati, ali što prije treba odrediti mjesto kamo ćemo sahraniti posmrtne ostatke (kosti) žrtava, da se ne povlače po tavanima, podrumima i kontejnerima, kako se već događalo, nego da ih se dostojno sahrani na jednom središnjem mjestu u ‘Svehrvatski grob’.“

Izvor: hkv.hr od  04. lipnja 2014.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s