U DUBRAVČEVOJ KUĆI 1945. ZAKLANO ŠESETORO UGLAVNOM ŽENSKE DJECE (Anka Dubravac od udarca nožem u vrat ostala doživotno iskrivljenog lica)

Donji Kladari

Iz Intervjua vlč. Ante Burića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije koji je dat za Katoličku Tiskovnu Agenciju u Sarajevu 2012. godine, doznajemo informacije o stravičnim zločinima partizana nad Hrvatima iz sela Donji Kladari.

pomozi.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice komunistički zločin

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Vlč. Anto Burić

SJEĆANJA

Napadi su uvijek dolazili iz pravca srpskog sela Skugrića koje se nalazi na putu Modriča-Gradačac. Sa sjeveroistočne strane od srpskog sela Bosanski Miloševac bili smo “zaštićeni” hrvatskim selom Donjim Kladarima. U Kladare su upadali Srbi, partizani i četnici iz Bosanskog Miloševca. Pljačkali bi i često ubijali mještane.

Poznat je pokolj u Dubravčevoj kući negdje u siječnju 1945., godine kada je zaklano, šesetoro Dubravaca uglavnom ženske djece. Podaci o ovom masakru nalaze se u Matici umrlih župe Modriča. U tom masakru preživjela je i cijeli život nosila biljeg partizanskog zločina Anka Dubravac kojoj je od udarca nožem u vrat ostalo iskrivljeno lice i jedno oko zatvoreno. Doživjela je duboku starost u Donjim Kladarima noseći taj biljeg.

Vjerojatno su koljači mislili da je i ona zaklana, a ona je eto preživjela. Svi koji su poklani u Dubravčevoj kući dovezeni su noću na volovskim kolima bez kovčega, kao drva naslagani na volovska kola, kući Stjepana Cvitkušića, druga kuća od moje. Poslagani su bili u Stjepanovoj udžeri. Već su se bili ukočili i smrzli. Pokopani su u zajedničku grobnicu na garevačkom groblju bez kovčega.

Drugi napad i ujedno pokolj dogodio se nedugo poslije pokolja u Dubravcima u kući Banovića. U ovom pokolju ubijeno je desetak osoba. I oni su dovezeni na isto mjesto i eno ih pokopanih uz grob moga pokojnog oca na garevačkom groblju. Što je rat više odmicao napadi su bivali češći i žešći.

Izvor: Intervju Vlč. Ante Burića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije dat za Katoličku Tiskovnu Agenciju u Sarajevu Sri, 16. Svibanj 2012.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj