IZ GROBIŠTA TOMAŠICA EKSHUMIRANE 53 OSOBE OD KOJI 5 ŽENA I 7 DJECE (Većini žrtava lubanje smrskane tvrdim predmetima, donosimo foto s iskapanja)

Tomašica – Garešnica

Temeljem prikupljenih saznanja o mogućem grobištu žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, Ministarstvo hrvatskih branitelja je od 24. veljače do 16. ožujka 2020., Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja provela opsežno terensko istraživanje i ekshumaciju na lokaciji Tomašica, Grad Garešnica. Već prvoga dana probnim iskapanjima pronađeni su posmrtni ostaci te je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru ishodilo nalog nadležnog suca istrage Županijskog suda u Bjelovaru za provođenje ekshumacije. Ranije prikupljena operativna saznanja nadležnih međuresornih službi upućivala su na postojanje masovnog grobišta žrtava Titovog režima iz Drugog svjetskog rata.

pomozi.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice komunistički zločin

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Pregledom 546 m2 terena potvrđeno je postojanje masovnog grobišta. U početnoj fazi rada utvrđene su dimenzije grobišta odnosno njena površina od oko 180 m2 te se pristupilo obradi grobišta po svim pravilima struke.

Uzimajući u obzir specifičnost lokacije tj. izrazitu naplavljenost tla, plan obrade grobišta podijeljen je u tri faze rada. Prva faza sastojala se od utvrđivanja rubova grobišta, druga faza sastojala se od pripreme grobišta i posmrtnih ostataka za njihovo individualno vađenje te treće i završne faze ekshumacije.

U tri tjedna rada ekshumirani su posmrtni ostaci 57 osoba pri čemu se njihovim pregledom utvrdilo da njih 53 potječu iz razdoblja Drugog svjetskog rata kao žrtve koje su pobili Titovi partizani dok je za četiri posmrtna ostatka utvrđeno da ne pripadaju pod nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja.

Antropološkom analizom za posmrtne ostatke 53 osobe utvrđeno je slijedeće:

Spol je bilo moguće utvrditi za 52 osobe, i to da se radi o 47 osoba muškog spola i 5 osoba ženskog spola, čiji je dobni raspon od 14 do 60 godina. Najviše su zastupljene osobe mlađe i srednje životne dobi te sedmero adolescenata i dvoje starijih od 50 godina.

Zabilježena su perimortalna oštećenja na kostima muških osoba: na četiri lubanje vidljive su prostrijelne rane, na pet lubanja frakture nastale djelovanjem tupo-tvrde sile te na dugim kostima nogu četiri osobe vidljive su frakture.

Cijeli proces tijekom tri tjedna rada vođen je međuresornom suradnjom. Služba kriminalističke policije PU bjelovarsko-bilogorske svakoga je dana radila klasični policijski očevid. I na primjeru obrade grobnice u Tomašici pokazana je toliko bitna koordinirana međuresorna suradnja Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog odvjetništva, Grada Garešnice, mjesne župe u Tomašici te udruge Hrvatski domobran-ogranak Garešnica. Tijekom terenskih aktivnosti, u suradnji s kriminalističkom policijom, na lokaciji su obavljeni i razgovori sa mještanima koji su raspolagali saznanjima o događajima toga vremena.

Zakon o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja propisuje izgradnju grobnog mjesta u sklopu gradskog ili mjesnog groblja kako bi ekshumirani posmrtni ostaci žrtava Titovih partizana iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja mogli biti dostojni i trajno sahranjeni. Pomoćnik ministra Sučić i gradonačelnik Bilandžija postigli su načelni dogovor oko izgradnje grobnice.

Također, terenske aktivnosti uključivale su i terenske izvide na širem području susjedne općine Berek. Tijekom izvida obišle su se lokacije mogućih masovnih grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te su iste snimljene iz zraka.

Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – komunizma, nacizma i fašizma, u nedjelju 23. kolovoza 2020., održan je pokop posmrtnih ostataka 53 osobe ekshumirane u ožujku u Tomašici a koje su likvidirali Titovi partizani.

Svetu misu i obred pokopa predvodio je biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak, u koncelebraciji s župnikom vlč. Kristijanom Bogdanom. Obitelji još nepronađenih žrtava, u svojoj tihoj tuzi, traže naše daljnje zalaganje i suradnju kako bi i oni mogli zapaliti svijeću na grobu svojih predaka.

Aktivnosti u procesu traganja za žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća

“Ministarstvo hrvatskih branitelja u proteklom je mandatu značajno unaprijedilo Hrvatski model traženja nestalih osoba modernizacijom tehnologije koja služi pretrazi terena, osposobljavanjem djelatnika s operativnim i analitičkim iskustvima, otvorili smo ispostave u Vukovaru i Splitu te u protekle četiri godine pregledali preko 35 000 m2 terena.

U evidencijama Ministarstva prijavljeno je preko 1.000 mogućih grobišta koja se nalaze u različitom stupnju istraživanja, a u protekle četiri godine provedena su terenska istraživanja na 60 lokacija, dok je na 42 lokacije potvrđen pronalazak posmrtnih ostataka, odnosno grobišta žrtava koje je pogubio Titov komunistički režim.

Na Tuškanacu je ekshumirano 102 posmrtna ostatka osoba stradalih u Drugom svjetskom ratu i poraću, na Gračanima 294, u Maclju 82, u kod Učiteljskog fakulteta u Zagrebu 25, Brdovcu 130, Zagvozdu 30, Vagancu 55, Gospiću 19 te na mnoštvu manjih nalazišta, a posebno treba istaći i posljednju veliku ekshumaciju u jami Jazovka odakle je ekshumirano 814 posmrtnih ostataka Titovog režima.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Uredništvo/komunistickizlocini.net

3 comments

  1. Dragi hrvati eto vam opet presucene I zatajene istine O zlocinima titovih krvnika koji se jos I danas slave kao heroji I humani antifasisti a u stvari su oni bili najokrutniji zlocinci mnogo veci I okrutniji od ustasa I cetnika

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s