U DOGOVORENOJ PREDAJI UZ OBEĆANJE DA ĆE IM ŽIVOTI BITI POŠTEĐENI, PARTIZANI STRIJELJALI ZAROBLJENIKE TE FOTOGRAFIRALI ZLOČIN

Rijeka

Donosimo fotografije stravičnog strijeljanja prevarenih zarobljenika!

U Drugom svjetskom ratu, prilikom ulaska Titovih partizana u Rijeku, na brdu Sv.Križ iznad Vežice, blizu Astronomskog centra Rijeka, partizani su strijeljali skupinu zarobljenih njemačkih vojnika koji su se predali jer čuvanje “granice” 1945., ionako više nije imala smisla. Na tom lokalitetu još i danas možete naći niz bunkera, tunela i raznih utvrda. Na zapadnom dijelu brijega talijanska je vojska izgradila utvrdu s nastambama za vojnu posadu i do nje prilaznu cestu. Danas je taj objekt pretvoren u  Astronomski centar Rijeka. U podnožju je smještena bila vojarna Draga, koju je hrvatska vojska napustila 2004., godine.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice komunistički zločin

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Partizani su ovaj svoj zločin fotografirali te ostavili tako i nepobitan dokaz o zločinu nad zarobljenicima. Zločin je počinila Dvanaesta dalmatinska udarna brigada. Također postoji dio popisa zarobljenika koje su zvjerski pobili. S fotografija se da utvrditi i broj od najmanje 23 zarobljenika koje su Titovi partizani strijeljali. Na fotografijama se nalaze i lica partizana koji su sudionici u ovom zločinu te odgovorni za njega a koji nikada nisu procesuirani, postoji mogućnost da su neki od tih partizana i danas živi a sudski proces nikada nije pokrenut.

Nedovršen popis strijeljanih zarobljenika:

U komunističkoj literaturi se spominje da su 20. travnja 1945., dijelovi njemačkog 1049. puka i 705. bataljuna zbog udaraca koje su zadobili od 12. brigade kod Škrljeva, Bakra, Sv. Kuzma i Točila 19. travnja, tako potreseni i demoralizirani da nisu bili raspoloženi za daljnju borbu. Njima su upućeni parlamentarci da se predaju, da se čitava posada, koja se nalazi na koti 206 i Sv. Ana preda a da će im životi biti pošteđeni. Zbog već poznatih fotografija strijeljanja zarobljenika komunistički režim je u svojoj već dobrano poznato cenzuriranoj literaturi morao opravdati to strijeljanje, te su to učinili navodeći lažne teze da je u vrijeme pregovora Nijemcima stiglo pojačanje iz Rijeke, te da se situacija potpuno promijenila. Navodno su Nijemci pobili svoja dva vojnika koje su partizani poslali kao svoje zarobljenike u pregovore na kotu 206 i Sv. Anu. Zašto bi Nijemci pobili svoje ljude bez razloga, još je jedna od činjenica nelogičnosti i neutemeljenosti lažnih teza režimske cenzurirane literature. Broj zarobljenih također potvrđuje činjenicu da na brdu Sv.Križ, Nijemci nisu dobili nikakvo pojačanje te da se radi o ustaljenom friziranju i cenzuri povijesne istine od strane režimske Jugoslavije.

Izvori: Nikola Anić, Dvanaesta dalmatinska udarna brigada, Brać, 1984.

Hrvoje Tica, Izvorni znanstveni članak, Pitanje autentičnosti izvješća Dvanaeste dalmatinske udarne brigade, Zagreb, 1993.

Lokalpatrioti-rijeka.com

Portaloko.hr

Croinfo.net

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s