IZ MASOVNOG GROBIŠTA PEŠČENKA EKSHUMIRANO 95 ŽRTAVA TITOVIH PARTIZANA (Donosimo stravične fotografije s iskapanja)

Peščenka

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija su istakle da je u mjesecu svibnju 2018. godine., završeno terensko istraživanje i obrada masovnog grobišta na lokaciji Peščenka. Ukupno su ekshumirani posmrtni ostaci 95 osoba ubijenih od strane Titovih partizana.

Aktivnosti koje su trajale od 11. travnja do 4. svibnja 2018. godine., uključivale su probna iskapanja kako bi se potvrdilo mjesto masovnog grobišta. Pronalaskom posmrtnih ostataka na lokaciji pristupilo se njihovoj ekshumaciji. Svi posmrtni ostatci ekshumirani tijekom ovih terenskih istraživanja bit će otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu i pripremu za pogreb.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Tijekom provođenja terenskih aktivnosti na području podsljemenske zone, koja su započela 9. travnja 2018. godine, djelatnici Uprave za zatočene i nestale nastavili su aktivno prikupljati i obrađivati informacije kroz razgovore s primarnim svjedocima i ljudima koji imaju moguće spoznaje o događanjima toga vremena, a koja mogu biti od koristi prilikom provođenja budućih terenskih aktivnosti na ovom području.

Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima 2019., u cintoru župne crkve u Gračanima pokopani su posmrtni ostaci 294 žrtve ekshumirane na području Gračana koje su ubijene tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja pod komunističkim režimom. Među njima su sahranjeni i ostaci 95 žrtava iz masovnog grobišta Peščenka. Uz komemoraciju i ispraćaj posmrtnih ostataka, javnosti su prvi put predstavljene lokacije masovnih stratišta s potresnim, uznemirujućim fotografijama žrtava.

Ekshumaciju posmrtnih ostataka organizirala je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te se prilikom istraživanja koje je trajalo od 2013. do 2018. godine vodilo i autentičnim zapisima župljanina Gračana pokojnog Miroslava Haramije. Prema njihovim zapisima u masovnim i pojedinačnim grobnicama na području Gračana nalazi se najmanje 738 osoba ubijenih 1945. godine pod komunističkim režimom.

Pokopani posmrtni ostaci pronađeni su na lokacijama Krivićev brijeg – 30 osoba, Obernjak – 41 osoba, Peščenka – 95 osoba, Gračani-Banjaluka – 24 osobe, Zlodijev breg – 35 osoba, Zdenčec – 66 osoba, Gračansko dolje – 3 osobe.

Kroz terenska istraživanja, probna iskapanja i ekshumacije pregledalo više od 11.000 m² na ovom području. „Bili su potrebni sati i dani rada kako bi se pregledale, antropološki i medicinski obradile kosti ovih žrtava. Pregledom 63.000 koštanih elemenata utvrđen je broj žrtava, njihova dob i spol te su utvrđene i evidentirane ozljede. Među žrtvama je 63 maloljetnika, od kojih čak 16 djece mlađe od 14 godina te dvije žene. Najmanje 112 osoba ubijeno je hitcem u glavu, a mnoge su ubijene tupim predmetima o čemu svjedoče brojne ozljede na kostima.

Organizirane egzekucije u Gračanima, ispod Medvednice, su prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji započele 10. na 11. svibnja 1945. godine i trajale su barem do kraja svibnja. Prema iskazima lokalnog stanovništva žrtve su dovođene iz sabirnih centara, zatvora i logora u Zagrebu, pješice, u grupama ili u kolonama, među njima je bilo muškaraca i žena, neki su bili vezani žicom, neki nisu.

Nema podataka da je itko od žrtava dovedenih u Gračane preživio. Prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji odluke o smaknuću tih žrtava donesene su ranije, na drugim mjestima, dok su Gračani bili samo mjesto egzekucije.

Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice Jugoslavenske armije koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, ubijali su ih tik iza naselja, na ulazu u Park prirode Medvednica ili čak i u samom naselju, a tijela su naknadno u masovna grobišta morali pokapati mještani Gračana.

Izvori: branitelji.gov.hr

          hkm.hr

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s