EKSHUMIRANO 30 DJEČAKA IZ MASOVNOG GROBIŠTA KRIVIĆEV BRIJEG (Svim žrtvama ruke su bile vezane žicom, nisu imali obuću)

Krivićev Brijeg – Zagreb

Oglasi

Iz masovnog grobišta Krivićev Brijeg u Gračanima su u listopadu 2012., ekshumirali ostatke 30 dječaka od 16 do 18 godina, žrtava Titovih partizana iz 1945. godine. U Gračanima je do sada poznato nešto više od 20 masovnih grobišta u kojima su Titovi partizani počinili gnusne zločine.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Ured za pronalaženje obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata je 25.10.2012., završio otkopavanje i ekshumaciju masovnog grobišta Krivićev brijeg u Gračanima, na sjevernom dijelu Zagreba.

“Iskopani su posmrtni ostatci 30 osoba. Grobnica je bila vrlo plitka, neki su posmrtni ostaci pronađeni svega 35 cm ispod zemlje. U grobnici su pronađeni nepobitni dokazi egzekucije: na vrhu grobnice pronađena je veća količina čahura, u tijelima žrtava pronađena su puščana zrna, nekoliko je lubanja imalo prostrijele, svim su žrtvama ruke bile vezane žicom na leđima, nisu imali obuću. Uz žrtve je pronađeno nešto osobnih predmeta: nekoliko muških prstena od neplemenitih metala, jedan privjesak-križić, nešto plastičnih gumbi , ostaci tabakere i kopče od remena. Karakteristično je da su gotovo svi imali savršeno zdrave bijele zube.

Prema dokazima koje je prikupio Ured, žrtve su bile vrlo mlade, negdje oko praga punoljetnosti, u Gračane su dovedeni iz Zagreba negdje između 13 i 15. svibnja 1945., imali su plave uniforme, po čemu je lokalno stanovništvo nagađalo da je riječ o pitomcima dočasničke škole ili o kadetima zrakoplovne škole.

Njihovi posmrtni ostaci su zbrinuti i privremeno smješteni u kosturnici crkve Krista Kralja na Mirogoju, a trajno će biti sahranjeni u zajedničkoj grobnici unutar cintora crkve Sv. Mihaela u Gračanima”, stojalo je u priopćenju Ureda za pronalaženje obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima 2019., u cintoru župne crkve u Gračanima pokopani su posmrtni ostaci 294 žrtve ekshumirane na području Gračana koje su ubijene tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja pod komunističkim režimom. Među njima su sahranjeni i ovi dječaci iz masovnog grobišta Krivićev Brijeg. Uz komemoraciju i ispraćaj posmrtnih ostataka, javnosti su prvi put predstavljene lokacije masovnih stratišta s potresnim, uznemirujućim fotografijama žrtava.

Ekshumaciju posmrtnih ostataka organizirala je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te se prilikom istraživanja koje je trajalo od 2013. do 2018. godine vodilo i autentičnim zapisima župljanina Gračana pokojnog Miroslava Haramije. Prema njihovim zapisima u masovnim i pojedinačnim grobnicama na području Gračana nalazi se najmanje 738 osoba ubijenih 1945. godine pod komunističkim režimom.

Pokopani posmrtni ostaci pronađeni su na lokacijama Krivićev brijeg – 30 osoba, Obernjak – 41 osoba, Peščenka – 95 osoba, Gračani-Banjaluka – 24 osobe, Zlodijev breg – 35 osoba, Zdenčec – 66 osoba, Gračansko dolje – 3 osobe.

Kroz terenska istraživanja, probna iskapanja i ekshumacije pregledalo više od 11.000 m² na ovom području. „Bili su potrebni sati i dani rada kako bi se pregledale, antropološki i medicinski obradile kosti ovih žrtava. Pregledom 63.000 koštanih elemenata utvrđen je broj žrtava, njihova dob i spol te su utvrđene i evidentirane ozljede. Među žrtvama je 63 maloljetnika, od kojih čak 16 djece mlađe od 14 godina te dvije žene. Najmanje 112 osoba ubijeno je hitcem u glavu, a mnoge su ubijene tupim predmetima o čemu svjedoče brojne ozljede na kostima.

Organizirane egzekucije u Gračanima, ispod Medvednice, su prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji započele 10. na 11. svibnja 1945. godine i trajale su barem do kraja svibnja. Prema iskazima lokalnog stanovništva žrtve su dovođene iz sabirnih centara, zatvora i logora u Zagrebu, pješice, u grupama ili u kolonama, među njima je bilo muškaraca i žena, neki su bili vezani žicom, neki nisu.

Nema podataka da je itko od žrtava dovedenih u Gračane preživio. Prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji odluke o smaknuću tih žrtava donesene su ranije, na drugim mjestima, dok su Gračani bili samo mjesto egzekucije.

Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice Jugoslavenske armije koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, ubijali su ih tik iza naselja, na ulazu u Park prirode Medvednica ili čak i u samom naselju, a tijela su naknadno u masovna grobišta morali pokapati mještani Gračana.

Izvori: branitelji.gov.hr

          hkm.hr

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s