NA SLIVNIŠKOM POHORJU U SLOVENIJI ISKAPALI MUŽA I SUPRUGU PA PRONAŠLI JOŠ ŽRTAVA (Iza likvidiranog bračnog para ostalo je 4 male djece)

Pohorje Slovenija

 Screenshot sa snimka RTV1 Slovenije

Na Slivniškom Pohorju otkriveno je poslijeratno masovno grobište. Mislili su da su u grobu posmrtni ostaci samo dvije žrtve, ali pronađeno ih je znatno više!

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Na obroncima Slivniškog Pohorja iskopan je grob u kojem su, prema svjedočenju rođaka i svjedoka, trebali biti otkriveni posmrtni ostaci dviju žrtava poslijeratnog masakra komunističkog režima, ali čini se da u grobu ima još žrtava.

Bračni par Leitinger ubili su suradnici Ozne u svibnju 1945. godine, a deložirano je četvero djece, uključujući najmlađe, koje je tada imalo jedva dvije godine. Alexander Leitinger započeo je potragu za grobom zbog svjedočenja svog strica i tetke:

“Ujak Albin rekao mi je da je od oca pronašao šešir, a moja tetka pronašla je jedan dio haljine, pa su nakon toga znali da je grob ovdje. “

Video: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/117143618?jwsource=cl

Takvih je neregistriranih grobišta još više na Pohorju, izvijestio je Tomaž Karat za TV Dnevnik. Martin Kostrevc iz Građanske inicijative za otkrivanje grobišta objašnjava:

” Rekao bih da u blizini postoji još barem 10 do 15 i to vjerojatno nije sve.”

Predsjedavajući povjerenstva za skrivena grobišta Jože Dežman kaže: ” Nadam se da će one rijetke obitelji koje imaju ovu priliku moći pod budućom vladom, ma kakva ona bila, sahraniti svoju rodbinu i da će napokon dobiti državnu pomoć,  osobito u identificiranju rodbine. “

Marko Štrovs , bivši šef Službe za ratna grobišta, uvjeren je: “Dok se u zemlji ne pokaže volja da se taj problem riješi, ne samo lijepim riječima i lijepim razgovorom o tim stvarima, ovaj problem ostat će neriješen. “

Iskapanja će sada nadzirati institucije, a iskopani ostaci već su prevezeni do mariborske kosturnice, a povjerenstvo za skrivena grobišta o novom je grobištu izvijestilo i policiju te druga nadležna državna tijela.

Kako su na neregistriranom grobištu otkriveni posmrtni ostaci nekoliko osoba, a ne samo ostaci bračnog para Leitinger, što znači da je groblje premašilo obiteljske dimenzije, iskapanja će od sada nadzirati nadležne institucije. Povjerenstvo će im stoga predložiti i da se mjesto iskapanja prekvalificira iz obiteljskog u masovno grobište i da se ostaci iskopaju i identificiraju o državnom trošku.

Izvor: rtvslo.si

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s