NA SLIVNIŠKOM POHORJU U SLOVENIJI ISKAPALI MUŽA I SUPRUGU PA PRONAŠLI JOŠ ŽRTAVA (Iza likvidiranog bračnog para ostalo je 4 male djece)

Pohorje Slovenija

Na Slivniškom Pohorju otkriveno je poslijeratno masovno grobište. Mislili su da su u grobu posmrtni ostaci samo dvije žrtve, ali pronađeno ih je znatno više!

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Na obroncima Slivniškog Pohorja iskopan je grob u kojem su, prema svjedočenju rođaka i svjedoka, trebali biti otkriveni posmrtni ostaci dviju žrtava poslijeratnog masakra komunističkog režima, ali čini se da u grobu ima još žrtava.

Bračni par Leitinger ubili su suradnici Ozne u svibnju 1945. godine, a deložirano je četvero djece, uključujući najmlađe, koje je tada imalo jedva dvije godine. Alexander Leitinger započeo je potragu za grobom zbog svjedočenja svog strica i tetke:

“Ujak Albin rekao mi je da je od oca pronašao šešir, a moja tetka pronašla je jedan dio haljine, pa su nakon toga znali da je grob ovdje. “

Video: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/117143618?jwsource=cl

Takvih je neregistriranih grobišta još više na Pohorju, izvijestio je Tomaž Karat za TV Dnevnik. Martin Kostrevc iz Građanske inicijative za otkrivanje grobišta objašnjava:

” Rekao bih da u blizini postoji još barem 10 do 15 i to vjerojatno nije sve.”

Predsjedavajući povjerenstva za skrivena grobišta Jože Dežman kaže: ” Nadam se da će one rijetke obitelji koje imaju ovu priliku moći pod budućom vladom, ma kakva ona bila, sahraniti svoju rodbinu i da će napokon dobiti državnu pomoć,  osobito u identificiranju rodbine. “

Marko Štrovs , bivši šef Službe za ratna grobišta, uvjeren je: “Dok se u zemlji ne pokaže volja da se taj problem riješi, ne samo lijepim riječima i lijepim razgovorom o tim stvarima, ovaj problem ostat će neriješen. “

Iskapanja će sada nadzirati institucije, a iskopani ostaci već su prevezeni do mariborske kosturnice, a povjerenstvo za skrivena grobišta o novom je grobištu izvijestilo i policiju te druga nadležna državna tijela.

Kako su na neregistriranom grobištu otkriveni posmrtni ostaci nekoliko osoba, a ne samo ostaci bračnog para Leitinger, što znači da je groblje premašilo obiteljske dimenzije, iskapanja će od sada nadzirati nadležne institucije. Povjerenstvo će im stoga predložiti i da se mjesto iskapanja prekvalificira iz obiteljskog u masovno grobište i da se ostaci iskopaju i identificiraju o državnom trošku.

Izvor: rtvslo.si

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s