MATE KOLIĆ UBIJEN AUTO BOMBOM U PARIZU 1981 (Izdahnuo je od rana i požara koji je zahvatio automobil)

Mate Kolić Pariz

Mate Kolić je ubijen od strane zločinačke udbaške ruke Socijalističke Republike Hrvatske, a po nalogu beogradskih komunističkih jugoslavenskih vlasti. Mate Kolić, rođen 1. srpnja 1939. u selu Zagorje pokraj Ogulina, medu Hrvatima u Francuskoj bio je poznat kao predsjednik mjesnih ogranaka »Hrvatskog radničkog saveza« (HRS) i HNV-a u Parizu te jedan od najvjernijih sljedbenika Brune Bušića.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Suradnik splitske Udbe pod pseudonimom »Šime« dojavljivao je Blagoju Zeliću o navodnim sklonostima Mate Kolića i prema nasilnim protujugoslavenskim aktivnostima.

Na temelju više takvih dojava tadašnji šef protuemigrantskog odjela republičke Udbe u Zagrebu Josip Perković poslao je 23. studenoga 1979., šifrirani brzojav br. 25 sljedećeg sadržaja SSUP-u u Beograd:

»Suradnik ‘Šime’ nas je obavijestio da ekstremni emigranti Mate Kolić, Mirko Kovačević, Paško Dizdar, Slavko Buljat i Marinko Špika organiziraju diverzantsku akciju na prostorije novog jugoslavenskog kluba za Dan Republike u Parizu u blizini Centra Pompidou.«

U ponedjeljak 19. listopada 1981.,u sedam sati i 25 minuta, Mate Kolić je sa svojom suprugom Brankom izašao iz stana u ulici Guichard Cachan u Parizu. Nekoliko sekundi nakon što su ušli u automobil, odjeknula je snažna eksplozija. Branka Kolić je od pritiska eksplozije izbačena iz automobila i pritom je lakše ranjena. Mate Kolić nije uspio napustiti automobil. Izdahnuo je od rana i požara koji je zahvatio automobil. Policijska istraga je utvrdila da je bomba bila postavljena ispod lijeve, vozačeve strane automobila. Mate Kolić je iza sebe ostavio dvoje maloljetne djece.

Kćer Mate Kolića, Kristina Kolić, koja je gledala smrt svoga oca, podnijela je 22. listopada 1997. Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja ubojstva njena oca. Do dana današnjeg praktički nije dobila nikakav odgovor, osim potvrde da je dopis zaprimljen i da se predmet vodi pod brojem KTN-232/97.

„Jedan od glavnih organizatora sprovoda Brune Bušića bio je Mate Kolić. Mate je bio velikodušan rodoljub, koji je požrtvovno pomagao svim potrebnima, posebno žrtvama Udbina terora. Skupljao je pomoć za obitelji koje su ostale bez oca. … Matu Kolića pokopali smo u subotu 24. Listopada 1981.,, takodjer na groblju Père Lachaise (ovdje su pokopani Jim Morrison, Chopin, Oscar Wilde, Edith Piaf i ostali poznati umjetnici). A u nedjelju 25. listopada prikazao sam svetu misu za oba naša hrvatska pariška mučenika, za Brunu i za Matu. Obojici je na spomenik uklesana po jedna kitica iz Cesarićeva „Trubača sa Seine“, na hrvatskom i francuskom.“

Pater Vladimir Horvat, tadašnji voditelj Hrvatske katoličke misije u Parizu.

Izvor: KOMISIJA ZA UTVRĐIVANJE RATNIH I PORATNIH ŽRTAVA Vijeće za utvrđivanje poratnih žrtava komunističkog sustava ubijenih u inozemstvu Zagreb, 30. rujna 1999. godine.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

4 comments

  1. Nije čudno što Kristna nije dobila odgovor i ne treba ga očekivati dok u Hrvatskoj vladaju neokomunisti.Otrijeznimo se pogledajmo istini u oči i svojim glasom zbacimo ih sa vlasti.Slijedeću nedjelju u jedanaest sati dođimo na grob pokojnog Mate Kolića i pomolimo se za sve žrtve kpmunističkog režima,jer to je najmanje što možemo učiniti.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s