KOD NOVOG MAROFA U MATUŠINI OZNA UBILA NA KUĆNOM PRAGU PET CIVILA (U šumama Novog Marofa nalazi se devet jama u koje su bačeni ljudi)

Novi Marof

Na Kipišću u Možđencu podignuto je 2009 godine., spomen obilježje u znak na sjećanje na žrtve komunističkog režima
Na Kipišću u Možđencu podignuto je 2009 godine., spomen obilježje u znak na sjećanje na žrtve komunističkog režima

Kipišće je mjesto svjedočanstva tragičnih događaja i zločina nakon Drugog svjetskog rata, o čemu svjedoči i spomen ploča postavljena 2012., u novomarofskoj bolnici, ali i spomenik u zaselku Matušini u Makojišću Donjem čuva sjećanje na još jednu tragediju i ubijene iz 1947. godine.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Na Kipišću u Možđencu podignuto je 2009 godine., spomen obilježje u znak na sjećanje na žrtve komunističkog režima. Na ovom mjestu se svake godine u mjesecu svibnju održava komemorativna svećanost u organizaciji Grada Novog Marofa te udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Nakon molitve polažu se vijenci i pale svijeće u znak sjećanja na žrtve.

Natpis na spomen obilježju na Kipišću

Totalitarni režim bez optužbi i suđenja izvršio je egzekuciju svih onih koji su im smetali nakon Drugog svjetskog rata na području Novog Marofa, njih preko 600!

U šumama Novog Marofa pogotovo u šumama između Novog Marofa i Sudovca nalazi se devet jama u koje su bačeni zarobljenici, pripadnici hrvatske vojske te civili koji su se vraćali kućama ili koji su pokupljeni na svojim kućnim adresama po završetku Drugog svjetskog rata.

Spomen ploča postavljena 2012 u novomarovskoj bolnici
Spomen ploča postavljena 2012., u novomarovskoj bolnici

Masovna ubojstva i mučenja zarobljenih civila i vojnika događala su se i u sabirnom logoru u Novom Marofu a koji se nalazio u krugu današnje bolnice, koji je bio i mjesto s kojeg su se zarobljenici odvozili u šume na Kipišću, Paki i drugdje na masovna smaknuća.

Matušini spomen obilježje

Na području Novog Marofa značajno je još jedno stratište u zaselku Matušini u Makojišću Donjem. Pet mladih mještana tog zaselka  su pogubljeni na kućnom pragu gotovo dvije godine po završetku Drugog svjetskog rada. Nevine žrtve stradale su 22. veljače 1947. godine nakon što ih je komunistička vlast (pripadnici OZNE), pogubila bez suđenja unatoč činjenici da je 23. kolovoza 1945. godine donijeta opća amnestija za sve sudionike Drugog svjetskog rata. Pripadnici OZNE su ih pobili na kućnom pragu a potom su ih bacili u šikaru jer su „navodno pjevali neke hrvatske pjesme”. Tim nevinim žrtvama je podignuto spomen obilježje u znak sjećanja na njihovo stradavanje.

Izvor: Regionalni.com

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s