U JAMI JAZOVKA 2 EKSHUMIRANO 814 RANJENIKA, ŽENA, DJECE I ZAROBLJENIH VOJNIKA

Jazovka 2

ZLOČIN BEZ KAZNE: U tijeku je ekshumacija na Jazovci 2

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

      Kod Sošica u Žumberku iz jame Jazovka 2, ekshumirani su posmrtni ostaci 814 ranjenika iz zagrebačkih bolnica, časnih sestara, ratnih zarobljenika, civila i djece.  Ekshumacija žrtava Titovog komunističkog režima je izvođena od ponedjeljka 13. do petka 18. srpnja 2020. godine. Ubijani su metkom u potiljak, u jamu je bačen eksploziv, a otvor je bio zabetoniran kako ih se ne bi moglo lako pronaći. U otvor jame širine occa 50 cm bačeni su ranjenici, žene, djeca i zarobljeni vojnici. U jami su pronađene štake i druga pomagala koja ukazuje na to da se radilo i o ranjenicima kao žrtvama partizanskog divljaštva! Oko 30% žrtava su bile ženskog spola. Na lubanjama se vide prostrijelne rupe od metaka, ljudima su pucali u glavu i bacali u jamu, dok su neke bacali i žive.

Prema iskazu istraživaća Romana Leljaka koji je dao u Bujici, a koji je bio nazočan na ekshumaciji, uočeno je da su kosti žrtava već pomjerane i da su predmeti žrtava pokradeni već ranije! Dakle već ranije netko se spuštao u jamu, premetao kosti i kupio osobne stvari žrtava. U ovoj jami nije slučaj kao kod Hude Jame da su uz žrtve ostali vrijedni predmeti počev od prstenja i drugog nakita. Jako je žalosno saznanje da je netko već ulazio u jamu kako bi pokrao nakit!

Video link do emisije Bujica: VIDEO

Terenska istraživanja na području općine Žumberak početkom srpnja 2020., s ciljem utočnjavanja mikrolokacije moguće jame Jazovka 2 za koju su prikupljena saznanja nadležnih međuresornih službi, najavila je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja. Ubrzo se krenulo s terenskim, odnosno speleološkim istraživanjem i ekshumacijom posmrtnih ostataka iz jame Jazovka na području općine Žumberak, gdje se odmah došlo do rezultata te se procijenjuje da bi ukupan broj žrtava u ovoj jami mogao dosegnuti  minimum 800.

Terenski izvid na području općine Žumberak, Ministarstvo hrvatskih branitelja zajedno sa Ministarstvom unutarnjih poslova provelo je tijekom rujna 2019. godine. Nastavno na početak istraživanja, 26. lipnja 2020. pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić održao je sastanak s načelnicima općine Žumberak i Krašić te upraviteljem župe u Krašiću te ih upoznao s aktivnostima koje su usljedile. Sve aktivnosti se provode temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te s obzirom na trenutnu  epidemiološku situaciju, poštujući upute Nacionalnog stožera.

Izvori: Bujica Z1 Televizija

Ministarstvo hrvatskih branitelja

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s