U JEDNOJ OD MNOGOBROJNIH JAMA NA KOČEVSKOM ROGU PRONAĐENO JOŠ 35 UBIJENIH HRVATA I HRVATICA

Kočevski Rog

Tijekom topografskog snimanja kraških ponora u Kočevskovm Rogu u jednoj od podzemnih spilja pronađeni su ljudski ostatci. Arheolog dr. Uroš Košir i antropolog dr. Petra Leben Seljak započeli su istraživanje, da bi u ponoru otkrili kosti i predmete ubijenih ljudi. Antropološka analiza otkrila je  posmrtne ostatke najmanje 35 ljudi, većinom muškaraca, te jednom ubijenom ženom.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Predsjednik povjerenstva Vlade Slovenije za skrivena grobišta dr. Dežman smatra da ako se s pravom osuđuju masakri zarobljenika u Srebrenici 1995., onda se isti kriterij mora primijeniti i na Kočevski Rog gdje je ubijen daleko veći broj ljudi, piše 24ur.com

„Prema situaciji u spilji, možemo zaključiti da će pored ovih biti ekshumirano još najmanje nekoliko desetaka ljudi“, rekao je dr. Jože Dežman, predsjednik povjerenstva Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja skrivenih grobišta. Kočevski Rog mjesto je jednog od najvećih zločina u Europi uopće. Radi se o tisućama ubijenih ljudi, vjerojatno i do 30.000, a DORH je 2009. godine podignuo optužnicu protiv majora partizanske vojske Jugoslavije Sime Dubajića s optužnicom da je kriv za smrt najmanje 13.000 hrvatskih državljana.

Partizanski oficir Simo Dubajić nije samo bio krvnik i ubojica, već i jedan od glavnih četničkih ideologa agresije na Hrvatsku 1991. godine u Hrvatskoj. Još od 1990. godine Simo Dubajić je podsticao Srbe u Dalmaciji na oružanu agresiju, rat i zločine nad Hrvatima, isto kao i u II. svjetskom ratu.

U kraškim ponorima u Kočevskom Rogu nalaze se posmrtni ostaci brojnih zarobljenika, vojski i civila, koje su se povlačile pred Titovim partizanima prema Zapadu. Upoznati sa strašnim partizanskim masakrima na putu prema Zagrebu, nastojali su se dokopati Zapada u nadi da će im tamo biti priznata prava zagarantirana međunarodnim konvencijama o zarobljenicima. Na Kočevskom rogu ubijani su i zarobljeni civili.  Osim Hrvata, veliki broj ubijenih pripada zarobljenim pripadnicima slovenskih domobrana iz okruga Novo Mesto koje su okružili i zarobili partizani. Radi se o tisućama ubijenih ljudi slovenske nacionalnosti. „Lovili su ih više mjeseci nakon završetka rata i uglavnom ubijali“, dodao je predsjednik komisije dr. Dežman.

Prema otkrivenim predmetima, vjerojatno se radi o zarobljenim hrvatskim vojnicima.

Dr. Dežman je podsjetio da se ovih dana održava ceremonija sjećanja na ubijene zarobljene muslimane u Srebrenici. “Ako osuđujemo zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima u Srebrenici, onda također moramo osuditi i zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima koje otkrivamo u Kočevskom Rogu i drugdje u Sloveniji”, rekao je dr. Dežman.

Izvor: 24ur.com

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s