DANIJEL UVANOVIĆ, MATEMATIČAR I FIZIČAR SVJETSKOG GLASA, STRIJELJAN NAKON MONTIRANOG SUDSKOG PROCESA (Citirao ga i sam Mahatma Gandhi)

 

Danijel Uvanović

      Danijelov otac Ivan Uvanović došao je u pustinju Blaca na otoku Braču iz Poljica, iz Prika, i oženio Mariju, sestru don Nike Milićevića mlađeg. Niko mlađi je kao vrsni i školovani astronom održavao znanstvene veze s glasovitim astronomima od kojih su neki bili i u Blacima (prof. Graff, prof. Hillebrand, prof. Wolf, prof. Schwarzschild, prof. Baade). Ivan Uvanović otvorio je gostionicu u Trstu i tu su mu rođeni sinovi Danijel (1908.) i Dragutin (1910.). Kad je izbio Prvi svjetski rat, Marija se sa sinovima nastanila u Blacima kod svog strica don Nike Milićevića starijeg, inače strica don Nike Milićevića mlađeg, a njezin suprug Ivan bio je mobiliziran u austrijsku vojsku. Nakon rata su se preselili u Slavonski Brod, gdje ih je također uzdržavao majčin stric. Danijel je u Slavonskome Brodu pohađao gimnaziju, a kako mu je prijetilo isključenje iz škole zbog pjevanja podoknica, samoinicijativno je prešao u realnu gimnaziju u Križevcima, gdje je maturirao. Nakon toga je godine 1927. upisao studij matematike i fizike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prateći najnoviju znanstvenu literaturu, Uvanović se nakon studija u astronomskom opservatoriju u Blacama na otoku Braču uspješno bavio znanstvenim radom. Radi prilika, koje su za vrijeme jugoslavenske kraljevske diktature vladale na Hrvatskom Sveučilištu, posvetio se novinarskom zvanju, ulažući u to mnogo truda, premda ga politika kao disciplina nije mnogo zanimala. Uvanović je uzdržavao svog brata Dragutina, koji je tek započeo studij prava na Pravnome fakultetu u Zagrebu, budući da njihov siromašni otac to nije mogao.

pomozi.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Poslije rata se sklonio u Rim, gdje je uhićen od britanske specijalne policije u Rimu 26. ožujka 1947., te izručen komunistima 27. travnja 1947. U Zagrebu je na montiranom procesu osuđen na smrtnu kaznu. Optužnicu je potpisao javni tužilac za grad Zagreb Vlado Ranogajec. Komunistički sud je donio montiranu ideološku presudu: “okrivljeni Danijel Uvanović se kažnjava kaznom smrti – strijeljanjem, trajnim gubitkom političkih i u Zakonu određenih građanskih prava i konfiskacijom imovine sa djelovanjem od 10. travnja 1947.” Prema zapisniku o izvršenju smrtne kazne, koji je sačinio odjel Unutrašnjih poslova pri Gradskom izvršnom odboru Zagreb, Odsjek za izvršenje kazni, “dana 30. siječnja 1948. godine u 1,00 sat izvršena je “kazna” streljanjem nad Uvanović Danijelom. Streljan je nakon nečovječnog mučenja, bez da je mrtvo tijelo ili podaci o biološkim ostacima ikada dani malom ostatku njegove preživljele obitelji.

Prije toga je već njegova supruga Uvanović (Ćubelić) Zlata također u montiranom sudskom procesu br. 369 od 10. srpnja 1945., osuđena na smrt. Izvršenje egzekucije bilo je istoga dana kada i montirana osuda, a što dovoljno govori koliko se komunistima žurilo!

Uvanović je bio nezaobilazna osoba znanstvenih gibanja tridesetih godina XX. stoljeća u Hrvatskoj. U svojim tekstovima u Hrvatskoj straži pratio je sve znanstvene događaje u Hrvatskoj i pružao dobar, često i jedini, uvid u sve što se tada događalo. Bio je izvrsno informiran o znanstvenim zbivanjima toga doba u svijetu i o tome je temeljito obavještavao hrvatsku javnost. Bio je iznimno nadaren i vrlo široko obrazovan.

Naposljetku treba istaknuti da se Uvanović u hrvatskoj literaturi u doba komunističke vlasti bio spominjao potpuno jednostrano. Ako ga se spominjalo, isticalo ga se kao protivnika marksističkih stavova. No idealistički su mislioci tridesetih godina XX. stoljeća u Hrvatskoj imali važnu ulogu, i to ne podređenu dijalektičkom materijalizmu, kako su tvrdili marksisti. Uvanovića su dijalektički materijalisti smatrali natražnjakom, i to zato što je zastupao idealizam i katoličku filozofiju.

Danijel Uvanović je objelodanio niz rasprava naučnoga karaktera, koje su u ono vrijeme pobudile osobit interes. U Indiji je Uvanovićeva oštra kritika Einsteinove teorije relativnosti izazvala velike polemike. Njegovu raspravu o Einsteinovoj teoriji jednom je zgodom citirao sam Mahatma Gandhi.”

Izvor: Branko Hanžek, Fizičar i publicist Danijel Uvanović – prilog znanstvenom i političkom životopisu s bibliografijom radova, Zagreb, 2011.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s