POGLEDAJTE DOKUMENTARNI FILM „ČUVARI BLEIBURŠKE USPOMENE“

     Priča o ljudima koji su prije 70 godina počeli održavati komemoracije na Bleiburškom polju. Te 1952., godine osnovali su u Austriji udrugu Počasni bleiburški vod (njemački: Bleiburger Ehrenzug), koja se do danas brine o tome da se ta tragedija otrgne zaboravu. Preživjeli sudionici Bleiburške tragedije i osnivači Počasnoga bleiburškog voda u filmu prvi put svjedoče o turbulentnim događajima koji su pratili njihov rad, suočen s jugoslavenskim tajnim službama. Osim njih, o Bleiburškoj tragediji i povijesti njezina komemoriranja govori niz inozemnih i hrvatskih povjesničara te znanstvenika.

Doniraj za rad portala Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad našeg portala i izradu prvog središnjeg elektroničkog popisa žrtava komunizma koji bi bio javno dostupan, uplatu možete izvršiti ovdje. Hvala!

10,00 EUR

„Čuvari bleiburške uspomene“ dokumentarni je film (Redatelj: Dario Bajurin; Scenaristica: Božena Mihaljević; Producent: Hrvatska radio-televizija i udruga Hrvatski križni put) koji prati hrabrost i odlučnost skupine ljudi koji su iz izbjegličkih logora, sa snažnom vjerom u pravdu, prije 66 godina počeli održavati komemoracije na Bleiburškom polju u spomen na žrtve jedne od najvećih tragedija u povijesti hrvatskoga naroda, poznate kao Bleiburška tragedija, nazvane po mjestu Bleiburgu u Austriji, gdje je i počeo Hrvatski križni put.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

3 comments

 1. Moj striko nestao u drugom svjetskom ratu zadnji put viden u Makarskoj u hrvatskoj nista neznam onjemu samo ime prezime MARIC NIKOLA 1924 godiste od oca MARTINA MARICA i majke MARE MARIC kakosam cula bijoje u ustaskoj vojsci

  Sviđa mi se

 2. Dok se “SOVA ” nalazi u pocasnom vodu,to jest Vladimir Seks nemoguce je da je ta osoba koja je doslijedna da nost to ime ………CUVARI BLAJBUrske USPOMENE !………. DOUSNIK, I JAVNI TUZILAC U JUGOKOMUNISTICKOM KRVAVOM REZIMU ! MAKNITE GA ,!………… Bivsi zatocenik iz golog I dva brata sa kriznoga puta !………..

  Sviđa mi se

  • dok je taj bandit Sova tu i još poneki npr-božo vukušic ista je banda……..——————————————————–Slava Braci tvojoj i duša im spokojna

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s