NIKOLA MILIČEVIĆ UBIJEN S NEKOLIKO HITACA (Iza sebe je ostavio udovicu i petero djece između 4 i 12 g.)

Nikola Miličević Beban

Nikola Miličević-Beban, rođen 10. listopada 1937., u Vionici pokraj Čitluka.

Na dan 13. siječnja 1980., na parkiralištu ispred njegovog stana u Frankfurtu, iza leđa mu je pritrčao ubojica i na mjestu ga usmrtio sa nekoliko hitaca. Nikola Milićević-Beban, bio je bliski suradnik Brune Bušića i jedan od osnivača hrvatske emigrantske državotvorne organizacije Ujedinjenih Hrvata Europe. Izasebe je ostavio udovicu i petero djece između 4 i 12 godina starosti.

Doniraj za rad portala Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad našeg portala i izradu prvog središnjeg elektroničkog popisa žrtava komunizma koji bi bio javno dostupan, uplatu možete izvršiti ovdje. Hvala!

10,00 EUR

Mostarska Udba je obradu nad Nikolom Miličevićem zavela još 22. svibnja 1970., pod brojem dosjea D-529. Suradnik Centra SDB Zenica u Frankfurtu, Nikola Banoža (pseudonim “Cico 1”, intezivno je prikupljao informacije o Miličeviću, dok je zloćudniji u svojim izvješćima o Miličeviću bio suradnik Centra SDS-a Sarajevo u Munchenu, Zvonko Vasilj poznat pod pseudonimom “Mario”. Međutim, ključne informacije koje je Udba koristila pri odlučivanju o ubojstvu Nikole Miličevića-Bebana, u Beogradu su pristigle od suradnika republičke centrale Udbe u Zagrebu, Ivice Šimunovića “Oskara”.

Ime Nikole Milićevića nalazilo se na popisu šestorice Hrvata čije je izručenje Beograd 1978. godine tražio u zamjenu za četvero njemačkih terorista uhićenih u Zagrebu. Kad ta trgovina nije uspjela, Beograd se odlučio na likvidaciju. Njemačka policija je utvrdila da oružje iz kojeg je Milićević ubijen potječe iz iste radionice u Mađarskoj, u kojoj je bilo pripravljeno oružje i za raniji pokušaj ubojstva Stipe Bilandžića.

Glavni razlog za ubojstvo Milićevića vjerojatno je bio onemogućavanje otkrivanja stvarne pozadine ubojstva jugoslavenskog konzula u Frankfurtu Edvina Zdovca. Prema nekim pokazateljima, Milićević je naišao na trag da je suradnik hrvatske Udbe pod pseudonimom “Oskar” (Ivica Šimunović), kojeg su na vezi držali inspektori Drugog odjela SDS-a RSUP-a SRH Đuro Lukić i Josip Perković, organizirao ubojstvo Zdovca po nalogu Udbe, odnosno tadašnjeg Titovog zamjenika Stane Dolanca, s kojim je Zdovac bio u osobnom sukobu. Osim toga, kako je svojedobno pisala Nova Hrvatska, Udba je preko svojih suradnika saznala da Zdovac ima bliske kontakte s njemačkim vlastima.

Izvori:  Vijeće za utvrđivanje poratnih žrtava komunističkog sustava ubijenih u inozemstvu Zagreb, 30. rujna 1999. godine.

Anto Kovačević, Čovjek i njegova sjena, Zagreb, travanj 2012.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s