NIKOLA MILIČEVIĆ UBIJEN S NEKOLIKO HITACA (Iza sebe je ostavio udovicu i petero djece između 4 i 12 g.)

Nikola Miličević
Nikola Miličević-Beban

Nikola Miličević-Beban, rođen 10. listopada 1937., u Vionici pokraj Čitluka.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Na dan 13. siječnja 1980., na parkiralištu ispred njegovog stana u Frankfurtu, iza leđa mu je pritrčao ubojica i na mjestu ga usmrtio sa nekoliko hitaca. Nikola Milićević-Beban, bio je bliski suradnik Brune Bušića i jedan od osnivača hrvatske emigrantske državotvorne organizacije Ujedinjenih Hrvata Europe. Izasebe je ostavio udovicu i petero djece između 4 i 12 godina starosti.

 Mostarska Udba je obradu nad Nikolom Miličevićem zavela još 22. svibnja 1970., pod brojem dosjea D-529. Suradnik Centra SDB Zenica u Frankfurtu, Nikola Banoža (pseudonim “Cico 1”, intezivno je prikupljao informacije o Miličeviću, dok je zloćudniji u svojim izvješćima o Miličeviću bio suradnik Centra SDS-a Sarajevo u Munchenu, Zvonko Vasilj poznat pod pseudonimom “Mario”. Međutim, ključne informacije koje je Udba koristila pri odlučivanju o ubojstvu Nikole Miličevića-Bebana, u Beogradu su pristigle od suradnika republičke centrale Udbe u Zagrebu, Ivice Šimunovića “Oskara”.

Grob Nikole Miličevića-Bebana
Grob Nikole Milićevića-Bebana

Ime Nikole Milićevića nalazilo se na popisu šestorice Hrvata čije je izručenje Beograd 1978. godine tražio u zamjenu za četvero njemačkih terorista uhićenih u Zagrebu. Kad ta trgovina nije uspjela, Beograd se odlučio na likvidaciju. Njemačka policija je utvrdila da oružje iz kojeg je Milićević ubijen potječe iz iste radionice u Mađarskoj, u kojoj je bilo pripravljeno oružje i za raniji pokušaj ubojstva Stipe Bilandžića.

Glavni razlog za ubojstvo Milićevića vjerojatno je bio onemogućavanje otkrivanja stvarne pozadine ubojstva jugoslavenskog konzula u Frankfurtu Edvina Zdovca. Prema nekim pokazateljima, Milićević je naišao na trag da je suradnik hrvatske Udbe pod pseudonimom “Oskar” (Ivica Šimunović), kojeg su na vezi držali inspektori Drugog odjela SDS-a RSUP-a SRH Đuro Lukić i Josip Perković, organizirao ubojstvo Zdovca po nalogu Udbe, odnosno tadašnjeg Titovog zamjenika Stane Dolanca, s kojim je Zdovac bio u osobnom sukobu. Osim toga, kako je svojedobno pisala Nova Hrvatska, Udba je preko svojih suradnika saznala da Zdovac ima bliske kontakte s njemačkim vlastima.

Izvori:  Vijeće za utvrđivanje poratnih žrtava komunističkog sustava ubijenih u inozemstvu Zagreb, 30. rujna 1999. godine.

Anto Kovačević, Čovjek i njegova sjena, Zagreb, travanj 2012.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s