U BROĆANCU KOD POSUŠJA 24 UBIJENA, SVAKA KUĆA JE ZAPLAKALA

Bročanac

     U Širića Brigu u selu Broćancu kod Posušja u malom zaseoku gdje žive Knezovići i Širići u Drugome svjetskome ratu i Domovinskome ratu je poginulo 25 branitelja, od toga njih 24 je ubijeno u Drugom svj. ratu a jedan je poginuo u Domovinskom ratu.  Neminovno Drugi svj. rat je ovome zaseoku donio veliku bol i tugu, jer 24 žrtve za tako malo mjesto značilo je doslovno desetkovanje stanovništva. Gotovo svaka kuća je nekoga izgubila, nije bilo kuće u kojoj nije zaplakala majka, sestra, supruga, kćerka i baka. Očevi su izgubili sinove djedovi unuke a braća svoju braću. Nije to bilo nikakvo oslobođenje za ove ljude je to bila kataklizma smrti, „oslobađanje“ od svojih najmilijih.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Najmiliji od puka ovog zaseoka stradali su na više načina, neki u borbi protiv partizana, druge su odveli iz svojih kuća i pobili, jedan je stradao u partizanskom logoru, dok je najveći broj njih pobijen na Križnom putu. Za njihova ubojstva niko nikada nije odgovarao i na žalost vjerojatno niti neće!

U ponedjeljak 13. kolovoza 2018. god., otkriveno i blagoslovljeno je spomen obilježje Širićima i Knezovićima poginulim i ubijenim u ratovima za hrvatsku slobodu. Spomenik je izgrađen po nacrtu fra Marija Knezovića, a izradio ga je kipar Grgo Mikulić. Na spomeniku su popisana i sedmorica poginulih iz Cerovih Dolaca. Blagoslov spomenika imao je fra Valentin Vukoja, župnik na Posuškome Gracu. Spomenik su otkrili Branka i Stanko Širić, roditelji poginuloga branitelja Petra Širića, te Venco Knezović sin poginuloga oca Petra Knezovića.

Drago Knezović (90), koji je sve ubijene osobno poznavao je od oduševljenja, ali i od bola i sjete jecao. Drago je izgubio u Drugom svj. ratu brata Petra Knezović koji je imao svega 24 godine, čije se ime i prezime nalazi na spomen obilježju. Drago je rekao da sada napokon može negdje zapaliti svijeću i pomoliti se za svoga brata, nakon skoro osam desetljeća!

Popis imena koja će biti na spomeniku. Popisani su po dobi starosti.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s