KOD KONFINA 150 PACIJENATA, INVALIDA I RANJENIKA PARTIZANI POBILI I BACILI U DVIJE JAME (Našlo se dosta drvenih nogu i proteza u jamama)

Konfin – Slovenija

Na groblju u Videmu 2017., godine u mjesecu listopadu je u zajedničkoj grobnici u Udinama  (Dolenja Vas), pokopano 150 žrtava poslijeratnog komunističkog zločina. Kosturi žrtava su otkriveni u dva masovna grobišta kod Konfina. Pogrebnu ceremoniju vodio je ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore. 

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Žrtve su pronađene u dvije jame Konfin 1 i Konfin 2. Informacije o ovim stratištima se temelje na svjedočenjima lokalnih stanovnika. Stručnjaci koji su radili na iskapanju ostataka žrtava poslijeratnih ubojstava partizana u Konfinovom ponoru otkrili su da su žrtve muškarci i da je polovica njih mlađa od 25 godina.

Iz jame Konfin 1, arheolozi i speleolozi su 2006., godine uklonili 25 kubičnih metara kamena, blata i drveta. Na dnu su pronađeni ostaci 88 ratnih zarobljenika, ranjenika, bolesnika i invalida. Tijekom noći 24. lipnja 1945., iz središnjeg zatvora OZNA-e u Ljubljani su odvedeni na egzekuciju gdje su pobijeni udarcima tupih predmeta u glavu te vatrenim oružjem. Među žrtvama su bili Slovenci, Hrvati i Muslimani što se vidi i sa popisa žrtava koje su identificirane.

Stručnjaci su utvrdili, da je najmanje 30 lubanja smrskano iz neposredne blizine s vatrenim oružjem.  Činjenica je da su se tu nalazili pacijenti, invalidi i ranjeni ljudi a što potvrđuje i činjenica da se našlo dosta drvenih nogu i proteza u jami. 

U 2010. godini, po nalogu istražnog suca, istraživači Instituta za sudsku medicinu uz pomoć speleologa specijalne postrojbe slovenske policije otvorili su jamu Konfin 2, koja je nešto niže od jame Konfin 1, te su tu pronašli kosture 62 ljudi.

Neke od žrtava u jami Konfin 1 uspjeli su identificirati na Institutu za sudsku medicinu.  Ostaci identificiranih žrtava partizana predani su njihovim obiteljima, a ostatak je pokopan u zajedničkoj grobnici u Udinama.

Fotografije pokopa žrtava totalitarnog komunističkog režima na groblju u Udinama.

One comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s