LJUBLJANSKOG BISKUPA ANTONA VOVKA KOMUNISTI ŽIVOG SPALILI 1952 (Biskup je zadobio teške opekline u napadu a napadač osuđen na 10 dana uvjetno)

Biskup Anton Vovk 

  Vovk-Dole-pri-Litiji-17.-5.-1953

    Godine 1945., Ljubljanski biskup Grgur Rožman pred partizanima se povukao u Korušku, vodstvo biskupije preuzeo generalni vikar Ignacija Nadrah. U lipnju  novi generalni vikar postao je Anton Vovk koji zamjenjuje Ignacija. Mjesec dana kasnije, Vovk sa svojom delegacijom posjetio Borisa Kidriča te mu uručio memorandum u kojem je obećao surađivati s novim komunističkim vlastima.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Unatoč izjavi  u svom pismu o lojalnosti novoj komunističkoj vlasti na Antona Vovka je organiziran atentat 20. siječnja 1952 god. Kao apostolski administrator u odsutnosti Gregorij Rožmana, Vovk je putovao na potvrdu u Novo Mesto. Na željezničkoj postaji Antona Vovka je agent tajne policije komunističkog režima pokušao živog spaliti benzinom. Antun Vovk je zadobio teške opekline u napadu, ali atentat nije uspio jer Vovk je uspio preživjeti. Vovk je cijeli život trpio posljedice spaljivanja.

Osoba koja je izvršila napad na Vovka je dobila vrlo malu i smiješnu kaznu, samo deset dana zatvora, ali i tih deset dana uvjetno! Vovk je kasnije postao Ljubljanski biskup. Umro je 1963. godine, a crkva je započela proces beatifikacije 1999. godine. Od listopada 2007. godine prikupljena je dokumentacija na prefekturalnoj Družbi za svece u Rimu.

Anton Vovk, rođen u Vrbi kod Gorenjska 1900 god., bio je rođak poznatog pjesnika Franca Prešerena. Anton Vovk je bio Ljubljanski biskup od 1959. do 1961. godine, nadbiskup Ljubljane od 1961. do 1963. progonjen od strane komunističkog režima nakon Drugog svjetskog rata. Vovk je preuzeo Ljubljansku biskupiju u teškom razdoblju, materijalno i moralno razbijenu. U vrijeme revolucionarnog komunističkog preuzimanja vlasti i zavođenja diktature. Na kakav način su komunističke vlasti napadale i vršile strašne pritiske na crkvene poglavare najbolje se vidi iz ovog slučaja gdje su pokušali živog spaliti vikara Antuna Vovka za kojeg su znali da ima postati Ljubljanskim Biskupom. No o ovome kao i tisućama drugih događaja nismo imali priliku učiti u školama u onom diktatorskom sistemu no apsurd je da o tome ni danas ne učimo!

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s