114 RANJENIKA IZ SISAČKE BOLNICE 1945. POBILI KAO NA OVČARI 1991.

Sisak – sisačka bolnica

kriz_istine2-101216
Spomen ploča postavljena u krugu sisačke bolnice 9.srpnja.2016.

   U krugu sisačke bolnice 2016 godine., je podignuta spomen-ploča i križ za 114 ubijenih ranjenika i bolesnika, uglavnom domobrana. Njih su pripadnici 45. Srpske udarne divizije, 5. svibnja 1945. godine odveli iz bolnice Sisak. Partizani su dvojicu ranjenika odmah bacili s prozora bolnice kako bi pokazali ozbiljnost svojih namjera. Tada je došao dr. Ivo Pedišić koji je pokušao spriječiti odvođenje tih ljudi, te mu je i samome zbog toga bio život ugrožen, jer mu je jedan od tih osloboditelja prislonio pištolj na glavu. Spasio ga je drugi samo zato jer je ‘lekar’ pa će im još trebati. Prijeteći oružjem užasnutom ravnatelju sisačke bolnice i humanisti dr. Ivi Pedišiću su oteli usred noči iz bolesničkih kreveta 116 ranjenika. Zapregama su ih pod oružanom pratnjom odvezli do sela Crnac nadomak Siska. Na desnoj obali Save, bez ikakva dokaza i krivnje, vatrenim oružjem su bešćutno pogubili 114 ranjenika i njihova tijela bacili u Savu.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Dok su prevozili ranjenike na stratište dvojica pokretnijih su se uspjela spasiti bijegom, dok je 114 ranjenika dva dana kasnije, 7. svibnja, bez suda i suđenja pobijeno kod sela Crnac nadomak Siska, a njihova su tijela bačena u rijeku Savu.

kriz_istine3-101216Križ i spomen ploču ispred kapelice u sisačkoj bolnici, blagoslovio je biskup Vlado Košić.

Ovo je nakon Kloštar Ivanića, šume Brezovice i mjesta u Crncu gdje su strijeljani ranjenici iz bolnice, četvrti ‘bijeli križ istine’ kojim se obilježavaju stratišta nakon Drugog svjetskog rata na području Sisačke biskupije, odnosno Sisačko-moslavačke županije. Iz Povjerenstva za označavanje stratišta Sisačko-moslavačke županije ističu kako je na području Sisačko-moslavačke županije evidentirano i policijski potvrđeno 119 masovnih grobnica s 45.000 tijela bešćutno ubijenih od strane Titovih partizana.

Tragedija iz Siska koja se dogodila prije nešto više od 70 godine, kada su ranjenici odvezeni iz bolnice i strijeljani, podsjeća na vukovarsku tragediju, odvođenje ranjenika iz vukovarske bolnice i njihovo strijeljanje na Ovčari.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s