JAMA DVOJGRLE – DJEČAKA OD 17 GODINA S ŽICOM VEZANIM RUKAMA BACILI U JAMU

Dvojgrle

JAMA gorica
Jama Dvojgrle u Gaju iznad Gorica

    Prošlo je više od sedamdeset godina od završetka Drugog svjetskog rata, a kosti još izranjaju iz zemlje i ne daju mira, kako mrtvima tako i živima. Jama Dvojgrle u Gaju iznad Gorice samo je još jedna u nizu.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

U jami Dvojgrle su kosti mog brata Mile Peraića koji je 1944. kao 17-godišnjak žicom svezanih ruku bačen u jamu, rekao je Jerolim Peraić Jere iz Biograda, umirovljeni profesor matematike porijeklom iz Polače.

Jedino i iskreno želim da se ova jama zaštiti kako se više u nju ne bi bacao otpad, da moj brat i sve nevine žrtve u jami napokon nađu mir i spokoj duše, govori Peraić.

Ne tražim osude i suđenja, tražim tek da se jama Dvojgrle zaštititi od negativnog ljudskog utjecaja, da bude mjesto pijeteta, a ne divlji deponij kaže Peraić.

Jama Dvojgrle, široj javnosti gotovo nepoznato i neistraženo stratište u koje je bačen i ubijen neutvrđeni broj vojnika i civila tijekom Drugog svijetskog rata i poraća, nalazi se u gaju nadomak naselja Jošane, Galovac i Gorica, a nešto podalje su i Viterinci.

Put od jame vodi do Galovca, a jama i voda podzemno, kako pričaju mještani, sve do Gorice. Zbunjuje tek dosadašnja 70-godišnja šutnja o ovome stratištu Hrvata u koje su partizani žive ljude  i djecu vezane žicom bacali u jamu Dvojgrle.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s