BRAJNOVIĆA JAMA KRIJE MNOŠTVO TIJELA, TROJICA ZAROBLJENIKA SE ZAGRLILI, POLJUBILI I ŽIVI SKOČILI U BEZDAN (Mnogi su imali tek nešto više od 18 godina)

Brajnovića jama

brajnovica jama 07
Foto 1. Brajnovića jama u Kruševu

Neke  od jama zadarskog zaleđa prije više od 70 godina postale su grobišta brojnim njemačkim vojnicima i hrvatskim domobranima, a  priče o smaknućima lokalno  stanovništvo i danas prepričava uz određeni strah.  Najpoznatije jame koje su  1945 godine., prema lokalnim  pričama, partizani iskoristili  kao masovna grobišta su jama Brajnovića u Kruševu i Končareva jama u Karinu Donjem.  Prema dostupnim podacima u  njima je skončalo gotovo 400  njemačkih vojnika i hrvatskih domobrana. Na području cijele Zadarske županije navedeno je najmanje 26 lokacija, odnosno najmanje 19 masovnih i sedam pojedinačnih  grobnica s ostacima preko 1.000  žrtava, a za zločine do danas  nitko nije odgovarao.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Iznad jame su ih ubijali mitraljezom

Neki su padali u jamu, neki pored, ali najteže mi je bilo kad sam vidjela trojicu vojnika koji su se zagrlili, poljubili i živi skočili u bezdan, govori Olga Jurica. Zakopali smo jednog mrtvog vojnika kojeg smo našli pokraj puta.

Olga Jurica jedini je živi svjedok događaja koji su se krajem 1945. godine zbivali u kruševačkom zaseoku Brajnovići. Tadašnja osamdesetrogodišnja starica kazala je 2011. godine, da se živo sjeća kako su, dok je čuvala blago u blizini svoga sela, partizani doveli brojne vojnike koje su ubili i pobacali u jamu Brajnovića. Kaže da su je partizani vidjeli, ali njoj nisu napravili ništa. Više puta davala je iskaz policiji o tome što se dogodilo i vodila ih je do tih mjesta.

Čuvala sam blago u blizini jame Brajnovića i čula sam vikanje ‘ajde ustašo, ajde ustašo’. Vidjela sam kako partizani nagone krvave vojnike koje su dovodili do ruba bezdanke gdje je stajao jedan iz susjednog sela i ubijao ih mitraljezom. Neki su padali u jamu, neki pored, ali najteže mi je bilo kad sam vidjela trojicu vojnika koji su se zagrlili, poljubili i živi skočili u bezdan, govori Olga, dodajući kako su nakon toga partizani lopatama bacali krv i zemlju u jamu te zaplesali “Kozaru”.

Ispričala nam je kako je među partizanima prepoznala trojicu iz susjednog sela, a za vojnike koji su ubijeni kaže da su bili “naši i Švabe”. Točnu brojku ubijenih ne zna, ali pretpostavlja da ih je bilo više od 200. Dio je ubijen i uz put kojim su dovedeni te su naknadno ubačeni u jamu. Poslije nekog vremena u blizini su pronašli još jednog mrtvog vojnika.

Moj brat je krenuo tražiti konje i u jednoj škrapi vidio mrtvaca. Otišli smo i našli ga, sjećam se da je imao na jednoj nozi čizmu, a na drugoj papuču i oko sebe deku. Uzeli smo lopate i dovukli ga do jednog procijepa, nasuli ga zemljom i pokopali, govori Olga i dodaje da je pokojnik uz sebe imao torbu s pismima i slikama te da joj je žao što to nisu sačuvali.

Ispričala nam je i kako ju je poslije toga dugo bilo strah te da se budila po noći. O tome što je vidjela pričala je svojoj obitelji i suprugu, ali ne i javno, zbog straha da se ne pročuje. Susjedu koji je pucao mitraljezom u zarobljene vojnike rekla je: “Jadna ti majka, čemu se ti nadaš kad ih tako jadne pobi.”

Sedam članova Speleološkog društva “Špilja” iz Splita 2006. godine spustilo se u jamu Brajnovića, a u njoj su pronašli samo jedan kostur. Tonči Rađa, speleolog s dugogodišnjim iskustvom, je istakao da je potrebno napraviti ekshumaciju i sondirati tlo.

Jama Brajnovića duboka je oko 40 metara, te bi se stvaran broj ubijenih mogao utvrditi iskapanjem tla s dna jame jer se vremenom nanio sloj zemlje i kamena koji je prekrio ostatke žrtava.

Neke od priča koje se prepričavaju govore o brutalnim likvidacijama te da su zbog ušteda  streljiva zarobljenike  partizani ubijali toljagama, a  često su iz jama mještani i  kasnije mogli čuti zapomaganja.

Jamu Brajnovića  snimila policija

Jama Brajnovića u Kruševu,  prema službenim podatcima postala je  grobnica za 180 njemačkih  vojnika i nekolicinu hrvatskih domobrana iz okolice. Jama se nalazi u  Kruševu u neposrednoj blizini  zaseoka Brajnovići i sam pogled na ulaz ostavlja dojam  nelagode.

Jedan mještanin ispričao  nam je i kako su neki vojnici  bacani u druge jame te da se  na jednom mjestu mogu vidjeti čak i kosti, a osim njemačkih vojnika tu su stradali i  hrvatski domobrani među kojima je  bilo i mještana Kruševa. Prema službenim podatcima u jamu je bačeno 180  njemačkih vojnika te nepoznat broj hrvatskih domobrana.

Izvor: zadarskilist.hr od veljača 2011.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s