KONČAREVA I BRAJNOVIĆA JAME KRIJU TIJELA 400 NJEMAČKIH VOJNIKA I DOMOBRANA (Mnogi su imali tek nešto više od 18 godina)

Končareva i Brajnovića jama

brajnovica jama 07
Brajnovića jama u Kruševu

Neke  od jama zadarskog zaleđa prije više od 70 godina postale su grobnice brojnim njemačkim vojnicima i domobranima, a  priče o smaknućima lokalno  stanovništvo i danas prepričava uz određeni strah.  Najpoznatije jame koje su  1945 godine., prema lokalnim  pričama, partizani iskoristili  kao masovne grobnice su Končareva jama u Karinu Donjem i  jama Brajnovića u Kruševu.  Prema dostupnim podacima u  njima je skončalo gotovo 400  njemačkih vojnika i domobrana. Na području cijele Zadarske županije navedeno je  26 lokacija, odnosno 19 masovnih i sedam pojedinačnih  grobnica s ostacima preko 1.000  žrtava, a za zločine do danas  nitko nije odgovarao.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

brajnovica jama 05
Brajnovića jama u Kruševu

U Končarevu jamu  bačeno 200 njemačkih  vojnika

S obzirom da su ovi zločini  počinjeni pred kraj 2. svjetskog rata teško je pronaći sugovornike. Neke od priča ispričali su nam ljudi koji su za  iste čuli od očevidaca. O  Končarevoj jami i zločinima  koji su počinjeni nad mladim  njemačkim vojnicima od kojih  su mnogi imali tek nešto više  od 18 godina ispričao nam je  Tomo Aračić iz Karina, a on ju  je čuo od jednog od očevidaca. Prema toj  priči, na samom  kraju rata u školu su jedne večeri  dovedeni njemački vojnici, cijeli korpus iz Zadra, a čovjek je  rekao da ih je bilo 400 mahom  18-godišnjaka.  Noć su proveli u  školi, a u cik zore  odvedeni su do  jame koja se nalazi istočno od  škole. Lokalno  stanovništvo je  cijelo jutro  slušalo zapomaganja i vrisku ranjenih vojnika,  koje su nakon  mučenja partizani bacili u jamu,  govori nam  Aračić i dodaje  kako mu je  Končarević koji  sada živi u Srbiji  pokazivao i dokumente njemačkih vojnika te ispričao i  kako je jedan preživio te da su  ga spasili i uputili preko Velebita.

 

Prema toj  priči, na samom  kraju rata u školu su jedne večeri  dovedeni njemački vojnici, cijeli korpus iz Zadra, a čovjek je  rekao da ih je bilo 400 mahom  18-godišnjaka.  Noć su proveli u  školi, a u cik zore  odvedeni su do  jame koja se nalazi istočno od  škole. Lokalno  stanovništvo je  cijelo jutro  slušalo zapomaganja i vrisku ranjenih vojnika,  koje su nakon  mučenja partizani bacili u jamu,  govori nam  Aračić i dodaje  kako mu je  Končarević koji  sada živi u Srbiji  pokazivao i dokumente njemačkih vojnika te ispričao i  kako je jedan preživio te da su  ga spasili i uputili preko Velebita.

Neke od priča koje se prepričavaju govore o brutalnim likvidacijama te da su zbog ušteda  municije okupatorske vojnike  partizani ubijali toljagama, a  često su iz jama mještani i  kasnije mogli čuti zapomaganja.

Jamu Brajnovića  snimila policija

Jama Brajnovića u Kruševu,  prema podacima postala je  grobnica za 180 njemačkih  vojnika i nekolicinu domobrana iz okolice. Jama se nalazi u  Kruševu u neposrednoj blizini  zaseoka Brajnovići i sam pogled na ulaz ostavlja dojam  nelagode.

Kao djevojčica čula sam da  je nakon rata ovdje dovedeno  200 njemačkih vojnika i da su  svi pobijeni i bačeni u jamu  koja je jako duboka, kazala  nam je starija mještanka, a  dobili smo i podatke kako je  tu bila i policija koja je sve  snimila.

Jedan mještanin ispričao  nam je i kako su neki vojnici  bacani u druge jame te da se  na jednom mjestu mogu vidjeti čak i kosti, a osim njemačkih vojnika tu su stradali i  domobrani među kojima je  bilo i mještana Kruševa. Prema službenim podacima u jamu je bačeno 180 ubijenih  njemačkih vojnika i domobrana.

Osim jama kod Kruševa i  Karina, poznato stratište je i  jama Golubinka gdje je u rujnu 2008. godine izgrađen i križ  za žrtve, a prema nepotpunim  podacima i svjedočanstvima  nekih osoba govori se o više  od stotinu stradalih Hrvata iz  Vrsi i okolice.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s