PARTIZANI U KUTINI PREORALI GROBLJA, LIKVIDIRALI I POZNATOG HRVATSKOG BOKSAČA MIJU DRVARIĆA (407 poznatih žrtava, 143 civila)

Kutina – Turski stol – Ilova

pravasi3Na području Moslavine poznato je do sada 407 stradalih osoba od strane partizana. Od toga 176 osoba nakon svibnja 1945. godine, među kojima je i 17 osoba dječje dobi, kada im se gubi svaki trag u smjeru Slovenije i Bleiburga.

Među 407 poznatih žrtava nalazi se i 143 civila s područja Kutine, Banove Jaruge, Batine, Brinjana, Husaina, Ilove, Jamarica, Janje Lipe, Katoličkih Čaira, Kletišta, Kutinske Slatine, Međurića, Mišinke, Repušnice, Šartovca i Zbjegovače.

Isto tako Kutina bilježi i dva preorana groblja. Na jednom su ukupno bila pokopana 42 domobrana. Od toga broja njih 11 bilo je muslimanske vjeroispovijesti. Među pokopanima su bile i tri civilne žrtve. Od pokopanih najmlađa je imala 20, a najstarija 53. godine. Izvješća upućuju i na tri otkrivena grobišta s većim brojem likvidiranih: Kutina (Turski stol), Ilova (Komorišće) i Repušnica (danas područje uz autocestu). Za područje Turski stol nije poznat broj žrtava kao kod nekih drugih lokacija. Na području Ilove pogubljeno je izravno ili posredno 40 osoba. Bili su pozvani od partizanske vlasti da s hranom za tri dana i alatom dođu na popravak porušenih mostova na Trebežu, datuma 8./9.svibnja 1945. Neki strijeljani poginuli su na licu mjesta, dok su neki uspjeli pobjeći, ali su kasnije nađeni i streljani.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

kutina 3Nakon odvođenja iz svojih kuća od strane partizanske vlasti u dvorište kutinskog kina, a zatim do sela Repušnice odvedene su i ubijene 8. svibnja 1945. godine 23 osobe. Riječ je o Hrvatima, Slovacima i Česima. Napadi savezničkog zrakoplovstva na Kutinu 22. i 23. studenoga 1944. godine odnijele su 7 civilnih žrtava, među kojima i dvoje djece.

 

Najveći broj žrtava od strane partizana su poljoprivrednici, a među njima i viđeniji pripadnici HSS-a. Velik broj njih ubijen je na kućnome pragu, dok su neki odvedeni u obližnju šumu i strijeljani. Među poznatijima bila je obitelj Leško iz Kutine, koji su opljačkani i odvedeni na robiju. Stradalo je i nekoliko učitelja i prosvjetara među kojima učitelj iz Ilove Vinko Jaklić i Milko Janiček iz Međurića. Na popisu su i mjesni trgovci, obrtnici, radnici na željezari, kutinski odvjetnik Zlatko Gollner i agronom Ivan Kuštreba.

kutinaIsto tako žrtva komunističkoga zločina bio je i veliki župan Stjepan Uroić iz Repušnice, koji je suđen 23. ožujka 1944. godine na montiranom partizanskom suđenju u Čazmi, te je dan kasnije pogubljen u Samarici kod Čazme. Uroić je godine 1918. na skupštini HPSS-a predložio rezoluciju o neovisnoj hrvatskoj državi. Na listi HRSS-a izabran je 1923. i 1925. za narodnog zastupnika. U ožujku 1927. godine istupio je iz kluba HRSS-a, označivši izdajom Pavla Radića o priznanju dinastije Karađorđević i Vidovdanskog ustava.

U vlastitome dvorištu ubijen je i poznati hrvatski boksač Mijo Drvarić, koji je bio prvak Jugoslavije 1940. godine, te 1943. kao prvak NDH. Ubijen je 24. Travnja 1944. godine nadomak kućnoga praga iz zasjede i vatrenoga oružja.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s