USTANICI KOJI UBRZO POSTAJU PARTIZANI U ROGATICI SAMI PRIZNAJU TEŠKE ZLOČINE I POSTAJU “NARODNI HEROJI”( Za “Turke” traže neka ih jedanput “veštački” pobiju)

Slaviša Vajner Čiča – Rogatica

Novi poticaj razmaha ustaničkih aktivnosti tijekom ljetnih mjeseci 1941. god., uslijedio je dolaskom na čelo Romanijskog odreda komandanta Slaviše Vajnera Čiče. Ubrzo je postao najviše cijenjeno ime među komunistima partizanima, a o njemu su s respektom govorili u većini četničkih jedinica.

Malo niže objavljujemo faksimile pisma zapovjednika jedne ustaničke a kasnije partizanske čete koja se nalazila pod zapovjedništvom za komuniste i danas tzv. “legendarnog” komandanta Slaviše Vajnera Čiče, “Komandantu općine Borićke – Rogatica” Iz toga se pisma vidi, da su se i sami ustanici partizani pobojali opsega, koji su dobili njihovi zločini. Iz pisma se i izražava strah pred odmazdom s hrvatske i muslimanske strane. Te se traži da se više ovako “Turci” ne gnjave, već neka ih jedanput veštački pobiju..

Općina Borička

Tekst pisma glasi:

“Milane, vi ste ostali predsednik opštine. Kije samo da budete predsednik, nego i da pazite na sve redove u svojoj opštini. A veliki su redovi nevaljalih poslova. Jer po ovijem selima turskijem raspuštena je četa Drage Mitroviča i pravi velika nasilja, koje uopšte ne valja onako raditi, jer inače vi dobro znate, kako stoji ovo sadašnje stanje. Jer mi još neznatno kako može biti. Dobro vi znate, da mi nijesmo još ni jednog opasnog ‘Turčina uf alili, već su ostale samo žene i sitna djeca pa nije dovoljno da mi to tako gnjavimo i progonimo, jer temo inače pogrešiti kod samoga Boga. Kada pogorimo sve turske kuće i gnjavimo ono sirotinje, ino gli bi Turci tako i nama da nanesu veliku štetu, pošto su svi Turci opasni sada u stijenama. Pa kada mi njihovo sve uništimo, ino gli bi i oni da nama nanesu štetu. Kego kada budemo mi njih pobedili, onda ćemo mi krojiti zakone kako mi hoćemo. Molim te Milane reci Dragi neka u buduće više ovako ne radi za ovo vreme, da se više ovako ne gnjave, ili neka ih jedanput veštački pobiju”

Izvor: Matija Kovačić, Odmetnička zvjerstva i pustošenja, Zagreb, 1942.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s