KOMUNISTIČKA VLAST SKRIVALA PRAVI UZROK SMRTI 91 DJETETA ŽUPE DUBRAVE KOD BRČKOG (Za sve lažno optužili majke djece)

djeca-2
Slika je simbolična!

Autor: Josip Lelic – ekskluzivno za portal komunistickizlocini.net

Kao što sam i obećao danas dajem exluzivan tekst s podatcima koji nikada nisu objavljeni. Tekst se temelji na povijesnom arhivu župe Dubrave a koje sam pomno proučavao i istraživao. Ovaj tekst ujedno dajem a kako bih skinuo grižnju savjest s naših majki i baka a koje su mnogi okrivljivali za smrt njihove djece. Kako bi bolje razumjeli o čemu je riječ dajem kratak uvod.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Proučavajući arhivsku građu župe Dubrave tj matice rođenih i umrlih u periodu od 1900-1990 god došao sam do nevjerojatnog otkrića. Prateći statističke podatke tj. broj rođenih i umrlih kroz godine primijetio sam da se u nekoliko perioda ti podatci rapidno razlikuju od ostalih godina. Za neke godine to je bio i logičan slijed događaja poput I i II svjetskog rata te Španjolske gripe o kojoj ću pisati u narednom periodu ali kada se broj umrlih rapidno poveća a da za to nema logičnog opravdanja to već postaje misterija.

Da misterija bude veća radi se o tek rođenoj djeci i djeci uzrasta do pet godina. U ovom tekstu obrađujem razdoblje od 1950 -1956 godine. Gledajući statistički prosjek do 1950. godine., u župi Dubrave se godišnje rađalo između 220 i 240 djece a umiralo oko 25-35 župljana (od toga 5-10 djece za godinu).

Međutim, godine 1953 i 1954 dolazi do rapidnog broja umrlih i to u glavnom novorođenčadi i djece do pet godina. U kratkom periodu 1953 godine ( u glavnom lipanj,srpanj i kolovoz) u župi Dubrave umire nevjerojatnih 34 djece . Smrtnost se malo stišala preko zime da bi svoj vrhunac dostigla u ljeto 1954 godine i pokosila nevjerojatnih 57 djece. Za dvije godine (1953 i 1954) umrlo je nevjerojatnih ,,91“ dijete što se nikada nije desilo na ovim prostorima.

Vodeći se logikom ovu ogromnu smrtnost sam s početka prvenstveno povezao s ,,gladnim godinama“što su za ishod imale nestašicu hrane. To su bile godine 1951 i 1952 kada je ove krajeve zahvatila neviđena suša . Međutim ovolika smrtnost je bila previše za tako kratak vremenski interval. Razgovarajući sa svjedocima tog vremena a kako bi saznao razlog smrtnosti većina je kazala da smatra da se smrtnost upravo dešavala uslijed gladi tj. ne uhranjenosti djece. Obično bi se smrt djece desila u roku do pet dana na isti način, prvo malaksalost, visoka  temperatura, umrtvljenost eksteremiteta, teško disanje i na kraju smrt.

Međutim, poznavajući naš mentalitet naroda nisam mogao povjerovati da bi naše majke dozvolile smrt beba i djece zbog neuhranjenosti što se nije dešavalo kroz povijest.
Tada sam krenuo u traženje validnog uzroka smrtnosti. Poznavajući tadašnji (komunistički) sistem uređenja u državi znao sam da je ista sklona skrivanju određenih podataka pogotovu onih koji bi narušavali tadašnju ,,harmoniju društva“. Tražio sam neku logičnu poveznicu a koja bi bila odgovor na ovako veliku smrtnost djece. Tražio i našao!

Razlog smrtnosti djece je epidemija,, POLIOMIJELITIS“ koja je zahvatila naše prostore u ljeto 1953 godine ali i druge prostore koji su se nalazili u blizini sliva rijeka, potoka i sl.
Kako vlast u tadašnjoj državi nije znala uzrok nastanka ali niti posljedice iste te na koji način se suprostaviti ovoj pošasti ovu epidemiju je prešutala a kako ne bi uzburkala ,,narodne mase “. Normalno, najlakše je bilo krivicu svaliti na majke i ,,gladne godine “ te reći kako djeca umiru od neuhranjenosti. Kako je stanovništvo ovih krajeva bilo u glavnom nepismeno to i nije bilo teško uraditi. Normalno sada treba da dokažem svoju tvrdnju o postojanju epidemije 1953 godine. Validan dokaz je ,,Liječnički vijesnik“ kao glasilo Zbora liječnika Hrvatske od lipnja 1953. god., kada je održan ,, Simpozij o poliomijelitisu “. Na ovom simpoziju se jasno i nedvojbeno kaže kako se radi o ,,EPIDEMIJI „ te su liječnici nemoćni da zaustave istu.

Takođe isti potvrđuje tijek bolesti sa smrtnim ishodom koji je kod svih u glavnom isti (malaksalost,temperatura,mrtvilo ekstremiteta,teško disanje i smrt) upravo onako kako su mi to kazali i svjedoci tih događaja. Takođe isti navode kako nemaju dovoljno saznanja o ovoj bolesti te na koji način zaustaviti istu. Ovo potvrđuje članak iz ,,Liječnikog vijesnika“ iz lipnja 1953 god te nalazima obdukcije nekoliko umrlih. Ovo je još jedan dokaz kako proučavanje povijesti može pronaći skrivenu istinu. Možemo zamisliti grižnju savjest majki koje su sebe okrivljivale za smrt svoje djece a da za to nisu ni najmanje bile krive.

Ovo je dokumentovan dokaz kako je tadašnja vlast prešutila epidemiju u kojoj je smrtno strdalo 91 dijete župe Dubrave te da je bila nemoćna da zaustavi istu. Da li se danas nešto krije od nas saznat će buduće generacije proučavajući svoju povijest. Nikada se ništa ne može sakriti samo je pitanje koliko želimo da saznamo istinu!

Prilog :Epidemija -smrtnost djece 1953-54

-,,Liječnički vijesnik –Simpozij o poliomijelitisu iz 1953 god “ s nalazima obdukcije umrlih

Autor: Josip Lelic – ekskluzivno za portal komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s