STJEPAN HRŠAK KOMADANT OZNE U KRAPINI POD NAREDBOM “KLEKNI” PUCAO U POTILJAK DVADESET I JEDNOM SVEĆENIKU I REDOVNIKU ( za nagradu od komunista dobio vilu na Tuškancu )

16423148_10154944884538718_2539913643485736015_o
Stjepan Hršak zvani Štef zloglasni i okrutni komadant krapinske OZNA-e u jednoj je noći zaredom ispalio hitac u potiljak ovim katoličkim svećenicima i redovnicima uz naredbu “klekni”…

Mesić je zaštitio ubojicu 21 svećenika sa Macelja

Stjepan Hršak, šef krapinske OZNA-e, pucao je u glavu 21 svećeniku! Kada je trebao biti procesuiran, u vili na Tuškancu posjetio ga je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić. Bio je to jasan znak DORH-u da ne čini ništa.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net 

stjepanhrsakkomandantvojneozneukrap
Stjepan Hršak

U normalnoj pravnoj demokratskoj državi bi ‘drug’ Hršak Stjepan, ‘kapetan prve klase’ JNA i Ozne, bio najtraženiji ratni zločinac na svijetu. Međutim, u Republici Hrvatskoj ovaj osnovano osumnjičeni ratni zločinac nalazio se pod zaštitom vlasti Republike Hrvatske, posebno pod zaštitom bivšeg predsjednika Mesića koji je urbi et orbi poručio da “antifašistima se ne smije suditi”. Kriminalisti iz odjela za ratne zločine zagrebačke Krim-policije nisu imali političko odobrenje da uopće ispitaju osumnjićenog Hršaka, a kamoli da ga privedu i ekspeditiraju u istražni zatvor, što je protuustavno jer ispada da svi građani RH nisu jednaki pred ustavom i zakonima!

Kazneno prijavljeni je osnovano osumnjićen da je svećenike i franjevce osobno usmrtio iz svojega pištolja marke “Walter“, 7,65 mm koji je kao trofej držao u vili na Tuškancu. Također je u lipnju 1945., osobno pješice vodio svaku zarobljeničku kolonu od po 50 do 100 zarobljenika na maceljsku goru, i na putu do stratišta tim dehidriranim ljudima cinično dobacivao da ih „gore čekaju Pavelićevi gemišti“, a  u Gradskoj kavani na Trgu bana Jelačića u Zagrebu je znao sa svojim partizanskim ‘suborcima’ navodno se prisjećati ‘slavnih herojskih dana’ u Macelju i Krapini kako su ubijali zarobljenike!

Danas je lokalitet jama na maceljskoj gori poznat zahvaljujući pokajniku, nekadašnjem vodniku i stražaru ‘Vojne’ Ozne u Krapini, koji je također sudjelovao u ovome velikom zločinu, Mladenu Šafranku, koji je žrtvi Križnog puta g. Franu Živičnjaku devedesetih godina 20. st. pokazao osobno položaj svake od 130 jama. Fran Živičnjak je hrvatskom narodu nakon svoje misteriozne smrti (živio je sam u stanu i poginuo u kadi od strujnog udara, možda od udara Udbe) ostavio 1998., knjižicu pod naslovom:

„U vječni spomen NA HRVATSKE VOJNIKE, SVEĆENIKE I FRANJEVCE I SVE HRVATSKE MUČENIKE POBIJENE U SVIBNJU I LIPNJU 1945. GODINE NA PROSTORIMA MACELJSKE ŠUME KOD KRAPINE I LOGORIMA U MIRKOVCU KRAJ SV. KRIŽA ZAČRETJA I OROSLAVLJU“

„Objavi mi radost i veselje,
Nek’ se obraduju kosti satrvene“
Oslobodi me od krvi prolivene,
Bože, Bože Spasitelju moj!“

(Ps 51/50/.8-9)

Gostujući u Bujici na Z1 televiziji, predsjednik Udruge „Macelj 1945.“ dr. Stjepan Bačić kritički je progovorio o neprocesuiranju komunističkih poslijeratnih zločina Titovih partizana: – Kada sam bio zastupnik 2004. godine, u Saboru sam tadašnjem Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću postavio pitanje zašto se ne procesuiraju zločini za koje imamo dokaze i svjedoke.

MUP je tada imao evidentiranih preko 900 lokacija sa hrvatskim žrtvama. Bajić mi je samo odgovorio da je sve „u postupku“. Slično se poslije dogodilo i bivšoj zastupnici Bruni Esih koja je na saborskom Odboru za ljudska prava novom Glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu postavila pitanje zašto je komunističke zločine izbacio iz svog Izvješća… Dobila je odgovor „sve je u postupku“, a prošlo je 12 godina…

Dijagonala zločina

Dr. Bačić je nastavio: – Na Macelju je ubijeno između 12 i 13 tisuća Hrvata. Godine 1991. kardinal Franjo Kuharić tamo je održao prvu misu zadušnicu. Misa je služena na poziciji Lepe Bukve, mjestu gdje se nalazi jama 4D. U njoj je nađen 21 svećenik i još 60 časnika hrvatske vojske.

Godine 1992., donijeta je odluka o osnivanju Komisije za istraživanje komunističkih zločina. U Macelju je započelo iskapanje. Obrađene su 23 jame iz kojih je izvađeno 1.163 zemna ostatka. Na Maceljskoj gori ima još više od 100 jama koje su neistražene. ’92. godine iskapanja su zaustavljena…

BAČIĆ: – Ubijeni su bili iz svih krajeva Hrvatske, a to zaključujemo upravo po svećenicima. Najstariji među njima Josip Gunčević, bio je iz Đakovačke biskupije, a najveći broj je franjevaca iz Vrhbosanske franjevačke provincije te trojica fratara sa Širokog Brijega.

O zločinu u Meceljskoj šumi u Bujici je govorio i jedan od utemeljitelja Udruge „Macelj 1945.“, povratnik iz Kanade i publicist Damir Borovčak: – Ja to zovem dijagonala zločina. Tri fratra sa Širokog Brijega završila su u Macelju. To je jedna dijagonala… Druga ide iz Zemuna.

Ubijeni Josip Gunčević bio je ravnatelj Katoličke gimnazije u Zemunu, tada hrvatskom. Ubijeni su u noći sa 04. na 05. lipnja 1945. godine. Najmlađi je imao 21 godinu. Iz Krapinskog samostana izvedeni su u 10 sati na večer, pod okriljem mraka ukrcani su na kamione i iza toga im se gubi svaki glas i trag…

Ubio 21 svećenika i za nagradu dobio vilu na Tuškancu

Borovčak je imenovao ubojicu 21 svećenika: – To je bila velika strahota. Zamislite situaciju u kojoj jedan čovjek iz svojega pištolja ubije 21 svećenika za redom! Klekni, pucaj u potiljak… Klekni, pucaj u potiljak… I tako 21 puta! Po svjedočanstvu preživjelog Frana Živičnjaka, kojeg je poštedio stražar Mladen Šafrenko, kasnije pokajnik koji nam je pokazao jamu gdje su ležali ubijeni, svećenike je svojom rukom ubio Stjepan Hršak! On je bio šef OZNA-e u Krapini.

Borovčak nastavlja: – Stjepan Hršak je u konačnici završio u Zagrebu, gdje je 50-ih godina radio za OZNA-u, a za nagradu je dobio vilu na Tuškancu 61. Umro je prirodnom smrću.
Dr. Bačić je pokušao odgovoriti na pitanje zašto zločinac nikada nije kažnjen: – Članovi naše Udruge, Žrtvoslovnog društva i drugih pokreta pokušavali su preko policije i naročito DORH-a, pokrenuti istragu i tražili su procesuiranje zločinca. Međutim, DORH nikada nije pokrenuo istragu, niti je došlo do optužnice. Očito je nedostajalo političke volje za istraživanje komunističkih zločina, a kamo li sankcioniranje…

Mesić zaštitio  ubojicu svećenika

Bačić se prisjeća: – Godine 2009. grupa građana je prosvjedovala pred kućom Stjepana Hršaka, zahtijevajući istragu, no sve je zaustavljeno kada ga je dan kasnije, u vili na Tuškancu posjetio Stjepan Mesić, tadašnji predsjednik države. Tražio je da se u „zaslužne antifašiste“ ne dira. A Hršak je „zaslužan“ valjda zato što je svojom rukom ubio 21 svećenika…

Kao zastupnik u Hrvatskom državnom saboru, dr. Stjepan Bačić je prije 12 godina tražio procesuiranje komunističkih zločina: – Činjenica je da niti jedan zločin koji su počinili komunisti nije procesuiran. Kada sam bio zastupnik, 2004. godine, u Saboru sam tadašnjem Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću postavio pitanje zašto se ne procesuiraju zločini za koje imamo dokaze i svjedoke.

MUP je tada imao evidentiranih preko 900 lokacija sa hrvatskim žrtvama. Bajić mi je samo odgovorio da je sve „u postupku“. Slično se sada dogodilo i zastupnici Bruni Esih koje je na saborskom Odboru za ljudska prava Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana pitala zašto je iz Izvješća o radu izbacio dio o komunističkim poslijeratnim zločinima.

Dobila je sličan odgovor: „sve je u postupku“, „istrage su u tijeku“, a prošlo je 12 dugih godina… Svjedoci umiru, zločinci umiru, a državni odvjetnici govore da je sve „u postupku“. No, sada je stvar još i gora, jer je Cvitan iz Izvješća za 2015., čak izbacio rečenice koje se odnose na komunističke zločine.

Cvitan nastavio Bajićevu politiku

Dr. Bačić je ocijenio rad DORH-a kada su u pitanju komunistički poslijeratni zločini: – Postoje zločinci, postoje naredbodavci, a rezultat je i dalje nula. Kao da 21 svećenika nitko nije ubio! Od ’90. imamo slobodnu i nezavisnu Hrvatsku, a nakon toliko godina svoju djecu odgajamo na falsificiranim podacima. Do ’90. se o svemu nije smjelo govoriti, a zašto sada šutimo?!

Na Bačića se nadovezao Damir Borovčak: – Mladen Bajić je dr. Bačiću prije 12 godina govorio isto, što je isto poslije Dinko Cvitan govori zastupnici Esih, s time da su sada otišli i korak dalje pa su iz Izvješća o radu izbacili poglavlje o komunističkim zločinima!

Stječe se dojam da oni zapravo ne žele da se kazne naredbodavci. To se da zaključiti i iz Mesićeva postupka. On je javno zatražio zaštitu ubojice 21 svećenika! Pa naravno da DORH nije poduzeo ništa kada je predsjednik države javno podržao ubojicu! To je bio evidentan pritisak na Državno odvjetništvo i od tada nisu radili ništa.

BOROVČAK: – Kada je uhićen Josip Boljkovac, svi su podrugljivo govorili da je uhićen starac, a interesantno je kako se isto nije pričalo za Andruju Artukovića, Dinka Šakića, Stjepana Hršaka ili Josipa Manolića… Kada bi se trebalo suditi komunistima onda je to smiješno i to su starci, a kada se sudi Hrvatima – onda to nije tako.

Pravila su različita, ovisno o tome o kojoj se strukturi radi. Pokajnik Mladen Šafranko naveo je čak 15 imena egzekutora sa Macelja, od ukupno 60-ak za koje se znalo. Svih 15 ubojica do danas je umrlo i nisu procesuirani. Znači, odugovlačilo se u institucijama kako bi ih se pustilo da na miru umru. Zaštitili su ih.

Hebrang: DORH svjesno zataškava komunističke zločine

U Bujicu se telefonom javio i dr. Andrija Hebrang, bivši predsjednik Upravnog vijeća Ureda za istraživanje komunističkih zločina: – Neprihvatljivo je da Glavni državni odvjetnik jednoj zastupnici kaže da nešto ima na webu! Pa ne raspravlja se u Saboru o web stranicama, već o Izvješću Glavnog državnog odvjetnika! Nedopustivo je da se zastupnicima uskrati takav materijal. Stavio Cvitan poslijeratne komunističke zločine u izvješće ili ne, rezultat je isti… Svake godine isto slušamo: „istrage traju“.

Činjenica je da se to svjesno zataškava! Glavni državni odvjetnik ne samo da ne procesuira komunističke zločine, nego ne procesuira niti ove srpske, iz Domovinskog rata. Na primjer, za granatiranje 14 hrvatskih bolnica nije pokrenuta još uvijek niti jedna istraga i nije podignuta niti jedna optužnica. Dakle, na isti način se u zaborav gura sve ono što se dogodilo 1991. isto kao i ono što se događalo 1945. godine.

Borovčak je povezao zločin u Macelju sa jugoslavenskim komunističkim vrhom i diktatorom Titom: – Područje Macelja nakon rata je proglašeno zabranjenim područjem i tu je bilo Titovo lovište. Prema našim podacima, Tito je tu dolazio u lov na dvilje svinje najmanje tri puta. Lovio je i Stevo Krajačić, koji je bio poveznica između Tita i ubojice svećenika Stjepana Hršaka. Postoje i fotografije o tome. I tako dolazimo do poveznice Hršak – Krajačić – Tito. Dodaju li se tome i dokumenti, potpuno je jasno da je zločin nad 12.000 Hrvata u Macelju naredio partijski i državni vrh na čelu s Titom.

Dr. Bačić je zaključio sa lustracijom: – Da se u Hrvatskoj dogodila lustracija i da su ljudi koji su bili aktivni sudionici zločinačkog komunističkog sustava odstranjeni iz javnog života, mi bismo danas posve ležerno pričali o svim ovim temama. Zločinci bi bili procesuirani, a žrtve dostojanstveno pokopane. Međutim, to se nije dogodilo. U institucijama i dalje rade ljudi povezani s bivšim režimom i zato nema nikakvih rezultata. Bez istine nikada nećemo biti slobodni ljudi.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

3 comments

 1. PRAVDO BOŽJA, OSVETI ME!

  Iznad Maclja ponoć bila, oblak skrio mjesec, zvijezde.
  Sablasnoga sred mrtvila bijele sjene neke jezde.
  Šeta l’ šumom svijet duhova, vara li te razum zdravi?
  Jesu l’ sjene priča snova, je l’ ti mašta kule pravi?
  Čuješ pucnje gromovite, zemlja stenje, podrhtaje,
  Oj strahote jezovite, danak sudnji reć bi, da je.
  Uzbiba se Macelj cio, zemlje ždrijelo riknu dosti,
  Vulkan gnjevni provalio, uskrsnule ljudske kosti.

  Tisuć’ kosti’, sto put više, tisuć’ grla, strašnih krika,
  Macelj šumu preplaviše hrabre vojske bojovnika.
  Ljepote li svakolike: Hercegovci, Dalmatini,
  Junačine kršne Like, Slavonci i Istranini
  I Zagorci i Prigorci, Bosanci i Podravljani
  Hrvatice majke momci, rodu na dar odabrani.
  Svećenici, Kristu vjerni, s pukom nikli s pukom mrli,
  Riječi meke, dobri, smjerni, ruka stado bratski grli.

  Oko gleda, uho sluša, divni borci u red stali
  I ko jedno srce, duša, gromoglasno ponavljali:
  ”Zaklinjem se moćnom Bogu da ću slušat Poglavnika,
  Krvlju branit Zemlju svoju, biti Domu štit i dika.
  Dokle živim duša će mi izgarat ko baklje plamen,
  Domovino, blago sve mi, tebe ljubim, vijekom, amen.”
  Vrijeme stalo. Mjesec zasja, časkom bjegnu pomrčina.
  Macljom jeknu ”Lijepa naša” sveta pjesma od davnina.

  Tisuć’ ruku, tisuć’ grla, digoše se k Nebu gore.
  Slušaj brate, usta vrla Gospodaru žića zbore:
  ”O, Svesilni, de pogledaj, vapiju ti roblja glasi!
  Umaknuti pravdi ne daj, od ljage nam ime spasi.
  Nikom nismo krivi bili nit’ željesmo tuđu mrvu.
  Hrvat topli zaklon dao strancu, bogcu, mravu, crvu…
  Branili smo prag otaca, vatru, pepel svog ognjišta,
  Naredbu ti sveđ štovali – Ne poželi bližnjeg, ništa:

  Njeg’va kuća, njiva, žena, konj, magare, tvoje nije.
  Časni zakon svih vremena – opomena iz Biblije.
  Junački nam pradjedovi poštenje u dušu vrgli,
  Hrvatstvom nam čelo slovi, stijeg s barjaka nismo strgli.
  Reci, Bože, gdje je sada boja crven bijela plava
  S koje vojska naša strada? Gdje je Doma našeg slava?
  Zar znak grešne petokrake nad Hrvatskom da nam stoji,
  Da Hrvatu kopa rake, da krvavu sudbu kroji?

  Domovinu ovi tama, ajme, Bože, Bože velji,
  Skopaše nam tisuć’ jama bezbožnici mučitelji:
  Hršak, Koret i Draganić, Vinceljak, Šbrek i Strmečki,
  Hudi Brodar i Valjevec, Fizir, Krivak, grozni Smrečki.
  Krvava im lica, ruke, pokoljenje kletvu prima,
  Hrvatskog će borca muke pravdu tražit vjekovima.
  Oj dušmane, hladni kamu, dođi, vidi mučilišta,
  Povijest ti na stupa sramu broji žrtve i grobišta.

  Na koljena, vražje sluge, izdajnici roda, vjere,
  Čekaju vas kazne duge, vatri pakla nema mjere.
  Pokajanje, suza gorka, kutak će vam Neba spravit,
  Krista radi prostit ćemo, al’ nikada zaboravit.
  Strašne jame, hude jame, čiji li vas izum stvori,
  Sred sablasne noći tame da se duh za pravdu bori?
  Zar boginje klete ruka žrtveniku grotlo sazda,
  Da ju bolnih sred jauka Hrvat krvlju poji vazda?
  Zar je plaća domoljublja podla smrt i bezdno mrko,
  Zar još trubi vraga trublja da je ‘pas’ bez duše crko?”

  Utihnulo tisuć’ grla, nad Macljom gle, sviće zora,
  Vojska silna gdje no mrla, zemlja vječno stenjat mora.
  Kost Hrvata pravdu žudi, groblje oca, križ i ime.
  Noću i sad vrište ljudi: ”PRAVDO BOŽJA, OSVETI ME!”

  Marija Dubravac

  Sviđa mi se

 2. “Stječe se dojam da oni zapravo ne žele da se kazne naredbodavci.”

  Hrvatski pravni sustav je teško bolestan i nije u stanju riješiti ni bagatelne predmete, koji se godinama povlače po sudnicama, a kamo li da bi riješili vrlo zahtjevne procese u koje je involvirano na stotine pa i tisuće sudionika.
  Naravno da je bolest pravosuđa namjerno izazvana i još se nije našla vlast koja i se odrekla njene blagodati.
  Ne može se očekivati da pravosuđe pošteno i stručno odradi neke predmete od općeg interesa, a da s ostalima nastave petljati (bez kraja i konca) kao do sada.
  Budući da je pravosuđe nesposobno, takvi su i rezultati njenog djelovanja, tako rekuć nikakvi, a sva je prilika da će tako ostati zauvijek.
  Ako se k tome doda da su po optužujućim arhivima, poput divljih svinja rovali i odnosili (čistili) dokumentaciju naši brojni političari, zatirući kompromitantne zapise, sva je prilka da se jedno generalno, temeljito procesuiranje opravdano sumnjivih ratnih i drugih zločinaca, nikad ne će dogoditi.

  Liked by 1 person

 3. Ako su i poumirali može se istinita povijest napisati kako nam djeca i dalje ne bi laži učila,a ove žive zajedno sa mesićem i glavnim odvjetnicima što prije procesuirati i oduzeti vile .Tu negdje spada i stari josipović.

  Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s