PARTIZANI NA OTOKU ŠOLTI U BRATSKU JAMU BACALI TIJELA LIKVIDIRANIH MJEŠTANA (Pronašli hrpe kostiju i lubanja)

Otok Šolta

    Mještani kažu da postoje ostaci desetak žrtava u Bratskoj jami kod Gornjeg Sela na otoku Šolti koje su mučki likvidirali Titovi partizani tijekom Drugog svjetskog rata.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net 

Na tom su se području prije više od 70 godina dogodili zločini koji nikada nisu otkriveni. Po selima se sa strahom prepričavalo tko je nestao, a brojni članovi rodbine nikada nisu dočekali pravu istinu o tadašnjim strahotama niti su ikad pronašli svoje članove obitelji. Sada je napokon došlo vrijeme da obitelji  ubijenih odaju pijetet žrtvama i da prava istina o likvidacijama ljudi na Šolti od strane Titovih partizana izađe na vidjelo.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

 U jamu su se 2009. godine, spustili splitski speleolozi koji su u jami zatekli jeziv prizor:

Šolta masovno grobište

Došli smo kao i obično na poziv mještana u Bratsku jamu na Šolti gdje smo pronašli hrpe kostiju i lubanja – kaže Tonči Rađa, član Speleološkog društva Špiljar iz Splita. Ono što potvrđuje tezu da je riječ o egzekuciji su jasno vidljiva oštećenja od metka na lubanjama, a tek nakon pregleda kostiju znat će se nešto više o ovom zločinu partizana nad pukom Šolte.

Na splitskom Županijskom sudu otvoreni čekaju brojni predmeti o masovnim grobnicama iz Drugog svjetskog rata. Bratska jama samo je jedno od stratišta koja su Titovi partizani provodeći svoju ideologiju smrti ostavili iza sebe. Neki od tih predmeta su jame na Braču i Hvaru, u zaleđu Marine, na Mosoru, Biokovu na Dinari i stotine drugih.

Spas u DNK analizi

Splitski Zavod za patologiju, sudsku medicinu i citologiju obavlja DNK analize kojima se zasigurno utvrđuje identitet žrtava. Splitski Zavod počeo je s DNK analizama još sa završetkom Domovinskog rata kada su upravo splitski stručnjaci rasvjetljavali zločine iz tog razdoblja širom zemlje.

Sada su na ovom zavodu u tijeku brojne DNK analize na kostima iz Drugog svjetskog rata, potvrđuje nam predstojnik Zavoda prof. dr. Šimun Anđelinović:

Zahvaljujući našim stručnjacima i visokoj tehnologiji, više od deset godina provodimo DNK analize na temelju kostiju i uzoraka krvi rodbine. Naš je cilj rasvijetliti svaki zločin pa ćemo i dalje biti na usluzi u istragama partizanskih zločina iz Drugog svjetskog rata.

Izvori: Slobodna Dalmacija od 2009.

Speleološko društvo Špiljar Split

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

  1. Ovakvih zločina ima na tisuće uRH za koje su odgovorni partizani tako zvani antifašisti. Veliki broj njih je pokrepao, a ima i živih. Vrlo hitno treba izvršiti istraživanja da se zna tko su egzekutori, da znamo tko su im sinovi, kčeri i unuci. Moramo znati tko su nam susjedi zločinci bilo koje vrste ili normalni ljudi. Partizanske mirovine se prenose i na unučad, po tome proizlazi da unuci i djeca takvih kolača primaju mirovine. PRESTRAŠNO

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s