VIDEO: ZAPOČELA ISKAPANJA JOŠ JEDNOG MASOVNOG GROBIŠTA U VIŠNJICI (Ima li kraja zločinima partizana)

 

Ono o čemu se gotovo 50 godina moralo šutjeti, a o čemu se nakon demokratskih promjena 90-tih godina prošlog stoljeća počelo govoriti, potvrdilo se kao istina. Probna iskapanja u šumi Belaš u Višnjici potvrdila su da se na tom području, na mjestu na koje su ukazivali svjedoci, nalaze posmrtni ostaci osoba i to najvjerojatnije onih koje su prema svjedočanstvima brojnih svjedoka nakon završetka Drugog svjetskog rata ubili partizani.

Nakon prikupljenih brojnih svjedočanstva i pokrenute inicijative od strane pomoćnika ministra obrane brigadnog generala Zdravka Jakopa, udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava te višnjičkih udruga i mjesnih odbora, u šumi Belaš u Višnjici izvršena su probna iskapanja kojima se željelo potvrditi istinitost brojnih svjedočanstva o zločinu koji su nakon Drugog svjetskog rata na navedenom mjestu počinile partizanske jedinice. Naime, nakon povlačenja njemačke i vojske Nezavisne države Hrvatske, partizanske su jedinice u mjestima u okolici Varaždina pokupile ljude koji su bili pripadnici poraženih vojnih formacija, a koje su zatekli kod kuća. Doveli su ih u Višnjicu i bez istrage i suđenja poubijali. Prema svjedočanstvima, samo troje ubijenih obitelji su pronašle u Višnjici, odvezle ih kućama i sahranile na mjesnim grobljima, dok su ostali ubijeni zakopani na mjestu zločina u šumi Belaš.

Probna iskapanja koje je 13. listopada. 2016. godine., u šumi Belaš u Višnjici provela Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja potvrdila su da se na navedenom mjestu nalaze ljudski ostaci. Odmah na prvoj lokaciji na kojoj se krenulo u iskapanje, a koja se spominje u svjedočanstvima Višnjičaraca, pronađeni su ljudski ostaci odnosno kosti više osoba. Gotovo da i nema sumnje da je riječ o ubijenima nakon Drugog svjetskog rata o kojima govore svjedoci.

Probna iskapanja jedan su od preduvjeta za ekshumaciju ubijenih.

– Ovaj proces ima nekoliko faza. Prvo se prikupljaju informacije. Nakon obrade informacija slijedi probno iskapanje i ako ono potvrdi točnost prikupljenih informacija odnosno da postoje ljudski ostaci može se planirati ekshumacija. Da bi se ona napravila potrebno je da prethodno jedinica lokalne samouprave na čijem se mjestu nalazi grobište, a što je naloženo i zakonom, osigura dostojno i trajno zbrinjavanje posmrtnih ostataka – istaknuo je savjetnik pomoćnika ministra branitelja bojnik Denis Deković koji je ispred Ministarstva branitelja nazočio probnom iskapanju u šumi Belaš u Višnjici.

Budući da je međunarodnim pravom propisano da je masovna grobnica mjesto na kojem se nalaze posmrtni ostaci troje ili više ubijenih, već nakon probnih iskapanja u šumi Belaš, koja su otkrila kosti više od tri osobe, može se govoriti da je riječ o masovnoj grobnici.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj