U STOCU NA STRAŠNOM SUDU PARTIZANA LIKVIDIRANO OKO 10.000 LJUDI (do sad pronađeno 15 masovnih grobišta)

Stolac   bscap0003

 Na Radimlji kod Stoca svake godine bude upriličena svečana komemoracija i Sveta misa zadušnica za sve poginule u Drugom svjetskom ratu, za pobijene hrvatske vojnike i civile i u Bleiburškoj tragediji i na Križnom putu te za žrtve Stolačke tragedije, koja se tradicionalno obilježava svake godine, u subotu nakon dana Bleiburga i Bleiburške komemoracije. 

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

bscap0001

Potkraj Drugoga svjetskog rata, točnije već 1944. godine partizani su zarobljavali brojne hrvatske civile gdje bi se god našli , a nisu izbjegli iz ovih krajeva. Potom bi ih dovodili u Stolac, gdje su ih “prijekim postupkom”, tj. bez sudskog procesa, ubijali u stolačkoj okolici.

bscap0004

Neposredno nakon rata, osobito poslije Bleiburške tragedije, u svibnju/lipnju 1945., na tisuće sudionika Križnog puta Hrvatskog naroda dovodili su iz smjera Mostara, kao i mnoge nevine ljude, uglavnom civile, iz svih hercegovačkih, susjednih dalmatinskih i južnobosanskih općina, na ovaj “sud” u Stolac i tu im u montiranom procesu s lažnim svjedocima presuđivali i potom ih masakrirali. Prema dosadašnjim istraživanjima njihov broj se penje na oko 10.000 žrtava.

Nakon prisilne šutnje (1945-1990.), konačno su progovorili svjedoci tih zbivanja, te su masovna grobišta Hrvatskog naroda sada otkrivena, i to na petnaest mjesta, ne samo u jamama, nego i u rupama, kanalima i u koritu Bregave, a osobito Radimlje. Svjedoci su konačno otkrili šokantna svjedočanstva o mučenju žena i djevojaka u raznim narodnim nošnjama, osobito s područja zapadne hercegovine. U novije vrijeme se došlo i do podataka o stradanju petorice franjevaca nad jednom jamom u blizini Stoca.

bscap0002

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

  1. jesu li došli i titini antifašisti pokajati se za svoje grijehe i zatražiti oprost, jesu li nasljednici te jedne partije SDP se ogradili od svog povjesnog naslijeđa i svih onih koji su to činili i naređivali?

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s