U STOCU NA STRAŠNOM SUDU PARTIZANA LIKVIDIRANO OKO 10.000 LJUDI (do sad pronađeno 15 masovnih grobišta)

   bscap0003

   U subotu, 21. svibnja na Radimlji kod Stoca upriličena je svečana komemoracija i Sveta misa zadušnica za sve poginule u Drugom svjetskom ratu, za pobijene hrvatske vojnike i civile i u Bleiburškoj tragediji i na Križnom putu te za žrtve Stolačke tragedije, koja se tradicionalno obilježava svake godine, u subotu nakon dana Bleiburga i Bleiburške komemoracije. Na ovogodišnju komemoraciju i Misno slavlje pristiglo je više stotina vjernika. Svetu misu predvodio je generalni vikar iz Mostara don Željko Majić.

bscap0001

Potkraj Drugoga svjetskog rata, točnije već 1944. godine partizani su zarobljavali brojne hrvatske civile gdje bi se god našli , a nisu izbjegli iz ovih krajeva. Potom bi ih dovodili u Stolac, gdje su ih “prijekim postupkom”, tj. bez sudskog procesa, ubijali u stolačkoj okolici.

bscap0004

Neposredno nakon rata, osobito poslije Bleiburške tragedije, u svibnju/lipnju 1945., na tisuće sudionika Križnog puta Hrvatskog naroda dovodili su iz smjera Mostara, kao i mnoge nevine ljude, uglavnom civile, iz svih hercegovačkih, susjednih dalmatinskih i južnobosanskih općina, na ovaj “sud” u Stolac i tu im u montiranom procesu s lažnim svjedocima presuđivali i potom ih masakrirali. Prema dosadašnjim istraživanjima njihov broj se penje na oko 10.000 žrtava.

Nakon prisilne šutnje (1945-1990.), konačno su progovorili svjedoci tih zbivanja, te su masovna grobišta Hrvatskog naroda sada otkrivena, i to na petnaest mjesta, ne samo u jamama, nego i u rupama, kanalima i u koritu Bregave, a osobito Radimlje. Svjedoci su konačno otkrili šokantna svjedočanstva o mučenju žena i djevojaka u raznim narodnim nošnjama, osobito s područja zapadne hercegovine. U novije vrijeme se došlo i do podataka o stradanju petorice franjevaca nad jednom jamom u blizini Stoca.

bscap0002

Oglasi

One comment

  1. jesu li došli i titini antifašisti pokajati se za svoje grijehe i zatražiti oprost, jesu li nasljednici te jedne partije SDP se ogradili od svog povjesnog naslijeđa i svih onih koji su to činili i naređivali?

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s