MAJKU I SEDMERO DJECE IZ BORČA PARTIZANI UMORILI BACIVŠI U NERETVU SA JOŠ 26 HRVATSKIH CIVILA PRETEŽNO ŽENA I DJECE

Općina Ulog


Mnoge hrvatske obitelji Donje Hercegovine živjele su na svojim imanjima u više sela u Donjem Borču, općina Ulog sve do 1942. godine, kada su Partizani izvršili pokolj nad Hrvatima Donjeg Borča. Ubijeno je i nestalo: Baketa i Vuletića 19 iz Cerova; 9 Šutala iz Jablanića; Papaca i Previšića 3 iz Klinja; 2 Šutala iz Kovačića; 1 Šutalo iz Mlinareva; 18 Konjevoda iz Obadi; Raguža i Marića 5 iz Oblja; Bogdanovića i Marića 7 iz Tomišlja; 1 Šutalo iz Uloga.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net


Etničko čišćenje je počelo 1942., i prvi na udaru našli su se Hrvati sela Dubljana, kao i sela s desne strane Popova. Pučanstvo je izbjeglo u Ravno pa dalje u Dalmaciju i Slavoniju. I upravo neopisiva zvjerstva počinili su nad Hrvatima sela Donjeg Borča. Početkom siječnja 1942., pokupili su obitelji Konjevoda , Šutala, Vuletića, Baketa, Bogdanovića, Marića, Papaca koje su pobili po kućama. A u Neretvu su pobacali 26 osoba civila te majku sa šestoro djece. Preživjeli su preko snijegom zametenih Morina izbjegli prema Donjoj Hercegovini.

Ubrzo ista sudbina zadesila je Hrvate u selima nevesinjskog područja koji spas nalaze u Mostaru i selima oko grada. Dosta obitelji se 1946. godine, vratilo na svoja imanja, ali su ipak pod pritiskom napustili svoju djedovinu i raselili se diljem svijeta. Tako da danas imamo etnički od Hrvatskog naroda očišćenu istočnu Hercegovinu. Imovina im nikada nije vraćena.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s