TAJNA MASOVNE GROBNICE LESKOVEC KOD VARAŽDINA: SVUKLI IH U GAĆE, VEZALI ŽICOM, PRETUKLI I U ŠUMI SMAKNULI 72 HRVATA

Leskovec Toplički

   Prema svjedocima, uz maltertiranje sa nanesenim teškim tjelesnim povredama hrvatske zarobljenike su Titovi partizani svukli u gaće i sproveli do lokaliteta Kruška iznad Leskovca Topličkog, gdje su ih dočekale jame koje su bili prisiljeni iskopati mještani. U sjećanje na taj zločin svake godine se u Leskovcu Topličkom u organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava te topličkog ogranka udruge Hrvatski domobran  održava komemoracija.

Naime na jesen 2014. godine, izvađeni su posmrtni ostaci 72 žrtve jugoslavenskog komunističkog režima. Posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb radi daljnje obrade.

U procesu ekshumacije pronađena su 2 grobišta, jedno pored drugoga. U prvom grobištu pronađeni su posmrtni ostaci 29 osoba, a u drugom posmrtni ostaci 43 osobe.

Ratne 1943. godine, 88 zarobljenika je zarobljeno a 70 i nešto je tu pogubljeno dok su ostali na drugim lokacijama, na suprotnom dijelu grada Varaždinske Toplice. No pravi teror i likvidacije uslijedile su nakon završetka rata. Prema svjedočanstvima 70-ak zarobljenih Hrvata su ovdje strijeljani, a i nalazi koji su nađeni na samom grobištu ukazuju na to da su žrtve bile vezane žicom i da se radilo o nasilnim ubojstvima od strane Titovih partizana.

Iz Župe Svibovec, odveden je i ubijen župnik Josip Lesjak, kao i 35 župnika s područja Varaždinske biskupije koji su nestali u vrtlogu rata i poratnih likvidacija, kao i časnih sestara, bogoslova i sjemeništaraca. Svi su bili žrtve jugoslavenskog komunističkog režima.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Upravo ozlijede govore o tome da su 72 Hrvata bili čisto – smaknuti. Svake godine održava se komemoracija u Leskovcu, a 2014. godine, održana je u župnoj crkvi u Svibovcu zato što je izvršena ekshumacija žrtava.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan istaknuo je 2014. godine, da je grobište nakon 12 godina obilježeno i križem te da će se komemoracije održavati i u budućnosti.

Moram zahvaliti i članovima odbora koji su vodili brigu oko izrade spomen Križa, kao i svima koji su vodili brigu o tome da se sačuva uspomena na stradale žrtve jugoslavenskog komunističkog režima. Zahvaljujući svjedocima, pronađena je i lokacija na kojoj je pokopan župnik Josip Lesek koji ubijen potkraj Drugog svjetskog rata od strane jugoslavenskog komunističkog režima – rekao je tada Talan.

Leskovec_karta1

Uredništvo/komunistickizlocini.net

4 comments

 1. Hrvatsko moja, Zemljo mučenika,
  Topljena krvlju sinova – patnika.
  Ti grobnica si široka, duboka,
  Od Blajburga, Maclja, do Golog Otoka.
  O sveta krvi i suzo mog roda,
  O grozni Brozu što se vragu proda
  I ote sreću hrvatskog čovjeka –
  Neka si proklet u sve vijeke vijeka!
  Pravdo nebeska Goli Otok vrati
  Krvnik Hrvata nek u njemu pati.

  Marija Dubravac, Brisbane

  Upitajmo se čiji su očevi radili sva strašna zlodjela? I čiji su sinovi danas na vlasti? Narode hrvatski, eto nam časti i dike! Milijune komentara pišemo, ali na prosvijede ne izlazimo. SLOGA ČUDA ČINI. OŽIVIMO JE.

  Sviđa mi se

 2. Zasto nebi objavili rekli Hrvackom covjeku bjedniku da prestane glasati za
  One koji se olizuju Beogradu vjecnom
  Neorijatelju Hrvata,
  Poslusajte Bujicu na TV zaustavite ljude
  Kao stosu Mesic,Josipovic ,Milanovic toje Titin Korijen lazi mrznje anti boga.

  Sviđa mi se

 3. Strašno mi je Kada ovo gledam ili slušam ! Moj predak je bio domobran i on je prezivio t.z. krizni put a njegov brat je bio ustaša i nikada se nije vratio ! U tim zlim vremenima zadnji puta je vidjen u Sloveniji mislim kod Dravograda točno neznam jer se o tome pričalo uglavnom tajno i vrlo bojazljivo!!! Tako da ga uvjek odzalimo na bilo kojoj obljetnici zrtava komunizma.

  Sviđa mi se

  • Ni danas se puno nije promijenilo samo
   Pogledaj koliki broj jos zivi luksuzni zivot a dana nisu radili, slave sve moguce na rarun da drugi plati voze luksuzna aura 3 mijeseca provedu u vilama Moru. Nasjedaju velikoj partizanskoj propagandi o Jasenovce i
   Nevjeruju sto im Bojica na TV tvrdi.

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s