SAMO NA LOKACIJI ŽANČANI KOD SLOVENJ GRADECA PREKO 1.500 STRELJANIH A NA LOKACIJI GORNJI DOLIE 8.000 POGUBLJENIH PRETEŽNO HRVATSKIH CIVILA

Žančani

Zancani
Obilježene masovno grobište u Žančanima

Posebna komisija slovenske vlade koja istražuje tzv. “prikrivena grobišta” sondirala je 30.11.2007. godine lokaciju Žančani, 2 km od Slovenj Gradeca, blizu granice s Austrijom, kako bi utvrdila dimenzije masovne grobnice u koju je bačeno nekoliko tisuća zarobljenika strijeljanih u svibnju 1945., a riječ je većinom o Hrvatima vraćenim iz Bleiburga, navode u petak slovenski mediji.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Prema svjedočanstvu: “bio sam u drugoj četi tadašnje jugoslavenske vojske i tu su nas doveli da kopamo zemlju lopatama i krampovima i bacamo je na trupla koja su već bila djelomice pokrivena zemljom, ali tako slabo da su se vidjele ruke, glave i noge žrtava. Morali smo kopati cijeli dan da smo ih koliko toliko zatrpali zemljom, a onda smo se vratili u stari trg, gdje smo bili nastanjeni u župnikovoj kući”, rekao je kroz plač tada 79-godišnji Ivan Knap iz Ljubljane, koji je u vrijeme tih događaja imao samo 17 godina. On je kao svjedok bio nazočan djelomičnoj ekshumaciji, odnosno sondaži koja ima za cilj određivanje dimenzija grobnice kako bi se mogao utvrditi broj ubijenih koji tamo leže.

Povjesničar Jože Dežman rekao je da se radi o već poznatoj lokaciji i da se njeno istraživanje planiralo prije nekoliko godina pa odustalo, a sada je trebalo utvrditi njene dimenzije.

Jarak u šumi dugačak je 80 metara i ustanovili smo da je do vrha pun kostiju. Ostaci se nalaze od dubine 1 metra prema dnu i tu leži najmanje 1500 ljudi”, rekao je Dežman koji vodi vladinu komisiju za poratne masovne egzekucije i obilježavanje grobnih mjesta ubijenih.

Dodao je da su ubijeni, prema iskazima svjedoka, u najvećem broju Hrvati, vraćeni iz Bleiburga koji su tu dovođeni  nakon 15. svibnja 1945. godine.

Na širem području Slovenj Gradeca je, prema povijesnim dokumentima i iskazima, i lokacija Gornji Dolie, gdje se u masovnoj grobnici  nalazi oko 8.000 ubijenih iz kolone koja se u svibnju 1945. povlačila prema Austriji. Slovenski povjesničari  govore da su većinom bili u pitanju Hrvatski civili obitelji Hrvatskih vojnika žene i djeca.

Zancani_karta2
Zemljovid s mjestom masovnog grobišta

Uredništvo/komunistickizlocini.net

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s