DVA TJEDNA U SELU KLJUČ BRDOVEČKI ORILI SU SE PUCNJEVI SMAKNUĆA TIJEKOM CIJELIH NOĆI GOVORILO SE O 2.000 MRTVIH (U samo jednom rovu pronađeno 133 ubijenih)

Brdovec

U Hrvatskoj je otkriveno još jedno masovno grobište iz Drugog svjetskog rata na području Brdoveca. Pretpostavlja se da grobišta s posmrtnim ostatcima u ovom području kriju oko 2.000 osoba.  Grobište koje je pronađeno nalazi se u selu Ključ Brdovečki, u općini Brdovec, skoro na granici sa Slovenijom.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Masovnu grobnicu su otkrili poljoprivrednici pri radu na svojim njivama.

Prema informacijama “Hrvatskog helsinškog odbora” na tim su njivama posmrtni ostatci masakriranih hrvatskih  civila, vojnika i slovenskih domobrana te nešto Nijemaca ( mada su veliku većinu tih nevinih žrtava činili Hrvatski vojnici i civili). Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova je potvrdilo otkriće. Zahtjev za ekshumaciju posmrtnih ostataka je podnešen kod hrvatskog javnog tužiteljstva.

Mijo Kresnik imao je 28 godina kad su svake večeri sredinom svibnja 1945. godine, prolazile te kolone smrti pored njegove kuće.

S prozora je opažao uglavnom mlade ljude, priča tada agilni 92 godišnjak. Gotovo svi su bili goli ili odjeveni samo u gaće. Seljani su, za nešto malo šećera ili soli, kopali rovove na poljima, uvijek 160 cm dubine i širine 60 centimetara.

Dva tjedna, od 13.-og do 26.-og svibnja 1945., orili su se pucnjevi smaknuća tijekom cijelih noći. Kasnije je u općinskom vijeću bilo govora o oko 2000 mrtvih. “Kada je pokolj završen žurili smo preliti vapnom iz zemlje stršeće glave i ruke. Smrad je bio nesnosan.”

Njegova supruga sakupljala je po cesti fotografije i novčanike vojnika i civila koji su ih namjerno bacali. Moguće je da su na taj način htjeli dati svojim obiteljima, zadnji znak o lokaciji njihovih grobnica, prisjeća se Kresnik.

Kasnije, nova je komunistička vlast prijetila seljanima da će i njih također ubiti ako ne zataje svoje spoznaje. “Mi smo se bojali,  jako bojali. Svi su znali za masovne grobnice ali morali smo šutjeti.” sjeća se Kresnik.

U prilogu slike s iskapanja u Brdovecu koje je sačinilo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Posmrtni ostatci 133 osobe ekshumirani su iz masovnog grobišta dimenzija 20,3 puta 3,2 metra (64,96 m2), a prikupljena operativna saznanja nadležnih međuresornih službi pokazala su da je riječ o žrtvama jugoslavenskog komunističkog režima. Ovdje je pronađen samo jedan rov od većeg broja njih prema svjedočenjima svjedoka u kojem su strijeljane žrtve.

Ekshumaciju posmrtnih ostataka iz masovnog grobišta na području Prudnice u brdovačkoj Općini, Ministarstvo hrvatskih branitelja provelo je u dva tjedna, od 4. do 15. svibnja 2020. godine, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, objavilo je Ministarstvo na svojim službenim internetskim stranicama.

Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb, gdje slijedi njihova antropološka obrada te priprema za njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje.

Služba kriminalističke tehnike Ravnateljstva policije pružila je podršku u opremi i ljudstvu pri dokumentiranju i rekonstrukciji 3D modela grobišta, čime se dodatno ojačala već uhodana metodologija Hrvatskog modela za traženje nestalih osoba.

Ministarstvo je prvu fazu terenskog istraživanja na toj lokaciji u Općini Brdovec provelo tijekom siječnja 2020. godine, kada je pregledano više od 1000 metara četvornih terena. Na jednom dijelu probnim iskapanjem pronađeno je masovno grobište, čime su potvrđena ranije prikupljena saznanja.

Inače, priprema terenskog istraživanja počela je još u rujnu 2019., kada su obavljeni terenski izvidi i snimanje iz zraka mogućih lokacija grobišta na širem području općine Brdovec. Tijekom priprema, ali i za vrijeme same terenske obrade obavljeni su razgovori s mještanima koji su nudili svoja raspoloživa saznanja o grobištima.

Izvori: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Foto:branitelji.gov.hr

          Novi list.hr od 16. svibanj 2020

Uredništvo/komunistickizlocini.net

18 comments

  1. Nema se tu puno za dodati , sve je jasno , no nije jasno kada ce se o tome javno govoriti na drzavnoj televiziji kako bi svi o tome culi , na koncu hoce li nasi povjesnicari smoci snage i natjerat mjerodavne da se sve to nade i skolskim udzbenicima

    Sviđa mi se

  2. ja sam iz susjednog sela i znam za jos jedno mjesto gdje su partizani ubili najmanje troje domobrana,medu njima i jedan slovenac.teta mog bivseg muza nam je pricala da je kao mala cuvala krave i cula i vidjela kako su ih smaknuli te zatim zatrpali.taj isti slovenac ih je molio da ga ne ubiju,da je jedinac ali nazalost nisu mu se smilovali.smaknuti su i zakopani na ledini mog bivseg u zdencima brdoveckim.navodno ima po sirini,tako zovu taj dio priobalja save,nekoliko takvih grobova.svi to znaju u mom kraju.teta je takoder bila jedna od djevojki koje su kopale rovove za saku soli.

    Liked by 1 person

  3. Bože moj mili daj nam snage da izdrzimo istjerati istinu na čistac i uspostaviti vladavinu prava u zemlji te sankcionirati sve izvrsitelje i ucesnike ovih nedjela pa cak i one koji su znali i sutjeli.

    Sviđa mi se

    • KOSTI PRAVEDNIKA
      Ove su kosti nekad bile ljudi,
      Ratnici hrabri, mučenička braća,
      U prahu njinom vječna čežnja žudi –
      Milo za drago nek Bog vječni vraća
      Onim što grešnom pobiše ih rukom
      Kiteći čela crven slavolukom.

      Ove su kosti ljutu bitku bile
      Četrdeset prve u danima rata,
      Ljubeći skute Domovine mile
      Branile staru među Harahuata.
      Nisu željele tuđe zemlje truna
      Duša im bila blagoslova puna.

      Ove su kosti smrskali neljudi
      Maršala Tita bezbožnoga klika
      Na obrazu im biljeg osto hudi
      Upisan krvlju hrvatskih vojnika.
      Taj biljeg sramni ni u času smrti
      Čarobni doktor ne može otrti.

      Ove će kosti oživjeti ope’
      Blizu je zora željnog uskrsnuća
      Unuci, sinci, slijedit će im stope
      I kliknut snažno nasred krstopuća:
      Živjele kosti hrvatskih vojnika
      Živjelo ime svetih pravednika!

      Ove će kosti opet u boj krenut
      Za stijeg i boju crven bijelu plavu,
      Hrvatski narod iz sna će se prenut
      I vratit Domu izgubljenu slavu.
      Klonut će krvlju okaljana ruka
      Svenuti vijenac crven slavoluka.

      Cvjetat će mirom Zemlja Harahuata
      Ko nekad davno dok je pravde bilo
      Dok blistala je kruna joj od zlata
      Dok svak ljubio majčinsko joj krilo.
      Zasjat će sunce potlačenom robu,
      Hrvat će sretan snivati u grobu.
      Marija Dubravac Brisbane

      Liked by 1 person

  4. Bože, Stvoritelju svega vidljivoga i nevidljivoga oslobodi nas jer mi nismo ni izbliza imali spoznaju da zapravo živimo na planeti na kojoj su živjeli i disali isti zrak takvi Vampiri…Pa mi stvarno hodamo po zemlji punoj kostiju ubijenih nevinih ljudi..Bože moj smiluj nam se na Sudnji Dan, ne želimo biti dionici tih prestrašnih grijeha ..!!

    Sviđa mi se

    • Gospodine Danijel, masovna grobnica u Ključu je odavno poznata i nije nova informacija. Udruga Hrvatski domobran Zaprešić još1998. godine obilježila je tu lokaciju velikim raspelom pred kojim polažemo vijence i palimo svijeće. Velikim križem označili smo još dvije lokacije, u Brdovcu i Prigorju. Postoje još sedam lokacija koje nisu obilježene zbog nedostatka novca i imovinskih problema. Niti jedna vlast do sada nije učinila ništa kako bi te žrtve bile dostojno ukopane. Od tog vrućeg krumpira svi bježe. Ivan Vukelić, predsjednik Hrvatski domobran Zaprešić

      Liked by 1 person

    • A Danijele, da li ga je itko i pitao o tom?
      Prenaivno bi bilo za ocekivati, da ga za spoznaje o tom zlocinu pitaju oni, koji su te zlocine cinili, ili, bili u naredbodavnom lancu, poput Manolica, Boljkovca il drugih krvnika, koji su bili i Tudjmanovoj vlasti, pa i nakon , kasnije, zar ne?
      Da imamo imalo dosljednosti, pameti i ponosa, daaaaaaaavno bi Manolic i sva mu dostupna bratija, poznata po zlocinima nad Hrvatskin narodom, propjevala, a i ispjevala, od A do Z, sto znaju o svim zbivanjima.

      Liked by 1 person

    • Gospodine Danijelu meni se čini da gosp.Kresnik nije ćutio kada znamo da je tamo još1998g.postavljeno raspelo i svijeće paljene,po meni problem je HRT kuća koja nije to stavljala kao udarnu vijest onda tako ni dan danas, za njih nije udarna vijest grobnica s oko 4500 nasilno pogubljenih ljudi većinom Hrvata od strane titovih krvoloka s petokrakom na čelu,tu je ključ,samo LUSTRACIJA,na svim razinama i svim institucijama,a ova što kakva povjerenstva su po meni bacanje novca i nište više!!!

      Liked by 1 person

    • Sabij rede ti Hrvatski rode jer teško smo došli do slobode. Zbližimo se i udvostručimo ako nas 2.svjetski rat nije izbrisao nego samo prepolovio … ne može nam niko ništa jači smo od zlotvora.

      Sviđa mi se

Komentiraj