U ZAGREBAČKIM GRAČANIMA 20 GROBNICA HRVATICA I HRVATA S ČAK 783 TIJELA

    Gračanip-fah-h5158726    Partizanski zločini u Gračanima označavaju masovne pokolje koje su počinili Titovi partizani nakon završetka – u razdoblju od 10. svibnja 1945. do kraja tog mjeseca u Gračanima u podnožju Zagrebačke gore blizu Zagreba.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Nakon završetka Drugog svjetskog rata rata jugoslavenski komunisti u okolici Gračana su mnogo tzv. „narodnih neprijatelja” (civila i zarobljenih hrvatskih  vojnika) likvidirali bez suđenja. Smatra se da je žrtava na području Gračana i obližnjih Šestina bilo više tisuća.

U masovna smaknuća je bila uključena VI. lička proleterske divizija „Nikola Tesla” pod zapovjedništvom generala Đoke Jovanića (odlikovan najvišim državnim “Ordenom narodnog heroja” 20. prosinca 1951. godine), te tzv. “lajbek milicionari”, dragovoljci sa zagrebačkog područja koji su se pridružili izvršenju komunističkog zločina. Egzekucije su trajale sve do početka lipnja 1945. kada je VI. divizija napustila selo.

spomenikŽrtve su ubijane tik iza naselja, na ulazu u Park prirode Medvednica. Neka od mjesta pokapanja žrtava su nakon prestanka komunističke vladavine obilježena: Obernjak, Strmec, Bjelčenica, Lonjščina, Peščenka, Zlodijev Brijeg, Banekov stubl… Prema iskazima svjedoka, žrtve su dovođene iz sabirnih centara, zatvora i logora u Zagrebu, pješice, u grupama ili u kolonama. Među žrtavama je bilo i muškaraca i žena; neki su bili vezani žicom, a neki nisu. Dio žrtava je ubijen klanjem, a dio strijeljanjem. Prema uvidu sanitarnog inspektora Miroslava Haramije, koji je za “narodnu vlast” sanirao šumu punu nepokopanih tijela od kojih je prijetila zaraza, da bi poslije desetljećima skrivao jednu kopiju svojega izvješća koje je čuvano kao državna tajna, “žrtve su bile strahovito unakažene. Stratišta su bila strahovito puna raskomadanih i unakaženih golih ljudskih tijela. Glave su bile odsječene ili raskoljene sjekirama, bili su im prerezani grkljani, odsječeni udovi, spolni organi i dojke. Većini žrtava zaživotno su vađeni utrobni organi, većinom srca, jetre i maternice.

Ured za pronalaženje obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Dugog svjetskog rata započeo je u listopadu 2012. godine prva otkopavanja. Povodom početka istraživanja, taj je Ured za javnost izvijestio da će od velike pomoći biti izvještaj mjesnog zdravstvenog inspektora Miroslava Haramije, koji je uz suradnju preko šest stotina mještana Gračana i obližnjih sela organizirao pokapanje (izvan prostora groblja, u 20 neoznačenih grobišta čije su se lokacije poslije držale u tajnosti) 783 žrtve koje su komunistički egzekutori ostavili nepokopanima.

U listopadu 2012. je ekshumirana prva od mnogobrojnih grobnica u Gračanima. U prikrivanoj jami na Krivićevom brijegu pronađeni su posmrtni ostatci 30 maloljetnih žrtava. Potvrđeno je da pripadaju polaznicima Domobranske škole koji su tada imali 16-17 godina. Svima su ruke bile vezane žicom, te se može ustanoviti da su ubijeni strijeljanjem.

Na lokaciji Obernjak na Medvednici ekshumirani su ostaci ukupno 36 osoba, od kojih se za neke sa sigurnošću može reći da su ubijeni vatrenim oružjem.

Otkopavanje masovnoga grobišta i vještačenje posmrtnih ostataka, uz dokaze koje je dosad prikupio Ured, dodatno je učvrstilo sumnju kako je riječ o dijelu pacijenata i osoblja iz lječilišta za plućne bolesti Brestovac na Medvednici, koje je djelovalo u vrijeme Drugog svjetskog rata kao vojno lječilište NDH.

U svibnju 2015. godine otkriveno je u Gračanima spomen-obilježje “Gračani-Banjaluka”, u spomen na 134 žrtve komunističkog režima ubijene u svibnju 1945. godine na istraženim lokacijama “Banjaluka”, “Zlodijev breg” i “Peščenka” na području Gračana. 

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s