TISUĆE UBIJENIH HRVATSKIH CIVILA I VOJNIKA U CRNOM POTOKU KOD NAŠICA

Našice – šuma Crni potok

Partizanski zločini: Sjećanje na tisuće ubijenih civila i vojnika u Crnom potoku kod Našica. Preciznih podataka nema, a procjenjuje se da su partizani u šumi Crni potok ubili između 1600 i 5.000 nedužnih osoba. Brojni hodočasnici svake godine odaju počast žrtvama na Crnom potoku. Na spomen području Crni potok kod Našica svake godine se održava komemoracija povodom masovnog jugoslavenskog komunističkog pokolja nekoliko tisuća civila i vojnika u lipnju 1945. godine. Crni potok smatra se najvećim stratištem Hrvatski civila i vojnika u našičkom kraju a i u istočnoj Hrvatskoj. Svake godine to mjesto stradanja nedužnih žrtava posjete brojni hodočasnici i svih krajeva Hrvatske. Tradicionalno, članovi planinarskog društva Krndija Našice Sekcije sv. Bernarda, do Crnog  potoka dolaze pješice svečanoj komemoraciji na spomen-području Crni potok, koje se nalazi u šumskom predjelu, između sela Zoljan i Gradac Našički. 

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Partizanski poslijeratni zločini u Crnom potoku kod Našica u lipnju 1945. godine počinile su jedinice Korpusa narodne obrane Jugoslavije (KNOJ) i jedinice Jugoslavenske armije iz 17. krajiške brigade. Na ovaj su šumski predjel dovođeni su žicom vezani i iznemogli civili i vojnici, sudionici Križnoga puta, kao i civili iz našičkog područja.

Svjedočanstva govore o mnogo raspadajućih ljudskih tjelesa jer su žrtve bile pokrivene samo granjem s malo zemlje te da su divlje šumske životinje raznosile dijelove lešina. Područje je bilo prepuno osobnih predmeta žrtava kao što su sličice, molitvenici, dokumenti. Svjedočanstva također otkrivaju da se Crni potok za kišnih dana pretvarao u krvavi potok. Tajnu ovoga najtežega zločina u povijesti našičkog kraja Titova komunistička vlast pokušala je očuvati strogom zabranom pristupa na to područje i tek nakon promjene vlasti početkom devedesetih godina izgrađeno je spomen obilježje. O komunističkim zločinima u našičkom kraju Đuro Mikašek napisao je knjigu Našička spomenica žrtvama komunizma. 

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

  1. Da li netko što zna o ljudima koji su zadnji put viđeni zarobljeni kod Zidanog mosta u Sloveniji i da li su poznavali koga od imena i prezimena Franjo, Jure Grbavac.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s