EKSHUMIRANO 6 ŽRTAVA IZ PROPADNE JAME (Pretpostavlja se da je među ekshumiranim i velečasni Zvonimir Milinović)

Drgomalj-Propadna jama

U subotu, 20. srpnja 2019. godine, u crkvi sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi obavljen je posljednji ispraćaj i sahrana šest žrtava jugoslavenskog komunističkog režima.

Svetu misu, molitvu odrješenja za pokojne ekshumirane iz Propadne jame i sahranu predvodio je nadbiskup riječki mons. Ivan Devčić.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice komunistički zločin

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Šest mještana Broda na Kupi je ekshumirano iz Propadne jame na osnovi informacija župnika i mještana. U međuresornoj suradnji i suradnjom s Županijskim državnim odvjetništvom, proveden je postupak ekshumacije te su identificirali dva mještana, čiji su potomci bili dostupni.

Propadna jama na Drgomlju jest jama koja se nalazi na području zvanom Drgomalj Lešnički iznad Broda na Kupi u Gorskom kotaru. Jama je duboka 39 metara, koljenastog tipa, s nakapnicom.

Župnik Josip Tomić koji je prijavio postojanje jame sa žrtvama Titovog komunističkog režima je izjavio da su godinu dana nakon što je preuzeo župu, neki stariji ljudi dali izjave i željeli si olakšati dušu, kazivajući da na području te župe postoje jame gdje su bacani ljudi, odnosno ubijani u vrijeme Drugog svjetskog rata od strane partizana i da bi željeli da se to istraži.

Potporu i počast posljednjem ispraćaju žrtava dali su i pripadnici Karlovačke građanske garde, povijesno-protokolarne postrojbe Grada Karlovca.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja organizirala je i provela ekshumaciju posmrtnih ostatka 1. listopada 2018. godine na lokaciji Drgomalj-Propadna jama, Brod na Kupi, Grad Delnice.

Od ukupno šest ekshumiranih žrtava Titovih partizana, DNK analizom na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu identificirani su posmrtni ostaci dvije osobe, pok. Antona Štimca iz Roga, i pok. Josipa Šnelera iz Broda na Kupi. Prema izjavama osoba upoznatih s lokacijom i osobnim predmetima, kao i dobi pretpostavlja se da su među ekshumiranim posmrtnim ostacima i posmrtni ostaci velečasnog Zvonimira Ante Milinovića, rođenog 2. lipnja 1914. godine u mjestu Starigrad kod Senja koji je bio na službi u župi Podsten (susjedna župa Broda na Kupi) tadašnje Senjsko-modruške biskupije.

Izvori: branitelji.govor.hr od 22.07.2019.; pristupljeno 31.10.2022.

Bitno.net od 23. srpanj 2019.; pristupljeno 31.10.2022.

           Fotografije: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s