PROF. DR. ALBERT HALER UBIJEN U JARKU PORED CESTE U KAMNICI KRAJ MARIBORA (Fratar ga našao mrtvog, njegovu osobnu iskaznicu predao njegovoj kćeri u Grazu)

Albert Haler

Prof. dr. Albert Haler hrvatski, esejist, estetičar, književni kritičar, književni povjesničar i žrtva Titovog jugoslavenskog komunističkog režima. Rođen u Dalmaciji u Vrgorcu, 3. kolovoza 1883. godine, mučki ubijen na Križnom putu u kanalu u Kamnici kraj Maribora, 18. svibnja 1945. godine.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Studij klasične filologije završio u Beču 1909. godine, tijekom studija bavio se također i filozofijom. Doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1927. godine,  tezom Gundulićev Osman s estetskoga gledišta. Od 1909. do 1943. radio kao gimnazijski profesor i ravnatelj u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu.

Godine 1943. godine, imenovan profesorom etike i estetike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U svibnju 1945. godine, povlači se s izbjeglicama iz Zagreba. Alberta Halera ubijenog od Titovih partizana na Križnom putu, prepoznao je jedan dubrovački fratar kako leži mrtav u jarku pored ceste. Njegovu osobnu iskaznicu i ostale nađene stvari uzeo je i predao njegovoj kćeri u Grazu.

Tako glasi jedini, ali potresan podatak o smrti hrvatskog književnog kritičara i povjesničara, profesora Alberta Hallera, koji je našao svoj tragični završetak na Križnom putu u svibnju 1945.

Književne kritike, članke, eseje objavljivao u brojnim časopisima između 1899. i 1945. Glavno njegovo djelo iz teorije književnosti je Doživljaj ljepote (1943.). Slijedi koncepciju spiritualističkoga idealizma Benedetta Crocea.

Definira umjetnost kao “duhovni akt afektivno-fantazijske prirode”, a pjesničko stvaranje kao “projekciju čuvstava kroz stvaralačku maštu u neizmjernost duhovnosti”. Odbacuje socijalno-psihološke i kulturno-povijesne kriterije pri vrednovanju književnih ostvarenja (tzv. antipozitivistička pobuna). Književno djelo treba biti promatrano kao potpuno autonomno, kao djelo “čiste poezije”, a vrednovano jedino prema estetskoj vrijednosti temeljenoj na intuitivnome doživljaju. Na tu temu vodio je značajnu polemiku s Antunom Barcem 1923. – 1925. Pozornost su privukle i njegove burne polemike s Vladimirom Dvornikovićem, Vladimirom Nazorom i Miroslavom Krležom.

Najprije srednjoškolski, kasnije sveučilišni profesor, već kao mlad profesor bavio se književnom kritikom. Više je studija i kritika objavio po raznim časopisima, također i nekoliko zasebnih djela:

Gundulićev Osman s estetskog gledišta, Beograd, 1929.

Antun Kazali, Dubrovnik, 1935.

Izbor iz tuđih književnosti, 1941.

Doživljaj ljepote, 1943. (slijedi B. Crocea)

Novija dubrovačka književnost, 1944.

Izbor njegovih eseja i studija objavljen je u ediciji Pet stoljeća hrvatske književnosti, br. 86, Zagreb, 1971.

Hrvatsku kulturnu javnost uzbudile su njegove negativne ocjene Petra Preradovića, Silivija Strahimira Kranjčevića i Gundulićeva “Osmana”. Uvažava klasične pisce na čija djela može u potpunosti primijeniti svoja mjerila: Shakespeare, Goethe, Homer.

Hallerovi eseji ne spadaju u suhoparne teoretske analize, nego u umjetnička djela. Stoga Haller među hrvatskim kritičarima esteti-čarima zaslužuje istaknuto mjesto.

Izvori: Vinko Nikolić, Hrvatska revija, Ispod slavoluka smrti, Bs. Aires, V. 1955., br. 4 (20), prosinac, ss. 345-390.

Hrvatski biografski leksikon, sv. 5, 2002.

Mladen Švab, Tko je tko u N.D.H. Hrvatska 1941.-1945., Zagreb, 1997.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s