U OTOČCU POKOPANO 15 CIVILA OD ČEGA 5 ŽENA (Ministar navodi da samo u Hrvatskoj ima više od 1000 mogućih grobišta komunističkog jugoslavenskog režima, iz 42 grobišta ekshumirane žrtve)

Otočac

U Otočcu je 12. rujna 2020. održan dostojanstven posljednji ispraćaj i obred pokopa 15 civilnih žrtava poslijeratnog razdoblja Drugog svjetskog rata. Svetu misu i obred pokopa predvodio je biskup u miru mons. Mile Bogović uz koncelebraciju župnika mons. Šporčića i ostalih svećenika dekanata.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice komunistički zločin

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Prema navodima iz istraživanja zaključeno je kako žrtve ubijene po nalogu tadašnje lokalne OZNA-e. Podvrgnuti su mučenju te su odvedeni na područje Sinca gdje su i streljani bez prethodnog suđenja.

Žrtve komunističkog jugoslavenskog režima iz Drugog svjetskog rata su civili podrijetlom iz Otočca, Ličkog Lešća, Sinca i Hrvatskog Polja ubijeni 16. rujna 1946. godine.

Kao što je trajno zapisano na spomen-ploči: ovdje u miru Božjem počivaju žrtve komunističkog režima ubijene u rujnu 1946. godine na Tupalama:

ILIJA KOSTELAC

FRANJO LADIŠIĆ zv. FRANCEL

MILE ŽAGROVIĆ

MANDICA BODLOVIĆ rođ. Žagrović

JOSIP BUKOVAC 

KATA BANIĆ rođ. Vašarević

FRANKA TONKOVIĆ zv. CUKA  

MANDICA OREŠKOVIĆ rođ. TONKOVIĆ

FRANJO BRAJKOVIĆ

JURE ŠIMUNIĆ

LJUBA BANIĆ

FRANJO OREŠKOVIĆ zv. ŠIŠ

i još tri osobe čiji identitet nije utvrđen.

Neka im je laka hrvatska zemlja!

Kosti žrtava ležale su u jami sve do 2013. godine, kada je provedena ekshumacija i zbrinjavanje posmrtnih ostataka, ali na način koji nije bio prihvatljiv obiteljima žrtava.

Stoga je Ministarstvo hrvatskih branitelja u srpnju 2020. godine, provelo reekshumaciju, a potom i DNK analizu posmrtnih ostataka, i to u koordinaciji s nadležnim tijelima te u suradnji s lokalnom zajednicom i obiteljima žrtava.

Nakon re-ekshumacije, pristupilo se pregledu posmrtnih ostatka na terenu radi utvrđivanja konačnog broja osoba prisutnih na slučaju, a prvo su pregledane sve vrećice s lubanjama s kojih su izuzimani uzorci za DNK analizu. Antropološki pregledom je napravljena procjena doživljene starosti i spola preko makro morfoloških karakteristika na lubanjama te su zabilježene eventualne dentalne specifičnosti.

Odvojene su i bočne kosti kako bi se provjerio raspon doživljenih godina. Nedvojbeno utvrđeno kako se radi o 15 osoba, i to deset muškaraca i pet žena, uglavnom u dobi od 20 do 40 godina, dok su tri osobe starije od 45-50 godina.

Uspješno je identificirano pet osoba, a prema prikupljenim saznanjima međuresornih službi potvrđen je identitet još sedam osoba, dok su tri osobe neidentificirane.

Nakon svete mise, okupljenima se obratila gđa Marija Grgurić, u ime članova obitelji žrtava komunističkog jugoslavenskog režima, a potom je održan obred pokopa te su položeni vijenci i zapaljene svijeće za žrtve.

Gđa Grgurić je tada istaknula kako se obitelji, nakon pune 74. godine, opraštaju od svojih predaka jer to nisu smjeli 1946. godine. Istaknula je kako su djeca ovim zločinom ostavljena bez roditelja te kako vjeruje da danas pronalaze svoj mir. U ime članova obitelji zahvalila je svima koji su sudjelovali u dostojanstvenom pokopu žrtva.

Ministar branitelja je istakao da trenutno imamo evidentirano samo u Hrvatskoj više od 1000 mogućih grobišta komunističkog jugoslavenskog režima, a u protekle četiri godine provedena su terenska istraživanja na 60 lokacija i probna iskapanja na više od 35.000 četvornih metara, dok su na 42 lokacije potvrđeni posmrtni ostaci žrtava.

Na Tuškanacu je ekshumirano 102, u Gračanima 294, u Macelju 82, kod Učiteljskog fakulteta u Zagrebu 25, Brdovcu 130, Zagvozdu 30 i Višnjici 10 te na mnoštvu manjih nalazišta“, istaknuo je ministar podsjetivši na veliku ekshumaciju iz jame Jazovka gdje je ekshumirano čak 814 posmrtnih ostataka.

Aktivnosti u Ličko-senjskoj županiji

Ministar je istaknuo aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja na području Ličko-senjske županije: „I na području Ličko-senjske županije postoje rezultati: u Čanića Gaju ekshumirani su posmrtni ostaci 19 osoba, na području Plitvičkih Jezera i Rakovice provedeno je terensko istraživanje na 8 lokacija, a na području Vaganca ekshumirani posmrtni ostaci 55 osoba, pokopani u rujnu 2018. godine.

Podignuto spomen-obilježje i organiziran posljednji ispraćaj ekshumiranih žrtava roda Ivezić u Boričevcu.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja, branitelji.gov.hr od 12.09.2020.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s