U TITOVOJ JUGOSLAVIJI IŠLO SE U ZATVOR ZBOG ISUSOVA IMENA

Isus

Oglasi

Kako naše mlađe generacije ne bi previše bezazleno shvatile odnos bivšeg Titovog Jugoslovenskog komunističkog režima prema Katoličkoj crkvi i vjernicima svjedoči i ova vijest iz 1988., godine koja govori kako je 10 mladića iz Višnjevca osuđeno na deset dana zatvora jer su na blagdan Male Gospe pjevali pjesmu “Marjane, Marjane” i pri tome nadodali stih “I još jedno slovo ime Isusovo”.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

U zatvor zbog Isusova imena

Katolički tjednik „Glas Koncila“ objavio je u broju 22.siječnja vijest-komentar pod naslovom „Deset mladića u Osijeku sudski kažnjeno zbog imena Isusova“. Tu se iznosi da je sutkinja za prekršaje Mirjana Lalić 20. prosinca 1988., u Osijeku kaznila s po deset dana zatvora deset mladića zato što su 09.IX.1988., oko 2 sata ujutro ispred bifea „Mala Lika“ u Višnjevcu, pod šatorom u nazočnosti oko 200 gostiju pjevali „Marjane, Marjane“ dodajući stih „I još jedno slovo ime Isusovo“.

Kažnjeni su: Robert Sić, Ivica Pribisalić,Predrag Stupar,Dražen Kocijan, Zvonimir Filaković, Darko Lauš, Damir Mak,Mirko Lauš, Zlatko Grgić i Ivan Anić. Vrijedno je pomenuti da se navodni prekršaj dogodio u selu Višnjevcu kraj Osijeka, gdje je 8. rujna slavljen katolički blagdan Male Gospe. Crkveno slavlje se po običaju nastavilo do kasno u noć oko crkve narodnom veselicom. Svjedoci protiv mladića bili su milicionari Veljko Njegoslav i Djuro Zorić, te Stipan Kujundžija. Stipan Kujundžija u svom svjedočenju je naveo da su mladići pjesmi „Marjane, Marjane“, dodali „stihove u kojima se pominje Isus“, a on da je milicionarima pomogao, a „mladićima rekao da se ta pjesma na takav način ne smije pjevati“.

Prema našim saznanjima 2010. godine Članovi Državnoodvjetničkog vijeća su donijeli odluku kojom je zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Belom Manastiru Mirjana Lalić trajno premještena u Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Na ovu objavu na Facebooku usljedio je niz potvrdnih svjedočanstava ljudi koji su imali slična iskustva s komunističkim režimom ili su im poznati slični slučajevi pa prenosimo samo neka:

Ivica Hapan iz Dubrovnika rođen 20. srpnja 1965., u komentaru navodi:

Nas 7 prijatelja smo u tri četiri navrata dobili od 10 do 20 dana za istu stvar, znam dobro kako je to Jugo zlo bilo. Drug Krsto Kardum nas je progonio godinama .

Marko Lončarević iz Sunje rođen 28. prosinca 1960., u komentaru navodi:

Osobno poznajem čovjeka, baš danas smo se pozdravili, koji je dobio 3 mjeseca zatvora zbog stiha „i još jedno slovo ime Isusovo“. Čovjek je iz Bobovca, općina Sunja.

Stipo Lovric iz Novske rođen 21. lipnja 1965., u komentaru navodi:

Zbog iste pjesme s 15 dana zatvora kažnjen sam 1987. god., na prekršajnim sudu u Novskoj. Zanimljivo je da tada tu pjesmu nisam ni pjevao, vec sam samo bio u društvu koje je pjevalo. Iste godine otvoren mi je politicki dosie IV – 1632, za kojeg sam saznao 1993. god., kao policijski sluzbenik.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s