U TITOVOJ JUGOSLAVIJI IŠLO SE U ZATVOR ZBOG ISUSOVA IMENA

Isus

Kako naše mlađe generacije ne bi previše bezazleno shvatile odnos bivšeg Titovog Jugoslovenskog komunističkog režima prema Katoličkoj crkvi i vjernicima svjedoči i ova vijest iz 1988., godine koja govori kako je 10 mladića iz Višnjevca osuđeno na deset dana zatvora jer su na blagdan Male Gospe pjevali pjesmu “Marjane, Marjane” i pri tome nadodali stih “I još jedno slovo ime Isusovo”.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

U zatvor zbog Isusova imena

Katolički tjednik „Glas Koncila“ objavio je u broju 22.siječnja vijest-komentar pod naslovom „Deset mladića u Osijeku sudski kažnjeno zbog imena Isusova“. Tu se iznosi da je sutkinja za prekršaje Mirjana Lalić 20. prosinca 1988., u Osijeku kaznila s po deset dana zatvora deset mladića zato što su 09.IX.1988., oko 2 sata ujutro ispred bifea „Mala Lika“ u Višnjevcu, pod šatorom u nazočnosti oko 200 gostiju pjevali „Marjane, Marjane“ dodajući stih „I još jedno slovo ime Isusovo“.

Kažnjeni su: Robert Sić, Ivica Pribisalić,Predrag Stupar,Dražen Kocijan, Zvonimir Filaković, Darko Lauš, Damir Mak,Mirko Lauš, Zlatko Grgić i Ivan Anić. Vrijedno je pomenuti da se navodni prekršaj dogodio u selu Višnjevcu kraj Osijeka, gdje je 8. rujna slavljen katolički blagdan Male Gospe. Crkveno slavlje se po običaju nastavilo do kasno u noć oko crkve narodnom veselicom. Svjedoci protiv mladića bili su milicionari Veljko Njegoslav i Djuro Zorić, te Stipan Kujundžija. Stipan Kujundžija u svom svjedočenju je naveo da su mladići pjesmi „Marjane, Marjane“, dodali „stihove u kojima se pominje Isus“, a on da je milicionarima pomogao, a „mladićima rekao da se ta pjesma na takav način ne smije pjevati“.

Prema našim saznanjima 2010. godine Članovi Državnoodvjetničkog vijeća su donijeli odluku kojom je zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Belom Manastiru Mirjana Lalić trajno premještena u Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Na ovu objavu na Facebooku usljedio je niz potvrdnih svjedočanstava ljudi koji su imali slična iskustva s komunističkim režimom ili su im poznati slični slučajevi pa prenosimo samo neka:

Ivica Hapan iz Dubrovnika rođen 20. srpnja 1965., u komentaru navodi:

Nas 7 prijatelja smo u tri četiri navrata dobili od 10 do 20 dana za istu stvar, znam dobro kako je to Jugo zlo bilo. Drug Krsto Kardum nas je progonio godinama .

Marko Lončarević iz Sunje rođen 28. prosinca 1960., u komentaru navodi:

Osobno poznajem čovjeka, baš danas smo se pozdravili, koji je dobio 3 mjeseca zatvora zbog stiha „i još jedno slovo ime Isusovo“. Čovjek je iz Bobovca, općina Sunja.

Stipo Lovric iz Novske rođen 21. lipnja 1965., u komentaru navodi:

Zbog iste pjesme s 15 dana zatvora kažnjen sam 1987. god., na prekršajnim sudu u Novskoj. Zanimljivo je da tada tu pjesmu nisam ni pjevao, vec sam samo bio u društvu koje je pjevalo. Iste godine otvoren mi je politicki dosie IV – 1632, za kojeg sam saznao 1993. god., kao policijski sluzbenik.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s