KRIMSKA SPILJA U SLOVENIJI JE SVAKE NOĆI PROŽDIRALA LJUDE, UKLJUČUJUĆI I DJECU (Pronađene žrtve: nerođeno dijete, beba 1 mjesec, dvogodišnje dijete, 9 maloljetnika, 8 žena itd..)

Krimska spilja Slovenija

Nakon dvadeset i jedne akcije, projekt iskapanja žrtava iz Krimske špilje koji je pokrenut 2015., godine dovršen je početkom rujna 2016 godine. Spiljari i drugi dobrovoljci izvukli su iz spilje tristo bačvi s kamenjem i zemljom od 120 litara, dodatnih 3m3 trupaca i ostataka drva, ukupno gotovo 40m3 materijala, među kojima su i ostaci 28 ljudi.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Antropološka analiza ostataka pokazala je da je u Krimskoj spilji od komunističkog režima Josipa Broza Tita ubijeno dvadeset i osam ljudi: nerođeno dijete (32 tjedna), jednomesečna beba, dvogodišnje do trogodišnje dijete, osam žena u dobi od 16 do 35 godina i sedamnaest muškaraca u dobi od 11 do 50 godina. Devetero je maloljetnika, četrnaest mlađih osoba i pet starijih od 30 godina.

Zbog nedostatka lubanja ili njihove usitnjenosti samo osam ostataka ubijenih osoba ostalo je  kompletno. Kod određenih ostataka ubijenih osoba dvije lubanje imaju prostrijelnu rupu, a jedna ubodnu ranu. Većina sačuvanih lubanja zadobile su tupe udarce, vjerojatno uslijed pada u spilju ali bilo je i neoštećenih lubanja. To znači da su neki u spilji polako umirali zbog nedostatka hrane i vode. Zrna pušaka i pištolja pronađene u špilji i ispred pećine, kojih je bilo manje od deset, samo su to potvrdile, kao i žica kojom je bila vezana jedna osoba.

Dvostruko miniranje ruba ponora i uklanjanje pojedinačnih ostataka u prošlosti dodatno je otežalo istragu, kao i činjenica da su žrtve uglavnom nage bačene u ponor. Pronađeno je samo nekoliko osobnih predmeta (džepni nož, ukosnice, četkica za zube, dio naočala, trinaest talijanskih novčića od 1940. do 41., jugoslavenski novčić od 1925. i drugi od 1945.) i još manje odjevnih komada (neki gumbi, komadi robe i dijelovi obuće). Sama činjenica da su žrtve civili te da su pronađene novčanice iz 1945 i poslije, te da se mjesto zločina pokušalo prikriti miniranjem ruba spilje nakon rata govori da se radi o zločinima koje su počinile komunističke vlasti! Mada su u Sloveniji pokušali dio ovih žrtava prikazati kao partizane što ni u kom slučaju ne odgovara istini, pronađenim dokazima niti činjenici da su tu pobijeni uglavnom civili, djeca te trudnica…

Dug je put do iskapanja žrtava

Deset godina je bilo potrebno da od prvih inicijativa dođe do iskapanja i pogreba žrtava iz Krimske špilje, iako je općinsko vijeće 2012., godine jednoglasno odlučilo da se to provede i za to dodijele odgovarajuća sredstva, ono već dugo nije provedeno zbog niza birokratskih, političkih i ideoloških prepreka. Pozitivan pomak na nacionalnoj razini, uz veliki angažman predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, dogodio se tek 2015. godine, kada je Spiljski klub Borovnica dobio ključnu suglasnost ministarstva. U jesenskoj kampanji iz spilje su prvi put izvađeni trupci, a radovi su nastavljeni punom parom i u proljeće. Lokalnim speleolozima pomoglo je i spiljsko društvo Rakek, spiljsko društvo Logatec, spiljsko društvo Ajdovščina, Turistička zajednica Borovnica i Planinarsko društvo Borovnica, kao i mnogi volonteri iz Borovnice, Zabočeva, Zavrha i drugdje, bilo financijski, fizički, strojni, transportni, vađenje i sortiranje itd. U iskapanju ostataka redovito su sudjelovali: arheolog dr. Anton Velušček i Uroš Košir, antropologinja Martina Kocmur i suradnica Instituta za istraživanje krša iz Postojne, dr. Andrej Mihevc. Radni dan iskopa trajao je u prosjeku od 12 do 13 sati. U dvadeset i jednoj akciji od studenoga 2015. do rujna 2016. iz spilje je izvađeno 300 bačvi s kamenjem i zemljom od 120 litara, dalje za 3m3 trupaca i drvnih ostataka – ukupno oko 40m3 materijala, pri čemu su u spilji pronađeni ostaci dvadeset i osam ljudi od čega: 3 djece, 8 žena i 17 muškaraca. Špilja je tako produbljena za pet metara, na predratnu dubinu od dvadeset i pet metara. Svi posmrtni ostaci prebačeni su na sigurno mjesto u Begunje kod Cerknice.

Misa zadušnica za žrtve iz Krimske spilje je održana u nedjelju, 9. listopada 2016., u 15 sati u župnoj crkvi sv. Jerneja u Begunjama kod Cerknice. Svetu misu za sve žrtve održao je nadbiskup dr. Anton Stres, koji je ujedno i vodio crkveni pogreb žrtava na izbjegličkom groblju nakon svete mise.

Izvor: Slovenski politikis.si

            Revija Jamar, ožujak, 2017.

Autor: Vedran.P/komunistickizlocini.net

2 comments

  1. Sokantno! Bez obzira koliko je ovo djelo brutalno i uznemirujuce, istina se mora znati. Zasto vodeci mediji ne objavljuju ovo? Je li stite saznanje istine o ovom zlocinu i samim tim pocinitelje? Mozda podrzavaju jos uvijek rezim koji je radio ovakve zlocine, ili su odgovorni za publikaciju i sami bili pripadnici tog propalog rezima koji je sirio lazi, i njihova nedjela i zlocine pripisavao drugim!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s