ZRAČNI NAPADI NA ZADAR PREKO 1.000 ŽRTAVA (Razoren dom za nezbrinutu djecu)

Zadar

Zračni napad na Zadar
Zračni napad na Zadar 1943 saveznički snimci

Po titovim zahtjevima i uputama saveznički zrakoplovi su razarali hrvatske gradove!

Budući da je uvid u materijal engleskih ratnih arhiva 1. sijećnja. 1975., postao slobodan za javnost isključivo za period do 1945 god., u engleskom Državnom arhivu u Londonu (Public Record Office), postoji dokument:

Izvješće W.O. 202/276, za rujan 1944 – veljača 1945., britanski kapetan Gibb, član misije pri partizanima govori o antibritanskoj propagandi među partizanima i sljedeće:

” Dokaz o raspoloženju naroda u Hrvatskoj kako su i same hrvatske državne vlasti sasvim prijateljski postupale i spašavale pale američke zrakoplovce na hrvatsko tlo, makar su oni ubijali hrvatske vojnike i civile, razarali brojne hrvatske gradove po Titovim zahtjevima i uputama.”

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Josip Broz Tito je u prosincu 1943., generalu Wilsonu poslao poruku da bi bilo korisno ako bi „hitno izdao naredbu“ bazama u Italiji „da počnu s bombardiranjem ciljeva koje ćemo naznačiti“.

Zara___S_Grisogono_e_Liceo_Ginnasio_1414220972
Zadar nakon zračnih napada

Prvi veći zračni napad na Zadar izvršen je 2. studenoga 1943. godine, kada je među ostalim objektima razoren dom za nezbrinutu djecu. U tom napadu poginule su 163 osobe, a 260 ih je ranjeno među žrtvama je bilo 38 djece.. Slijedili su veliki napadi 28. studenoga te 16. i 30. prosinca iste godine. Savezničke zračne snage u ovom bombardiranju nisu previše marile za civilno stanovništvo te su tzv. tepih-bombardiranjem uništavani cijeli stambeni blokovi. Najteže je stradalo središte grada, oko Foruma i Kalellarge.

 

Posebno žestok napad dogodio se 16. prosinca 1943., kada je u napadu na grad sudjelovalo 50 američkih bombardera B-25 koji su bacili 90 tona bombi na sam centar grada. Pritom je poginulo oko 200 ljudi. Zračni napadi trajali su nešto manje od godinu dana, a prema nekim procjenama na grad je u to vrijeme izbačeno oko 400 tona eksploziva. Sam grad i okolica u tom razdoblju napadnuti su 54 puta. Srušeno je oko 60 posto povijesne jezgre grada, a procjenjuje se da je u tim napadima poginulo je više od 1000 osoba. Civilne žrtve među kojima je veliki broj djece koji su ubijeni u ovim zračnim napadima ni danas u Zadru nemaju spomen obilježje!

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s