ZRAČNI NAPADI NA ZADAR PREKO 1.000 ŽRTAVA (Razoren dom za nezbrinutu djecu)

Zadar

Po titovim zahtjevima i uputama saveznički zrakoplovi su razarali hrvatske gradove!

Budući da je uvid u materijal engleskih ratnih arhiva 1. sijećnja. 1975., postao slobodan za javnost isključivo za period do 1945 god., u engleskom Državnom arhivu u Londonu (Public Record Office), postoji dokument:

Izvješće W.O. 202/276, za rujan 1944 – veljača 1945., britanski kapetan Gibb, član misije pri partizanima govori o antibritanskoj propagandi među partizanima i sljedeće:

” Dokaz o raspoloženju naroda u Hrvatskoj kako su i same hrvatske državne vlasti sasvim prijateljski postupale i spašavale pale američke zrakoplovce na hrvatsko tlo, makar su oni ubijali hrvatske vojnike i civile, razarali brojne hrvatske gradove po Titovim zahtjevima i uputama.”

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Josip Broz Tito je u prosincu 1943., generalu Wilsonu poslao poruku da bi bilo korisno ako bi „hitno izdao naredbu“ bazama u Italiji „da počnu s bombardiranjem ciljeva koje ćemo naznačiti“.

Prvi veći zračni napad na Zadar izvršen je 2. studenoga 1943. godine, kada je među ostalim objektima razoren dom za nezbrinutu djecu. U tom napadu poginule su 163 osobe, a 260 ih je ranjeno među žrtvama je bilo 38 djece.. Slijedili su veliki napadi 28. studenoga te 16. i 30. prosinca iste godine. Savezničke zračne snage u ovom bombardiranju nisu previše marile za civilno stanovništvo te su tzv. tepih-bombardiranjem uništavani cijeli stambeni blokovi. Najteže je stradalo središte grada, oko Foruma i Kalellarge.

Posebno žestok napad dogodio se 16. prosinca 1943., kada je u napadu na grad sudjelovalo 50 američkih bombardera B-25 koji su bacili 90 tona bombi na sam centar grada. Pritom je poginulo oko 200 ljudi. Zračni napadi trajali su nešto manje od godinu dana, a prema nekim procjenama na grad je u to vrijeme izbačeno oko 400 tona eksploziva. Sam grad i okolica u tom razdoblju napadnuti su 54 puta. Srušeno je oko 60 posto povijesne jezgre grada, a procjenjuje se da je u tim napadima poginulo je više od 1000 osoba. Civilne žrtve među kojima je veliki broj djece koji su ubijeni u ovim zračnim napadima ni danas u Zadru nemaju spomen obilježje!

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s