MISTERIOZNI NESTANAK ZLATKA MILKOVIĆA POZNATOG HRVATSKOG KNJIŽEVNIKA

Zlatko Milković

    Zlatko Milković, rođen 29. siječnja 1911., u Krašiću. Poznati je hrvatski književnik i urednik raznih publikacija, bio je druga žrtva jugoslavenskog državnog terorističkog stroja u inozemstvu!

Studij prirodnih znanosti završio na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, gdje se zaposlio kao kustos Prirodoslovnoga muzeja, a svršetak II. svjetskog rata zatekao ga je u Berlinu, gdje je bio kulturni ataše hrvatskog veleposlanstva. U književnosti se javio 1933., socijalnim romanom “Zrinjevac”, kojeg su jugoslavenske kraljevske vlasti zabranile i zaplijenile.

Doniraj za rad portala Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad našeg portala i izradu prvog središnjeg elektroničkog popisa žrtava komunizma koji bi bio javno dostupan, uplatu možete izvršiti ovdje. Hvala!

10,00 EUR

A potom je napisao biografski roman Buđenje (1939), o hrvatskom slikaru Josipu Račiću koji je 1908., pronađen mrtav u podstanarskoj sobi u Parizu. Pariz je bio koban i za Zlatka Milkovića kamo se on sklonio nakon završetka Drugog svjetskog rata. Neutvrđenog dana, negdje na prijelazu iz 1946. na 1947., jednostavno je nestao i nikada ga više nitko nije vidio ili nešto o njemu čuo. Poslije toga UDBA je krenula s napadima, otmicama i ubojstvima istaknutih Hrvata u emigraciji. Sasvim je jasno da je iza ovog nestanka Milkovića stajao zasigurno potpis zloglasne UDBE.

Buđenje Zlatko Milković

Sudbina Josipa Račića umjetničkog genija postala je temom Milkovićeve romansirane biografije, inače rijetke romaneskne vrste u hrvatskoj književnosti. Napisana u osvit Drugog svjetskog rata, 1939., pokušala je odgonetnuti razloge Račićeva preranog odlaska pomno opisujući slikarevu sudbinu u Parizu, ali i njegov životni hod od rodnih Horvata, preko Zagreba i studentskih dana na minhenskoj likovnoj akademiji u društvu s ostalim protagonistima “hrvatske slikarske škole” (Becić, Kraljević, Herman, Račić).

Uspješnije mu je književno djelo romansirana biografija Braća Seljani (1940). God. 1942., objavio je političko-povijesni roman Tamnica: fragment naših mladih života, s odjekom hrvatske društvene zbilje uoči II. svjetskog rata, znanstvenofantastični roman Tragedija Joakima Pudera i zbirku novela Na vrelu. Dramatizirao je novelu Grgičine gusle (1938.) Mile Budaka, a više mu je djela ostalo u rukopisu. Bio je urednik Biblioteke lijepe knjige (Be-l-ka) te književni prevoditelj.

Izvor: Anto Kovačević, Čovjek i njegova sjena, Zagreb, 2012.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s