U JANKOVIĆA JARKU MASOVNO GROBIŠTE S PREKO STOTINU ŽRTAVA – PODIGNUT I SPOMEN KRIŽ

Požega – Jankovića jarak

   Požeški ogranak Udruge Hrvatski domobran brine se o hrvatskim vojnicima koji su preživjeli 2. Svjetski rat, ali i o žrtvama toga rata, te o otkrivanju istine o mjestima i grobištima gdje neobilježene leže mnoge žrtve totalitarnog komunističkog režima.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Jedno od mjesta takvog stradanja nalazi se u šumi na cesti Požega – Nova Kapela, nešto prije mjesta Gradski Vrhovci, sa desne strane ceste (gledano iz smjera Požege) u jarku Odorovac (na karti je tu lokaciju moguće pronaći još pod nazivom Jankovića jarak ili potok Basamac).  Na lokaciji Jankovića jarak nalazi se grobište sa sada nepoznatim brojem stradalih, ali se pretpostavlja da ih je preko stotinu. Oni su stradali sredinom srpnja 1945. godine kada su nakon raspuštanja logora na Glisu u Požegi u praćenoj koloni vođeni svojim kućama, a tim putem su išli jer su u koloni pretežito bili ljudi iz Novogradiškog kotara, sela Lipovac, Kapela, Kobaš, Vrbje, Davor. Kolona je formirana od dobrovoljaca koji su iskazali želju da idu svojim kućama, no nikada se nisu tamo pojavili, već su stradali na prije pripremljenom stratištu.

Povijesne činjenice istraživao je Drago Franić, predsjednik požeškog ogranka Hrvatskog domobrana, a na toj lokaciji je potajno bio i godinu dana nakon stradanja kada su se još vidjeli znakovi stradanja. Kasnije se ispod toga mjesta gradi brana koja je zaustavila potok i svakodnevno izbacivanje kostiju i lubanja, tako da je danas grobište zaplavljeno sa preko dva metra mulja i trebalo bi se očistiti i istražiti cijelo grobište.

Da se ne bi zaboravilo, te da se prolaznici prisjete mjesta i ovog stradanja Udruga Hrvatski domobran, ogranak Požega, 2012. godine podigla je spomenik s pločom kojom pojašnjavaju ovaj zločin.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s