MIJO DRVARIĆ BOKSAČKI PRVAK, PARTIZANI GA UBILI KUKAVIČKI NA PRIJEVARU

Mijo Drvarić

     Proslavljeni hrvatski boksač Mijo Drvarić rođen je u Kutini 1914. godine. Bio je poznat pod nadimcima Moslavački drvosječa i Drvosječa iz Kutine. Budući da je još kao dječak obavljao zahtjevne poslove u polju, a najmiliji od njih mu bilo obaranje hrastova u moslavačkim šumama, razvio se u mladića velike tjelesne snage. Poznati hrvatski boksač Ivan Kovačević (državni prvak 1927. I 1928. godine) poziva ga na treniranje u Zagreb, gdje niže uspjehe kao boksač amater zagrebačke Croatije od samih početaka, a na pojedinačnom prvenstvu Kraljevine Jugoslavije osvaja naslov prvaka u srednjoj kategoriji, dok se 1935. godine konačno odlučuje za profesionalnu karijeru. Od osam prvaka Jugoslavije te godine, čak njih četiri potiču iz Zagrebačkog kluba Croatia, dok Mijo Drvarič nastupa u kategoriji s 72,6 kg, te niže uspjehe u Beču pobijedivši Frabergera na bodove, a iste godine odlazi i u Pariz, na poduku kod renomiranih boksačkih imena toga doba. Tada se događa jedan od najzanimljivijih trenutaka u njegovoj karijeri. Naime, kao gledatelj sa svojim kolegama i trenerima trebao je odgledati meč sjajnog crnačkog boksača Benetta, kao nadopunu svome znanju, no protivnik je otkazao zbog posljedica gripe,a istog trenutka kao zamjena, bez dvojenja u ring je nastupio – Mijo Drvarić. O tome događaju je rekao: „Bila je to strašna i paklena bitka u 10 kola. Crnac je bio bijel,a ja crn od udaraca“. Borba je na koncu završila – neriješeno

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Drvarić 1940 god., osvaja naslov prvaka Kraljevine Jugoslavije u profesionalnoj kategoriji u Beogradu pobijedivši Žuću Pavlovića tehničkim nokautom. Dvije godine nije nastupao, te se vračao u Kutinu podučavati mlade kutinske sportaše na strunjačama u posebnoj prostoriji gostionice obitelji Marciuš. 27. Srpnja 1943. Pojavljuje se kao izazivač za naslov prvaka Nezavisne države Hrvatske protiv aktualnog prvaka Josipa Župana, te pobjeđuje nokautom pred 5000 gledatelja na igralištu Concordije u Zagrebu okitivši se trobojnicom Hrvatskog boksačkog saveza.

Drvarić je uvijek bio fer borac pa je tako stekao naklonost tisuća i tisuća prijatelja šakanja. Koliko je bio discipliniran član svog saveza i koliko je osjećao potrebu da se pomogne onima koji su stradali od iste ruke kao i on, dokaz je što je on jedini od profesionalnih šakača nastupio na priredbi u korist „Pomoći“.

Mijo Drvarić nakon osvajanja prvenstva ponovno se vraća u rodnu Kutinu iz koje nažalost više nikada neće vidjeti boksački ring, dvoranu, trenere i kolege s kojima je trenirao u Zagrebu. Zbog titule prvaka NDH bio je omražen među partizanima, ali su ga svejedno pokušali dovesti u svoje redove, znajući za njegovu fizičku i borbenu snagu. Mijo je nekoliko puta odbijao poziv u partizane, što je posvjedočila i njegova nećakinja Matilda Sikora 1997. godine radnoj grupi za popis žrtava II. Svjetskog rata,govoreći kako je pred njim svijetla boksačka karijera, a partizanski pokret ga općenito nije zanimao. Ovim činom još više im se zamjerio, te su se odlučili na njegovu likvidaciju. Ubijen je 24. travnja 1944. godine nadomak kućnog praga, kukavički, na prijevaru. Navedenog dana u kuću Drvarića došao je naoružani čovjek tražeći razgovor s Mijom. Na rastanku Mijo je zamoljen da isprati gosta preko voćnjaka. Negdje na sredini, dočekan je on nekolicine naoružanih koji su na njega ostvarili vatru, te je izrešetan pao na zemlju. U kutinskoj matičnoj knjizi umrlih stoji „ubijen od partizana“. Uz svoju suprugu Maricu (1919. – 1993.) pokopan je na groblju u Kutini. Boksački velikan Mijo Drvarić zatajen je u javnosti Titove Jugoslavije, kao i većina zločina tog doba.

Boksački prvak Mijo Drvarić zatajen je tadašnjoj Jugoslovenskoj javnosti, kao i većina zločina toga doba,a tek devedesetih godina osnutkom Hrvatske dobiva omanju makadamsku ulicu na kraju Kutine u kojoj postoje jedva dvije kuće. Zalaganjem trenera kutinskog Boksačkog kluba, Josipa Cerovca, boksački turnir u Kutini nosi ime po Miji Drvariću, na kojemu su nastupila mnoga poznata boksačka imena te ga je jedne godine posjetio i popularni boksač Marijan Beneš. Velikim trudom kutinskog intelektualca, povjesničara ,novinara i donedavnog predsjednika Ogranka Matice Hrvatske Kutina, Dragutina Pasarića, kao i udruge Hrvatski Domobran Kutina, uspomena na Miju Drvarića, kao i njegove uspjehe, ponovno izlazi na vidjelo s knjigom pod nazivom “Kutina- prešućivane žrtve II. Svjetskog rata i poraća“ iz koje je većina podataka o Miji u ovome tekstu i uzeta, pošto je godinama njegov lik i djelo obavijeno velom tajne, pa tako i deficitom podataka.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s