NA OTOKU ŽIRJU U JAMI NA GRADINI TISUĆU KOSTURA, SLOJ KOSTIJU 7-8 METARA (U jami je završilo i pedesetak mladih djevojaka)

Žirje

971845_10200286305134855_1564886875_n_1    Na šibenskome otoku Žirju uzdiže se brežuljak Gradina, na kojemu je istoimena jama. Partizani su je koristili za bacanje svojih žrtava a kako bi se taj gnjusni zločin sakrio što bolje od javnosti. Kako je otok Žirje dosta udaljen od Šibenika, tu su se zločini mogli nezamijećeno prikriti. Prve žrtve partizani su počeli bacati u tu duboku jamu 1943.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Naime uskoro 9. rujnu 1943. partizani ulaze u Šibenik a među prvim žrtvama partizana našlo se pedesetak mlađih djevojaka koje su otpremili na otok Žirje, tamo su ih strijeljali te bacili u jamu na Gradini.

Jama na otoku Žirju 2
1.  Jama Gradina na otoku Žirju

U drugoj polovici travnja te na početku svibnja 1945., zaposjela je Titova vojska Istru i Trst. Uhićene Talijane i Hrvate iz Istre i Trsta, barem jedan dio njih, vodili su na otok Žirje. Pridružili su im i dio ljudi iz Pule, Rijeke i Zadra. Osoba koja ih je upućivala na taj otok šibenskoga arhipelaga, očigledno je poznavala jamu na Gradini. Bez sumnje je nosila i visok vojni čin. Čini se vrlo vjerojatnim, kako je ta osoba sudjelovala u prilici prvih ubijanja nad jamom na Gradini u jesen 1943. A poslije godinu i pol jama se nastavila puniti novim žrtvama. Njima su pridodali i stanovit broj zarobljenih hrvatskih vojnika, što su se predali u Vinodolu.

Jama na otoku Žirju
2.  Jama Gradina na Otoku Žirju

Bilo im je rečeno, da ih šalju u sabirne logore za ratne zarobljenike. S kopna su prevezeni na Žirje. Ubijani su nad jamom, ali su i neki živi bacani u nju. Tako su se dvojica noću izvukla iz te grobnice, bili su tek natučeni od padanja. Jama je na Gradini dosta duboka. Sloj kostiju u njoj penje se do 7-8 metara. Na osnovu toga može se približno odrediti broj ubijenih. Za sada se procjenjuje, kako je u njoj oko tisuću kostura!

Za razliku od drugih skupnih grobišta i jama, do sada su poznata dvojica sudionika u ovom zločinu. To su Ive Alić, rođen na Žirju, i Vjeko Duković, Zlarinjanin. Alić se “projunačio” među svojim Žirjancima, kada je javno ustrijelio svoju žrtvu, što je bila izašla iz jame. Taj seoski odbornik nikada nije odgovarao za svoj zločin!

Oko jame je ostala prolivena krv mnoštva žrtava. Na nju su dolazila ovce i lizale ju, jer ih je privlačila njezina slanoća. Ljudska krv, služila je životinjama za hranu! Jama Gradina je u južnoj Hrvatskoj među jamama koje su progutale najviše žrtava. Sjeverna Hrvatska ima svoju Jazovku, južna svoju Gradinu a Hercegovina Brišinu.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

2 comments

  1. […] Na šibenskome otoku Žirju uzdiže se brežuljak Gradina, na kojemu je istoimena jama. Partizani su je koristili za bacanje svojih žrtava a kako bi se taj gnjusni zločin sakrio što bolje od javnosti. Kako je otok Žirje dosta udaljen od Šibenika, tu su se zločini mogli nezamijećeno prikriti. Prve žrtve partizani su počeli bacati u tu duboku jamu 1943. godine, piše komunistickizlocini.net. […]

    Sviđa mi se

  2. Kevina jama u kaštelanskom zaleđu toćnije u selu Radošić općina Lećavica neznase broja ni imena koliko su krvnici partizani pobili i udacivali žive ljude jauci su odjekivali nocima ima jedno svjedoćenje dasu uvalili curicu otprilike15 godina a svjedok toga gnjusnog zloćina od straha za svoj život mora je šutit i stom slikom zovit cili život a jednom od ubojica dignut spomenik u istom selu

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s