NASELJE TUŠKANAC JEDNO OD 106 POZNATIH STRATIŠTA U ZAGREBU GDJE SU PARTIZANI VRŠILI EGZEKUCIJE LJUDI (Pronađeni posmrtni ostaci 24 osobe)

Tuškanac

S popisa od 106 stratišta u Zagrebu Tuškanac je 45 na listi:

  1. Tuškanac (Dubravkin put) – od 10-20. svibnja 1945 – kamionima su dovožene žrtve, streljane i zakapane. Broj žrtava nepoznat;

 Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net 

     Probnim iskapanjima na području zagrebačkog naselja Tuškanac, provedenima od 29. siječnja do 2. veljače, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 24 osobe iz razdoblja poslije Drugoga svjetskog rata a koje su žrtve bjesomučnih likvidacija od strane partizana. Naime u Zagrebu do sada postoji evidentirano 106 masovnih stratišta Hrvatskih vojnika i civila koje su likvidirali partizani. Popis stratišta koja su počinili partizani u gradu Zagrebu nakon 1945. ili  8.5. 1945 god., kad su partizani ušli u grad na čelu sa srpskim divizijama možete pogledati na ovom linku:

Popis 106 stratišta u Zagrebu

Probnim iskapanjem i pronalaskom posmrtnih ostataka potvrđena je lokacija, a ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 24 osobe koji su prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku zagrebačkog Medicinskog fakulteta na daljnju obradbu do njihovoga dostojnoga trajnog zbrinjavanja, odnosno pokopa.

Aktivnosti su provedene u koordinaciji s mjerodavnim tijelima, ministarstvima obrane i unutarnjih poslova, Sigurnosno obavještajnom agencijom i Županijskim državnim odvjetništvom Zagreb, a nastavit će se dolaskom boljih klimatskih uvjeta. Iz Ministarstva hrvatskih branitelja napominje kako je istraživanje lokacije na zagrebačkom Tuškancu pokrenuto 17. svibnja 2016., na temelju proslijeđene predstavke građanina.

Postupci su provedeni nakon prethodno izvršenih istraživanja, prikupljanja podataka i arhivske građe, terenskoga pretraživanja terena cadaver psima te terenskog opažanja, mjerenja i kartiranja. Ministarstvo hrvatskih branitelja ujedno poziva sve hrvatske građane, vlasnike zemljišta te fizičke i pravne osobe – kada prilikom obavljanja infrastrukturnih, urbanističkih i arheoloških radova te radova na gradilištima i zemljištu pronađu posmrtne ostatke osoba za koje se, prema procjeni starosti može pretpostaviti da su posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i/ili poslijeratnog razdoblja, da u duhu humanosti, pravde i pijeteta, odmah obustave radove i obavijeste Upravu za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te nadležnu policijsku upravu MUP-a.

Postupak probnoga iskapanja na zagrebačkom Tuškancu, u sklopu terenskih istraživanja na području Grada Zagreba, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja počela je 29. siječnja, temeljem spoznaja da bi se na toj lokaciji mogli nalazati posmrtni ostaci žrtava komunističkog režima poslijeratnog razdoblja.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s