DANICA GLAVAŠ ŽRTVA NAPADA UDBE 1986. (Najprije me pokušao ubosti nožem u usta, zatim me ubo u lice)

Danica Glavaš

11    Danica Glavaš, rođena 27. ožujka 1947. u Drinovcima pokraj Gruda, bila je članica uredništva časopisa “Hrvatica”, namijenjenog prvenstveno hrvatskim ženama u emigraciji. U Četvrtak 9. siječnja 1986., oko 10.30 prijepodne, na vrata zgrade u kojoj je obitelj Glavaš iznajmljivala stanove u Chicagu, pozvonio je nepoznat mladić nakon čega je Danica Glavaš otvorila vrata te je nakon kraćeg razgovora uslijedio napad!

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Što se dalje događalo, svjedočila je Danica Glavaš:

“Uslijedili su ubodi nožem: najprije me pokušao ubosti u usta; kako sam se otrgla, zasjekao mi je jezik. Zatim me ubo u lice, pa je opet pokušao u usta. Opet sam se otrgla i on me je samo malo zasjekao iznad usne. Tada sam uspjela otvoriti vrata desnom rukom, a lijevom sam zaštitila srce. Treći ubod bio je gotovo smrtonosan ispod srca u trbuh. Nakon toga je napadač, kroz već otvorena vrata, istrčao munjevitom brzinom.”

Zahvaljujući pomoći susjeda i brzoj bolničkoj intervenciji, Danica Glavaš je preživjela višestruke teške rane po cijelom tijelu.

Prema izjavi Vlade Glavaša supruga Danice Glavaš iz 2014.

Četvrti pohod na moju konačnu likvidaciju pripremao se više mjeseci, određeni su likvidatori i osigurana novčana nagrada. Tog kobnog dana (09. siječnja 1986), a iz poslovnih razloga, nepredviđeno sam napustio svoj dom oko 7 sati, da bi trojica ubojica došla oko 10 sati, kada većina ljudi radi i djeca su u školi. Raspored je bio po udbaškoj šabloni. Jedan je došao na vrata našeg stana (Hrvat od Drniša, kriminalac kojeg je Udba koristila u zamjenu progona), drugi je (Albanac s Kosova) kao izvidnica čekao pred ulazom u zgradu i treći (musliman iz Sandžaka) u upaljenom automobilu. Kada je moja supruga (Danica Glavaš) na zvonjavu i kucanja otvorila vrata stana te nakon kraćeg razgovora i njegova upita za mene u njemu prepoznala udbaša, a i on se iz tog razgovora osjetio prepoznatim, da bi zataškao otkriće udbaške zamke, on je na brzinu odlučio riješiti se svjedoka. Izvadio je nož i na brzinu pokušao okončati život moje supruge. Zahvaljujući Božjoj pomoći i njezinu poznavanju borilačkih vještina, kao i susjedu liječniku zločinac nije završio svoj naum. Danica je na kućnom pragu izgubila 4/5 krvi, s presječenim jezikom, ubodom iznad usne, prerezanom slezenom, oštećenim crijevima i krvnim žilama, a zbog brze liječničke pomoći preživjela ovaj zločin, no s teškim tjelesnim oštećenjem i danas se mukotrpno bori. Kada smo nas dvoje, uz pomoć brojnih prijatelja i čikaške policije bili pri kraju razotkrivanja ovog zločina i udbaške mreže u Chicagu, pa i dalje, preko noći došla je naredba iz Washingtona i svi su papiri prebačeni u glavni ured FBI-a. Tog istog dana slučaj pokušaja ubojstva postao je stroga tajna, a s time i za nas završen slučaj. Ni pokušaji rasvjetljavanja u Hrvatskoj ‘90. nisu uspjeli. Zašto?!

Vrijedi još jednom istaknuti dio iz Glavaševa pisma:

Kada smo nas dvoje, uz pomoć brojnih prijatelja i čikaške policije bili pri kraju razotkrivanja ovog zločina i udbaške mreže u Chicagu, pa i dalje, preko noći došla je naredba iz Washingtona i svi su papiri prebačeni u glavni ured FBI-a. Tog istog dana slučaj pokušaja ubojstva postao je stroga tajna, a s time i za nas završen slučaj.

Ne bi to bio prvi slučaj da je FBI zataškao neki zločin koji su napravili dvostruki agenti FBI-a i jugoslavenskih tajnih službi. Tom se problematikom bavi viši šef deska NSA za Balkan, danas obavještajni stručnjak John Schindler.

Od sredine šezdesetih, pa sve do početka devedesetih godina, kada se Jugoslavija počela raspadati, UDBA je na zapadu ubila stotinjak ljudi. Dvanaest ubojstava se dogodilo u Sjedinjenim Američkim Državama, a niti jedno od njih nije riješeno.

Od sredine sedamdesetih godina UDBA se počela infiltrirati u „neprijateljsku emigraciju“ svojim agentima, te je uspjela probiti sve značajnije antijugoslavenske skupine, često na vrlo visokim razinama, pri čemu Otpor nije bio iznimka. Titovi špijuni su igrali opasnu igru sa zapadnim protuobavještajnim službama, uključujući FBI. Kada god bi agent UDBA-e došao u Ameriku sa tajnim zadatkom, obično bi ponudio svoje usluge FBI, koji je želio povjerljive doušnike unutar balkanske emigrantske zajednice. Sa određenom razinom zaštite koju je osiguravao FBI, ubojica bi tada bio slobodan izvršiti atentat i izgubiti se.

John Shindler, Mračna strana suradnje FBI i Udbe: Zbog čega Washington nije objasnio bombaški napad na zračnu luku LaGuardia iz 1975?

John Schindler je najavio i kako piše knjigu u kojoj će se detaljnije posvetiti toj problematici.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s