U PODRUMIMA MUČENI I POTOM ZVJERSKI UBIJENI – 32 MLADIĆA OD DVADESETAK GODINA I JOŠ 50 ZAROBLJENIKA

Požega

DSC_4809D
Spomen obilježje podignuto 2015.

   Kod lokaliteta Ponor između požeških ulica Grgin Dol i Točak nalazi se spomen obilježje nevinim poratnim hrvatskim žrtvama stradalim nakon partizanskih zlodjela u proljeće 1945. godine, a podigli u ga članovi požeškog ogranka Hrvatskog domobrana.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Kada govorimo o povijesnim stradanjima prije 70 godina, o događajima nedaleko od mjesta gdje je postavljen spomenik, žrtve su mladići od dvadesetak godina, prebačeni na tadašnju Gradsku streljanu, danas Hotel Grgin Dol, gdje su bili u podrumima mučeni i potom zvjerski ubijeni. Progon nije prestao ni poslije rata, pod okriljem tadašnje zloglasne OZNE. Tu su mučki pogubljena 32 mladića polaznika Domobranske zastavničke škole, te u dva navrata još 50 zarobljenih hrvatskih vojnika.

Žalosno je što je trebalo proći toliko desetljeća, danas u vrijeme kad je dovoljno nekoliko sati da slika i zvuk obiđu svijet. No, bilo je potrebno puno strpljenja i upornosti da se u Gradu Požegi obilježi još jedno mjesto stradavanja hrvatskih žrtava.

Hrvatska šutnja nakon 70 godina je izašla na vidjelo, a žrtve za našu slobodu se ne smiju i ne mogu zaboraviti. Istina je najvrednije što možemo ponuditi i najvažnije što možemo govoriti.

Spomen obilježje postavljeno je 2015 god., na početku ulice Točak a otkrio ga je Drago Franić, posvetio vlč. Ivica Žuljević iz župe sv. Terezije Avilske.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

2 comments

    • To i mnogi drugi događaji su dokaz da 45 nije stvorena Hrvatska nego Jugoslavija a Hrvatska je bila njezin ratni plijen i zato je bilo i toliko ubistava, da se nebi slučajno stvorila ,,kritična masa,, koja bi se kasnije oduprla Jugoslaviji.Hrvatsku kroz stoljeća kao teritorij su branili mnogi Hrvati pa i partizani ali današnju državu Hrvatsku su stvorili hrvatski branitelji na teritoriju kojeg su uspostavili partizani, koji je ponekud dobar obzirom na povijesne okolnosti a ponekud slab i na štetu državnog teritorija i cjelovitosti prostora.

      Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s