LIKVIDACIJA ANTUNA KOSTIĆA – U NJEGOVOJ BLIZINI UDBA JE IMALA TADA NEKOLIKO AGENATA CENTRA SDB-a TUZLA

Antun Kostić

IMG_20171010_233018
Antun Kostić žrtva udbaškog terora

“U blizini Antuna Kostića Udba je imala nekoliko agenata: suradnika Centra SDB-a Tuzla.”

Antun Kostić, rođen 26. rujna 1943. u Brodskom Varošu, završio je bogosloviju u Đakovu i nakon toga emigrirao u SR Njemačku 1967. U Münchenu se zaposlio u jednom poduzeću kao skladištar, a u slobodno vrijeme je igrao nogomet za tamošnju “Croatiju”. Kasnije je potaknuo osnivanje “Hrvatskog Društva Zrinski” i bio mu potpredsjednik.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Ustajao je rano i svakog jutra bi oko sedam sati krenuo automobilom s parkirališta ispred zgrade u kojoj je stanovao. Tako je bilo i 9. listopada 1981. Upravo kad je prilazio automobilu, pritrčao mu je nepoznati čovjek i u njega ispalio tri hica iz revolvera cal. 7,65 s prigušivačem, od čega su dva bila smrtonosna: jedan u glavu i drugi u prsni koš. Kostić je izdahnuo na putu za bolnicu. Prema izjavama svjedoka, ubojica je bio nizak čovjek s crnim brčićima, s kariranom kapom na glavi i crnim puloverom.

Antun Kostić je iza sebe ostavio ženu i dvije maloljetne djevojčice. Pokopan je 16. listopada 1981., uz nazočnost nekoliko stotina prijatelja iz cijelog svijeta, na münchenskom groblju Waldfriedhof.

Nad otvorenim grobom od pokojnika se oprostio vlč. Vilim Cecelja koji je rekao:
“Ante, počivaj mirno u ovoj zemlji! Borba s time što si ti pao neće prestati! Mi smo svjesni da će još mnogi od nas poginuti. Mi smo svjesni da ćemo još nekoje pokopati u tuđini. Ali taj pokop, ta smrt, taj nestanak nije propast, nego nada za našu hrvatsku budućnost“.

Prema izjavi višestrukog agenta Josipa Majerskog, koju je dao njemačkoj policiji nakon svog povratka u Jugoslaviju Udba se posebice zanimala za Stanka Nižića i Antuna Kostića. O njima su ga više puta ispitivali inspektori Udbe Kazimir Rajković, Mate Prka i Max Manfreda. Majerski tvrdi da mu je na osnovi tih razgovora bilo jasno kako Udba planira Kostićevu likvidaciju. U blizini Antuna Kostića Udba je imala nekoliko agenata: suradnika Centra SDB-a Tuzla – Marijana Arlovića pod pseudonimom “Kozara”, kojeg je na vezi držao Mehmed Bajrić; te suradnike udbine centrale u Zagrebu, Ivicu Šimunovića pod pseudonimom “Oskar”, kojeg je na vezi držao Đuro Lukić i Krunoslava Pratesa pod pseudonimom “Boem”, kojeg je na vezi držao Josip Perković.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s